Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wapen van de week: de Kalasjnikov

De moeder aller semi-automatische mitrailleurs

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Uit technisch onderzoek ter plaatse blijkt dat de auto van R. is doorzeefd met kogels. Op foto’s die wij nu tonen is goed te zien hoe gericht er op hem is geschoten: meerdere kogelbanen gaan door de portier aan de bestuurderskant, door de zitting waar R. op heeft gezeten, door zijn hoofdsteun. dat het slachtoffer is beschoten met 34 kogels, kaliber 7.62 x 39, passend bij een Kalasjnikov. Op straat werden 2 x 17 hulzen van dit kaliber aangetroffen.

Hitmen

Het bovenstaande is zomaar een citaat uit een recent voorgelezen requisitoir van een officier van justitie in een Nederlandse rechtszaal. In dit geval gaat het om de mislukte liquidatiepoging op Peter R. november 2015. Deze ABC'er werd doorzeefd met kogels maar overleefde de aanslag op zijn leven wonderwel. De mannen die op hem schoten deden dat met een semi-automatisch geweer. Een Kalashnikov zou je denken. De officier meldt dat het wapen dat gebruikt 'past' bij een Kalasjnikov. In werkelijkheid schoten de hitmen bij R. met een ander merk geweer, namelijk een 'Ceska zbrojovka'. Maar dat is niets anders dan een Tsjechische uitvoering van de Kalashnikov.

Onderwereldgeweld

Kalasjnikov, de naam alleen al noemen zorgt voor spanning en sensatie in de rechtszaal. Zodra iemand dat doet weten we namelijk meteen waarom het gaat: bruut, nietsontziend geweld. In dit geval: onderwereldgeweld. Het wapen is de populairste semi-automatische geweer ter wereld. Niet alleen omdat het snel, hard een veel kan vuren, maar ook omdat het een relatief simpel te onderhouden wapen is dat ook nog eens lang mee gaat.

Ontwerper

De oorspronkelijke Kalasjnikov is ontworpen door Michail Kalasjnikov, een Russische tankbestuurder. Hij ontwierp het model in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, toen de Sovjets op zoek waren naar een goed aanvalsgeweer dat met grote snelheid kogels van het patroon, 7,62x39 mm M43, kon afvuren. Dat patroon was door andere ingenieurs in de Sovjet-labs ontworpen en gold als een nieuwe standaard.

Sturmgewehr

In de puinhopen van de platgeschoten Duitse steden hadden de Sovjets in 1945 tekeningen gevonden van de aanvalsgeweren die de Duitsers gebruikt hadden tijdens de oorlog. Deze zogeheten stormgeweren waren nog volop onderhevig aan vernieuwingen, zelfs op het moment dat de Duitsers de oorlog al leken te verliezen. Op die innovatie moest dus een vervolg komen, en ziedaar het model dat werd ontworpen door Michail Kalasjnikov, in feite niets anders dan een Russische versie van het Duitse Sturmgewehr. Onverwoestbaar, zo blijkt nu, nu het wapen nog altijd de favoriet is van vele (onderwereld)-legers ter wereld.

Kunststof

Iedere liefhebber weet: een echte Kalasjnikov heeft houten onderdelen. Ontwerpen met kunststof houders zijn ook volop te krijgen op de zwarte markt, en vuren wellicht net zo goed. Het is in dit geval louter een geval van esthetiek. 

In 1959 perfectioneert Kalasjnikov zijn model en levert hij het ultieme semi-automatische machinegeweer aan het Sovjet-leger. Vanaf 1974 beginnen de Sovjets met een nieuwe lijn binnen het klassieke Kalasjnikov-model. Deze is gemaakt voor een ander kaliber, de 5,45x39 mm patronen.

Waterpijp

Op dit moment is de aloude Kalasjnikov-fabriek in privéhanden, al houdt Poetin een financieel aandeel via het staatsbedrijf Rosneft. Onlangs kwam nog in het nieuws dat de firma Kalasjnikov zijn naamsbekendheid ten gelde wil maken door een vorm van merchandising. Zie hier. In Nederland kennen wij de shishalounge Kalasnikov-waterpijp die in veel headshops te koop is. Zie hier

Centraal Afrika

Wereldwijd zijn er zo'n 60 miljoen AK47's in omloop. En dat gaat van slagvelden in Centraal Afrika, tot aan de liquidatie van je buurman op de parkeerplaats in de grootstedelijke buitenwijk. De namaakmodellen nog niet eens mee gerekend.