Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vuur als moordwapen: pyromanen (waaronder een kind van 9) zaaien dood en verderf 

Spelen met vuur word je als kind al afgeraden, maar voor deze pyromanen gaat geen vlammenzee te hoog. In deze gevallen werd vuur zelfs als moordwapen gebruikt, met vele dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Pyromanen

Brandweerman zet Chili in vuur en vlam

Waar: Chili
Wanneer: 2024
Aantal doden: 137
In Chili zitten ze begin van dit jaar met de handen in het haar. Op meerdere plekken rond de kustplaatsen Viña del Mar en Valparaíso breken branden uit, zo’n beetje tegelijk. En tot overmaat van ramp is het veertig graden én er staat een stevige wind. Ideale omstandigheden voor bosbranden. De brandweermannen kunnen blussen wat ze willen, tegen dit monster kunnen ze niet op. Honderden hectaren bos gaan verloren en hele woonwijken gaan in rook op, er worden steeds meer dodelijke slachtoffers gemeld. Tien, twintig, vijftig, honderd. Het is een ramp die zijn weerga niet kent, een tragedie die president Gabriel Boric doet denken aan 2010. Toen werd zijn land overvallen door een aardbeving, de tsunami die daarop volgde eiste het leven aan meer dan 500 mensen. Zo dodelijk zijn deze branden gelukkig niet, maar dit is wel de grootste ramp die Chili sindsdien is overkomen, vertelt de president.

Maar buiten het aantal dodelijke slachtoffers is er nog een cruciaal verschil: veertien jaar geleden werd het land overvallen door een natuurverschijnsel. Daar lijkt het dit keer in eerste instantie ook op, maar dat blijkt niet het geval. Met deze ramp heeft Moeder Natuur weinig van doen, een brandlustige 22-jarige brandweerman is de vermeende boosdoener.

De aanklager is ervan overtuigd dat deze Francisco Mondaca de vuren moedwillig heeft aangestoken, ook een ambtenaar van het Chileense bosbeheer, Franco Pinto, wordt verantwoordelijk gehouden. Het duo zit momenteel in de cel. De uiteindelijke schade: 137 doden, liefst 16.000 gewonden en 10.000 zwaar beschadigde huizen. “Er was sprake van kwaadwilligheid bij het veroorzaken van de brand en, op zijn minst, uiteindelijk ook een kwaadwilligheid die resulteerde in dodelijke slachtoffers,” zo verklaart de rechter waarom de twee voor in ieder geval zes maanden moeten brommen.

Francisco Mondaca.

De collega’s van Mondaca zijn met stomheid geslagen. Zij hebben hem in de anderhalf jaar dat hij actief is bij de brandweer leren kennen als een rustige jongen die maar wat trots is de brandweer te dienen, vertellen ze in de plaatselijke media. Niet voor niets draagt hij zijn uniform op zijn profielfoto op Facebook. Wat heeft hem bezield? De rechtszaak volgt later, maar de aanklagers denken voldoende bewijs te hebben om de twee langdurig op te kunnen sluiten. Het materiaal (vuurwerk) waarmee de branden zijn aangestoken is teruggevonden in de auto van de brandweerman. Zijn kompaan wordt ervan verdacht de misdaad te hebben beraamd. De aanklager stelt dat kan worden bewezen dat de twee hadden afgesproken om de branden te stichten en dat ze de juiste weersomstandigheden hebben afgewacht. Hun motief? Volgens de eerste verklaringen wilden de twee meer werkgelegenheid voor zichzelf creëren om zo een betere boterham te verdienen. De rechtszaak zal meer duidelijk maken, voorlopig moeten Mondaco en Pinto het doen met droog brood.

Suïcidale Japanner neemt 25 onschuldigen mee

Waar: Japan
Wanneer: 2021
Aantal doden: 26
Op de beveiligingscamera’s is duidelijk te zien hoe een man benzine over de vloer giet, dat komt overeen met de verklaringen van de getuigen die het drama in het Japanse Osaka hebben overleefd. Het is half december 2021 als een man met gevulde tassen de vierde verdieping van een psychiatrische kliniek betreedt. Uit zijn bepakking lekt een vloeistof, verklaren aanwezigen. En niet veel later staat de hele verdieping in de hens, ontsnappen is nauwelijks mogelijk, want de vermeende dader heeft zijn actie tot in de puntjes voorbereid.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Uit onderzoek op zijn telefoon blijkt dat hij minstens zes maanden lang alle details heeft uitgewerkt om maar zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Zo weet hij dat hij de bovenkant van de twee deuren naar de nooduitgang moet afplakken met tape. Lang hoeft hij niet te zoeken, deze Morio Tanimoto (61) kent de plek op zijn duimpje. Hij kreeg hier vanaf 2017 zelf therapie en zou de plaats delict meer dan honderd keer hebben bezocht. Op diezelfde plek maakt hij deze dag 25 dodelijke slachtoffers. Wie wil ontkomen aan zijn brand, via de lift of nooduitgang, duwt hij eigenhandig terug, ziet de politie op de camerabeelden. De 25 hebben geen schijn van kans, ze sterven allemaal aan koolmonoxidevergiftiging. Wat Tanimoto exact tot zijn daad heeft bewogen zullen de nabestaanden nooit weten, twee weken na die fatale dag sterft hij zelf ook. Hij is nooit meer bij kennis geweest en heeft dus geen enkele vraag meer kunnen beantwoorden.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Adobe Stock, ANP E.A.