Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beurzen overwegend in de plus

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese aandelenbeurzen stonden donderdag licht in het groen. Beleggers schoven de zorgen over het politieke drama in Italië even aan de kant en gingen her en der op zoek naar koopjes. Op het Damrak was biotechnoloog Galapagos in trek na bemoedigende studieresultaten van een kandidaatmedicijn.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur vrijwel vlak op 557,59 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 792,10 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent. Frankfurt daalde 0,3 procent. De hoofdindex in Milaan won 1,2 procent.

Galapagos voerde de stijgers aan in de Amsterdamse hoofdindex met een winst van 2,5 procent. Het biotechnologiebedrijf en zijn partner Gilead Sciences hebben volgens analisten een belangrijke stap gezet met positieve testresultaten bij twee studies naar de werking van het middel filgotinib. Dankzij de voortgang die is geboekt krijgt Galapagos van Gilead een betaling van 15 miljoen dollar.

ABN AMRO

ABN AMRO was de grootste daler, met een min van ruim 2 procent. Het aandeel noteerde ex-dividend en kreeg een adviesverlaging. Kabel- en telecomconcern Altice kampte met een adviesverlaging door Barclays en verloor 1,1 procent.

ArcelorMittal klom 0,6 procent. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat de Verenigde Staten importheffingen op staal en aluminium gaan afkondigen voor de Europese Unie. President Donald Trump stelde in maart importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

MidKap

In de MidKap zakte Air France-KLM 0,5 procent. Volgens topman Alexandre de Juniac van brancheorganisatie IATA zijn de winsten die luchtvaartbedrijven momenteel maken waarschijnlijk op de piek van hun cyclus. Volgend jaar zal de winstgevendheid volgens hem ,,minder positief" zijn door de oplopende brandstofkosten.

In Frankfurt stonden de autofabrikanten onder druk na berichten over importheffingen op Duitse luxemerken in de VS. Volgens het Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche wil president Trump geen Mercedessen meer zien rijden in New York. Daimler, Volkswagen, Porsche en BMW verloren tot 1,6 procent.

De euro veerde op door de afnemende Italiaanse zorgen. De eenheidsmunt was 1,1703 dollar waard, tegen 1,1651 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 67,78 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 77,20 dollar per vat.