Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De complottheorieën van Lange Frans

Elke zondag delen we een internetklassieker. Een artikel uit de archieven van Panorama.nl dat het lezen de moeite waard is. Met vandaag, uit april, Lange Frans.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Volkert van der G. handelde niet in zijn eentje toen hij Pim Fortuyn doodschoot, Islamitische Staat werd bewapend en getraind door de CIA.

Media

Kranten leest hij niet meer. Zo overtuigd is hij ervan dat de media ons meer voorliegen dan dat ze de waarheid vertellen. Of het nou over het neerschieten van de MH17 gaat, of over de Amerikaanse verkiezingen, hij gelooft er helemaal niets meer van wat de media, de politiek en de officiële instanties ons willen doen geloven. Overal ziet Frans een complot in. Volgens hem is de MH17 helemaal niet met een BUK-raket neergeschoten en moeten we al helemaal niet denken dat het machtigste land ter wereld een democratisch gekozen president heeft. “Ik denk dat de ergste doofpot het systeem is waarin we leven. We worden de hele tijd bang gemaakt. En we weten niet eens waarvoor.”

Werkstuk van de eeuw

Zijn nieuwsgierigheid naar de waarheid – je kunt het ook zijn afwijking noemen – ontwikkelt hij al op de middelbare school. Frans is zeventien jaar als hij in 5 vwo een werkstuk moet maken voor zijn favoriete vak geschiedenis. Enthousiast onderzoekt hij wat de overeenkomsten zijn tussen de tempels van de Inca’s en de Maya’s in Midden- en Zuid-Amerika en de piramides van de Egyptenaren. Na het lezen van een boek van de Belgische ingenieur Robert Bauval komt hij tot de conclusie dat beide soorten bouwwerken wel érg veel gelijkenissen vertonen, zeker voor een tijd waarin de verschillende bevolkingsgroepen helemaal geen contact met elkaar kunnen hebben gehad. Columbus moest Amerika nog ontdekken. Daarnaast blijft het gissen hoe de tempels en de piramides überhaupt gebouwd zijn en is het zelfs met de huidige geavanceerde technologie niet mogelijk om zulke bouwwerken met zo’n precisie na te bouwen, zo beweert Frans. Volgens Bauval is dat mysterie alleen te verklaren als men openstaat voor iets dat hij ‘hoge intelligente (buitenaardse?) beschavingen en natuurkundige verklaringen’ noemt. Frans: “Of ze nou met z’n allen goed konden zingen en dat ze de stenen zodoende konden laten vliegen, of dat ze geweldig grote lasers met anti-zwaartekracht hadden, ik weet het niet. Maar ik weet wel dat als wij nu met een ongelimiteerd budget het grootste bouwbedrijf op aarde bellen, dat het dat bedrijf niet lukt om zoiets in elkaar te zetten.”



Hoe trots Frans ook op zijn werkstuk is, zijn docent is niet bepaald onder de indruk. Hij geeft hem een 6 min. Voor de moeite. “Toen dacht ik: jij spoort niet. Ik had iets ontdekt waarvan hij had moeten zeggen: hé, dit staat niet goed in de geschiedenisboeken. Ik had volgens hem juist mazzel dat ik een voldoende kreeg, terwijl ik vond dat ik het beste werkstuk van de eeuw had gemaakt. Als je de boeken leest en je je erin verdiept, hoe kun je die oude theorieën dan nog geloven?”

‘Heel IS is opgezet door de CIA’

Kamervragen

Het zijn dit soort denkbeelden die Lange Frans al heeft als hij nog maar zeventien is. Tien jaar later, in 2007, hebben de kronkels in zijn hoofd zich in alle vrijheid kunnen ontwikkelen. Al die tijd heeft hij met zijn neus in allerlei dubieuze boeken kunnen lezen hoe politici en andere machthebbers ons keihard voorliegen en bedriegen. In een interview laat hij voor het eerst een paar van deze complottheorieën horen. Dat het koningshuis meer macht heeft dan we met z’n allen denken, bijvoorbeeld. Dat we nog lang niet alles weten over de moord op Theo van Gogh. En dat ‘ze’ uiteindelijk één wereldregering willen vormen. Maar wie ‘ze’ dan wel mogen zijn, daar is hij nog niet helemaal achter. “Maar het zijn geen mensen met wie ik aan het eind van de dag graag een biertje drink.”

Baas B

In 2008 maakt Frans voor het eerst muziek waarin hij zijn complotten met de rest van de wereld deelt. Samen met Baas B., zijn toenmalige rapmaatje, brengt hij het nummer Kamervragen uit. Daarin stelt hij dat er een doofpotcultuur in de Nederlandse regering heerst. Neem bijvoorbeeld de moord op Pim Fortuyn. Frans vindt het maar vreemd dat alleen Volkert van der G. daarvoor is opgepakt terwijl er volgens hem toch echt documenten zijn waarin staat dat twee andere schutters met een bloedgang van het Mediapark zijn gescheurd om meteen het land uit te vluchten. Hij vraagt zich ook af waarom Fortuyn überhaupt dood moest? Is de moord misschien bedacht en opgezet door de Amerikanen, vanwege de Nederlandse aanschaf van JSF-gevechtsvliegtuigen die op losse schroeven zou komen te staan als Fortuyn minister-president werd?



Meer van dit soort vragen over politiek gevoelige onderwerpen slingert Frans via het rapnummer de wereld in. Was het bijvoorbeeld echt alleen vuurwerk dat we in Enschede zagen ontploffen of lagen er misschien ook mijnen in het pand opgeborgen? Waarom is er eigenlijk niemand gestraft voor de bouwfraude? En weet de minister van Binnenlandse Zaken meer van het bestaan van buitenaards leven af dan hij beweert? Frans is er heilig van overtuigd dat hij als een doorgewinterde rechercheur iets op het spoor is. “Wat mij dus verbaast: waarom wordt er niet over geouwehoerd? Waarom wordt er niks over gezegd? Waarom zien we er niks van op het Journaal? Hoe zit dat dan? Misschien denken mensen het wel… Nou, ik vraag het allemaal. Ik zeg niet dat ik het allemaal weet. Ik vraag gewoon: hoe zit dat?” Alsof zijn theorieën al niet ingewikkeld genoeg zijn, zegt hij ook nog bloedserieus: “Ik heb het nummer bewust heel klein gehouden en dichtbij huis, zodat het voor de mensen begrijpelijk blijft.”

Jammer genoeg voor Frans zendt muziekzender TMF de videoclip van Kamervragen welgeteld twee keer uit. Daarna verdwijnt ie alweer het archief in. En dat terwijl zijn eerdere clips, zoals Zinloos en Het Land Van, wel in de smaak vielen. Maar Frans zou Frans niet zijn als hij niet snel een verklaring voor deze gang van zaken vindt. Hij ontdekt dat TMF flink wordt gesponsord door de Lucht- en Landmacht, dat reclamespotjes uitzendt om jongeren warm te maken voor het leger. “En laat Kamervragen nou net kritisch over de oorlog in Irak zijn,” aldus Frans. Daarmee is dat mysterie in elk geval wel opgelost.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Lange Frans lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.