Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Foute Bull: Deze darters kregen te maken met justitie

De één richt zijn pijlen liever op dubbel D dan op dubbel twintig. De ander verkiest een meisje van vijftien boven de triple vijftien. Welkom in de wereld van profdarters die in aanraking met justitie kwamen. Foute Bull!

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Jelle K.(laasen)

Het moet op een dag in 2012 zijn geweest dat de op dat moment 27-jarige Jelle Klaasen zijn broek laat zakken en meerdere foto’s van zijn vierde dartpijl maakt. Alsof dat al niet gênant genoeg is, stuurt hij die foto’s ook nog eens naar een 15-jarig meisje. Een 15-jarig meisje met een verstandelijke beperking. Hij kent haar al jaren. Als haar leerkracht op een dag merkt dat ze zich vreemd gedraagt en haar vraagt waarom ze zo stil is, komt de zaak aan het licht. Ze wijst haar docent niet alleen op de naaktfoto’s van Snelle Jelle, maar ook op een reeks privéberichten die hij haar via Twitter heeft gestuurd. Daarin staan teksten als: ‘Laat maar wat lekkers zien’, ‘Aan niemand foto’s laten zien hè?’ en ‘Maak maar een foto van je bikinibroekje en dat hij lekker strak zit bij je…’ Uit een verklaring die het meisje bij Omroep Brabant aflegt, blijkt al snel dat het niet goed met haar gaat. “Ik denk de hele tijd als ik uit ben van school: zal Jelle er zijn om me mee te nemen?” schrijft ze. “Ik voel me niet op elke plek even veilig. Ik ben bang dat Jelle me komt opzoeken. Ik haat dit gevoel. Ik ben bang dat het contact met het gezin kapotgaat. Ik wil zo niet zijn. Ik wil mezelf zijn en niet iemand die dingen moet ontlopen om niet aan Jelle te kunnen denken.”

Kreeg naast The Cobra en The Matador een derde bijnaam: de pedodarter.

Enkele maanden later blikt Klaasen in een openhartig interview met Omroep Brabant terug op de zwartste periode in zijn leven. “De Telegraaf noemde mij pedodarter. Dat doet heel erg pijn. Toen het nieuws naar buiten kwam, had ik een zware periode. Velen zullen dat terecht vinden, maar ik had het zwaar. Ik ben de eerste paar weken 5 kilo afgevallen, vrienden hebben mij laten vallen en sponsoren lieten mij in de steek. Er waren mensen die vonden dat ik opgehangen moest worden. Er werd meteen geoordeeld, ook al had ik mijn kant van het verhaal nog steeds niet gedaan. Ik stuurde foto’s, het meisje ook. (…) We zijn beiden fout geweest. Alleen ligt de fout bij mij omdat ik meerderjarig ben.”

Zijn straf

In een mail aan de familie vraagt Klaasen de moeder van het meisje om de ‘aanklacht in te trekken’, omdat hij anders ‘misschien een jaar de gevangenis in moet’. Uiteindelijk schikt hij met justitie: hij krijgt een taakstraf van zestien uur en betaalt het meisje zo’n 400 euro schadevergoeding. Een straf die de familie overigens een eh… goede finish vindt.

Chris M.(ason)

Zijn arrestatie bij de UK Open is niet de eerste keer dat Mason, die in 2000 in de eerste ronde van het WK van de dartbond BDO niemand minder dan Raymond van Barneveld verslaat, in aanraking met de politie komt. Op een dag in 2002 rijdt hij samen met twee vrienden naar het huis van ene Neal Harley en dringt hij gewapend met een honkbalknuppel en twee hamers de woning binnen. Harley is een bekende van een van de vrienden van Mason.

Bleef tijdens de UK Open in Bolton (2010) ongeslagen. Dat kwam alleen wel omdat hij in het Reebok Stadium al voor zijn eerste partij in de boeien werd geslagen omdat hij een bedrag van 45.000 pond niet had aangegeven bij de belastingdienst.

Die vriend heeft eerder zijn geliefde Yorkshire terriër, een prachtig schoothondje, afgestaan aan zijn ex en haar nieuwe liefde, deze meneer Harley. Dat Harley het beest later van de hand deed omdat hij agressief zou zijn geworden, viel bij de vriend van Mason in het verkeerde keelgat. Met z’n drieën slaan ze hem een gebroken neus, een gat in zijn kop, meerdere blauwe plekken en laten hem creperend achter met een hoop bloedvlekken op de muur.

Zijn straf

Mason moet drie jaar de bak in, maar komt na een jaar al vrij. Zijn vrienden krijgen vijf en zes jaar gevangenisstraf.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over de misdadige darters lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.