Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Worstelaar/sportschoolhouder/vechtsportcoach Bert Kops

Vanaf maandag 21 mei is op tv-zender Spike Team Kops te zien. Een reallifesoap over de bekende Amsterdamse vechtsportschool Kops Gym. Bij worstellegende en bloemkooloordrager Bert Kops jr. (leeftijd) trainen bejaarden, kinderen, wereldtoppers...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Wat gaan we allemaal zien in die reallifesoap van jou?

“We gaan het allemaal meemaken, het leven van Bertje Kops, in zijn gym en een klein beetje daarbuiten. Alles wat er gebeurt in de sportschool en dat zijn heel veel leuke dingen. Het zijn niet alleen de toppers die we hebben, maar ook oudere mensen die hier trainen, en kinderen.”

Ik las dat Giel Beelen hier ook traint? Die slaat toch nog geen deuk in een pakje boter?

“Dat klopt, hij is hier met een personal trainer bezig om zijn lichaam sterker te maken. Net zoals Henk Schiffmacher, die woont hier vlakbij en komt hier ook regelmatig trainen.”

Is dat nog wel verantwoord na veertig jaar lang cocaïne- en drankmisbruik?

(Grinnikt) “Ja, ha, ha, maar hij heeft nu van de dokter het seintje vijf voor twaalf gekregen.”

En train jij hem dan?

“Nou, hij is meestal met de oudjes bezig, weet je wel, of ik help hem een beetje. Hij heeft hier al eerder getraind, een jaar of twee geleden, en toen was hij heel enthousiast. Hij had altijd een hekel gehad aan sportscholen en hij wilde nooit hierheen, maar toen hij eenmaal de smaak te pakken had, stond hij hier zondags vroeg al voor de deur om lekker te gaan fietsen en zo. En toen viel hij twaalf, dertien kilo af. Maar toen werd hij ziek, een griepvirus dat maar niet weg wilde gaan, en toen heeft hij het weer verwaarloosd. Maar nu is het weer tijd om te gaan trainen voor hem.”

Kun je het verschil tussen worstelen en MMA uitleggen voor degenen die niet thuis zijn in de verschillende disciplines van de vechtsport?

“Nou, worstelen hoef ik niet uit te leggen, dat is gewoon worstelen, en MMA is Mixed Martial Arts, gemengde vechtsporttechnieken.”

Dus eigenlijk worstelen plus slaan.

“Dan mag je slaan, klemmen, worstelen, schoppen... alles is toegestaan en het gebeurt in een kooi. En in mijn gym traint toevallig de allerbeste MMA-vechter van de hele wereld, Gegard Mousasi. Die wordt ook gevolgd door de camera’s en die moet op 25 mei voor de wereldtitel vechten.”

Waarom wordt een MMA-vechter getraind door een worstelaar?

“Kijk, bij MMA is worstelen de allerbelangrijkste discipline. Je kunt nog zo goed boksen of kickboksen, als je niet kunt worstelen, heb je niets te zoeken in zo’n kooi. Want de gasten die je tegenover je krijgt hebben allemaal een worstelachtergrond. Dus misschien kun je met een beetje mazzel één beuk uitdelen, maar daarna pakken ze je, gooien je op de grond en stompen je in elkaar.”

Dus als de partij van MMA-vechter Conor McGregor tegen bokser Floyd Mayweather een MMA-wedstrijd in plaats van een bokswedstrijd was geweest….

“Had hij vijf seconden geduurd.”

In het voordeel van McGregor.

“Uiteraard.”

Gaan we meerdere vechters volgen in de serie Team Kops?

“Ja, de cameraploeg was vorige week mee met een gevecht van een jongen die hier traint. Dat was een amateurpartij. Maar ze gaan op 25 mei ook mee naar London naar het wereldtitelgevecht van Gegard Mousasi. Dus dat is van het ene uiterste in het andere.”

Van een lekker kleinschalig Nederlands vechtsportgalaatje…

“Naar de top van de wereld. Prachtig toch?”

Gaan alleen vechtsportmensen dit leuk vinden of is het voor een groter publiek?

“Ik denk dat dit juist voor iedereen is. Er zitten ook heel menselijke verhalen bij. Een goede vriend van mij is dertig jaar geleden blind geworden door een ongeluk. Hij is een gabber van me, al sinds ik me kan heugen. Die haal ik – ook al sinds ik me kan heugen - drie keer per week op en die begeleid ik dan met sporten en dan praten we over het leven. Dat soort dingen wordt ook gefilmd.”

En je vader? Kops senior? De man met wie het allemaal begon?

(Glimlacht) “Die ouwe krijgt ook een rolletje in de serie. Een beetje op de achtergrond, hij doet nog wat administratief werk. En ik eet elke ochtend een eitje bij mijn moeder, dus dat hebben ze ook weleens gefilmd. Maar de grootste rollen zijn voor mij en mijn zus, Greetje. Wij tweeën runnen hier toch zo’n beetje de tent. Greetje doet vooral het administratieve werk en staat hier één keer per week achter de bar.”

Heb je afspraken gemaakt over wat je wel en beslist niet op camera wil?

“De samenwerking is heel goed tot nu toe. Ze zitten niet de hele dag op mijn huid.”

Ik kan me zo voorstellen dat ze soms iets filmen, een leerling die er helemaal doorheen zit, wat jij niet ziet zitten.

“Nee, want dat is mooie tv. Daar hou ik juist van, emoties. Ze moeten niet alleen rozengeur en maneschijn laten zien, want zo zit het leven nu eenmaal niet in elkaar. Er traint hier bijvoorbeeld een jongen, Badr, die was ongeslagen en had al vier of vijf partijen gewonnen...”

Een andere Badr dan die wij kennen?

“Ja, deze heet Badr Azhimi en hem hebben ze gevolgd in de aanloop naar zijn volgende gevecht. En laat nu uitgerekend dat gevecht onbeslist eindigen.”

O jee, juist nu de camera’s erbij waren.

“Die jongen was zwaar teleurgesteld, en daarna wou hij niet meer voor de camera, maar tegen hem heb ik gezegd: Luister, je gaat toch je woordje doen, iedereen wil nu weten hoe je je voelt.”

Dus je hebt hem voor die camera geduwd?

“Ja, we hebben hem ervoor gegooid, klaar.”

Is vechtsport populairder aan het worden?

“Echt wel. De laatste jaren heeft de populariteit van vechtsporten een enorme spurt gemaakt. Mede dankzij de populariteit van Rico zijn we echt in een positieve flow terechtgekomen. Dat vind ik heel fijn, dat sportscholen een beetje zijn losgekoppeld van criminaliteit. Overal hangt tegenwoordig wel een zak waar je op kunt slaan. Vooral boksen is heel populair aan het worden. En dit soort dojo’s beginnen steeds normaler te worden, ook voor mensen die hier vroeger geen voet over de drempel zouden zetten.”

Gaan we Rico Verhoeven ook nog zien in de serie?

“Nee, die komt hier niet meer. Anderhalf jaar geleden kwam hij hier nog drie keer per week zijn worsteltechnieken oefenen. Hij heeft toen wat MMA-partijen aangenomen en kwam vanuit Bergen op Zoom drie keer per week hier naar toe gereden. Maar nu is hij weer volop aan het kickboksen omdat hij de titel heeft en kickbokskampioen is.”

Heb jij gehoord of hij nog tegen Remy Bonjasky gaat vechten? Daar was toch sprake van?

“Die partij zie ik er niet meer van komen. Waarom zou Remy dat doen? Ja, als hij geld nodig heeft misschien, maar anders kan hij dat beter laten. Hij gaat dat nooit winnen van Rico.”

Welke scènes wil je zelf graag terugzien? Héb je al wat teruggezien?     

“Ik heb nog helemaal niks teruggezien tot nu toe. Ik ben het meest nieuwsgierig naar hoe de scènes met mijn blinde vriend Kees zijn geworden. Dat vind ik toch wel mooi, dat daar nu beeld van is.” (Bert Kops’ telefoon gaat, hij kijkt op het scherm en grijnst) “Als je ’t over de duvel hebt. (Lachend) Keessie jongen, hoe is ie fijne gozer? Je komt in Panorama. Ik ben je straks terug, oké? Henk Numan? Ja, jongen, die is dood. Die is linksaf geslagen, hij heeft zelfmoord gepleegd. Ik weet ook niet waarom. Maar het is gelukt, dus hij kan tevreden zijn over het eindresultaat, toch? Doe rustig aan, ik spreek je later.”

(De deur gaat open, Henk Schiffmacher komt binnen, lacht z’n gouden tanden bloot als hij ons midden in de sportschool op een bankje ziet zitten en loopt op ons af).

Ha die Henk, wat goed dat je aan het trainen bent geslagen.

“Soms probeer ik eens wat.”

Je ziet er goed uit.

“Vind je niet? Voor een lekkende hartklep?” (Schiffmacher geeft Bert een klap op z’n schouder en sloft richting fitnessapparaten). “Zie je later ouwe reus.”

Het blijft een gek gezicht Bert, Henk Schiffmacher in de sportschool.

“Ja, lachen hè? Het is nooit te laat om te beginnen.”

Het wordt hier nog een echte BN’ers-bende als je niet oppast. Lukt het wel om een beetje bescheiden te blijven?

“Ik ben altijd mezelf, Mylène, dat weet je toch? Ik ben al dertig jaar hetzelfde.”

Nee, dertig jaar geleden had je dat gekke oortje nog niet. Leg eens uit hoe zoiets ontstaat?

“Dat is tijdens het worstelen gebeurd.”

Ja, dat snap ik ook nog wel. Maar niet tijdens een specifieke wedstrijd?

“Hij klapte tijdens een gevecht, hij ging dubbel denk ik, toen leek het net een tomaat, zo dik, daarna heb ik hem leeg laten zuigen. Maar vlak daarna had ik een wedstrijd, een kampioenschap in Nederland, waaraan ik meedeed met een soort tulband om mijn hoofd. Toen scheurde hij weer open en da’s eigenlijk mijn mazzel geweest, want toen liep het allemaal eruit en nu is hij nog maar een klein beetje dik.”

Noem dat maar een klein beetje...

(Lacht) “Nou ja, het was echt veel en veel erger. Het is keihard, voel maar, je kunt er gewoon met een steen op slaan, ik voel helemaal niks meer aan dat oor.”

Die andere kant geeft ook niet echt meer mee, voel ik.

“Nee, die heeft ook op z’n lazer gehad.”

En zoiets krijg je door een hoofdklem?

“Klemmen, zwaaien, een klap erop, op de mat gegooid worden.”

En voilà: een bloemkooloor is geboren.

“Ja, zo heet dat. Een bloemkooloor of een worsteloortje.”

Vond je het eigenlijk meteen een goed idee om je hele hebben en houden in beeld te laten brengen?

“Ik wel. Ik moet je zeggen: zes jaar geleden hebben ze mij al benaderd met hetzelfde idee. Toen is iemand van SBS6 een dag met me meegelopen om te kijken of ze een documentaireserie over me konden maken. Ze waren destijds heel enthousiast, heel blij met het hele idee. En net toen ze aan het dubben waren of ze het wel of niet zouden doen, gebeurde er een aantal dingen waardoor kickboksen heel negatief in de publiciteit kwam. Er was een schietpartij op een kickboksgala, waarbij iemand is doodgeschoten. En in diezelfde periode werd een oude moord op een echtpaar in Amsterdam-Noord opgelost en daar bleek één van de daders ook een kickbokser te zijn. En zo waren er nog een paar criminele dingen waarbij kickboksers waren betrokken. En toen heeft SBS6 het afgeblazen. Het was zo’n golf van negatieve publiciteit dat ze het niet meer aandurfden om ook maar iets met vechtsport te doen.”

Je hebt altijd wel een beetje geflirt met televisie en film toch?

“Drieënhalf jaar geleden trainde er een man bij me, Martijn Wessels, die is hier nu ook op de sportschool. Hij werkte bij Kemna Casting en heeft nu zijn eigen managementbureau. Hij heeft me ingeschreven bij Kemna Casting en hij heeft ook deze soap een half jaar geleden aangekaart bij verschillende omroepen. Spike speelde er meteen op in. Ook omdat we hier Bellator League-vechters hebben, zoals wereldkampioene Jorina Baars, en Spike hun wedstrijden uitzendt.”

Jorina Baars is toch wereldkampioene kickboksen? Wat moet die nou weer hier?

“Het is hier niet alleen maar worstelen. Twee keer per week hebben we hier een kickbokssparringavond en dan komt ze helemaal uit Den Helder hierheen gereden. Lieve bescheiden meid, die Jorina.”

Totdat ze tegenover je in de ring staat.

(Grinnikt) “Ja, twee weken geleden heeft ze toevallig weer gevochten – en gewonnen (Jorina Baars brak de arm van haar Griekse tegenstandster Athina Efmorfiadi, red.) Ze is nog steeds ongeslagen.”

En deze wereldkampioen werkt ook nog steeds als beveiliger in Paradiso hier in Amsterdam? Bizar eigenlijk?

“Ja, ook nog steeds. Wacht even, de geluidsman moet even een microfoontje omhangen bij me.” (Hij staat op en laat een microfoon op z’n borst plakken).

Je bent er maar druk mee, Bert.

“Ja, de afgelopen drie dagen zat ik op een filmset. Ik zit ook nog in een film binnenkort. Freefighter heet die.”

 Als wat?

“Als mezelf eigenlijk. Hij wordt vertoond op het Nederland Film Festival. Het gaat over twee freefigters en ik speel hun trainer.”

Hoe komen ze bij jou?

“Via Kemna Casting. Ik krijg wel vaker een rolletje van ze. In Penoza speelde ik de trainer van Luther bijvoorbeeld. In het begin riepen de mensen van Kemna me wel eens op voor een screentest, maar ik heb ze verteld dat ze daarmee op moeten houden. Echt bizar: dan zat ik daar zo’n hele dag te wachten tussen bekende acteurs om net te doen alsof ik kan acteren. Ik heb toen tegen iemand gezegd: Luister pik, ik ga hier niet steeds langskomen en een wedstrijdje doen met echte acteurs. Of je geeft me een rol of je laat me met rust. Maar niet van die flauwekul dat ik hier een beetje m’n best moet gaan zitten doen. Daarvoor kom ik niet meer. Dus ik doe niet veel, maar áls ze me nu bellen, hebben ze ook echt wat voor me. Beter zo.”

Kops in ’t kort

Naam: Barend Hendrikus Kops (Bertje Kops junior)

Beroep: trainer, coach, eigenaar Kops Gym (sinds 1985).

Geboren: 22 juni 1962 te Amsterdam

Lengte: 1.80 m.

Gewicht: 92 kg.

Gewichtsklasse: middengewicht

Belangrijkste behaalde titels: twintigvoudig kampioen worstelen o.a.: in 1980 uitgeroepen tot beste allround juniorenworstelaar van de wereld.

Als junior: WK worstelen (vier keer zilver, twee keer brons)

Als senior: Sambo (Russisch) worstelen (zilver)

Coach van o.a.: Gegard Mousasi, Costello van Steenis, Joey Berkenbosch, Bodyfit-worstelteam

Zoon van: Bert Kops sr., de worstellegende die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München weigerde te vechten nadat elf Israëlische atleten en officials waren vermoord door Palestijnse terroristen. Het was zijn manier van protesteren tegen het feit dat men de Spelen, ondanks de moordpartij, toch liet doorgaan.