Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Extreme muggenplaag verwacht deze zomer!

Fijn hè, die hoge temperaturen de afgelopen maanden? Ook komend weekend wordt het weer warm, maar het mooie weer heeft helaas ook één groot nadeel: muggen!

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Méér muggen

Door de hoge temperaturen en de hoeveelheid neerslag in het voorjaar is de eerste generatie huissteekmuggen een maand eerder verschenen dan normaal. Volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit komt rond deze dagen de tweede generatie muggen van dit jaar er al aan, veel eerder dan verwacht. En daardoor dreigt een pittige zomer voor mensen die snel worden gestoken.

Warmte

Normaal gesproken verschijnt de eerste populatie muggen pas eind juni, maar door de warmte van de afgelopen maanden kwamen ze eind mei al tevoorschijn en gingen de vrouwtjes op zoek naar bloed. De tweede generatie muggen is bovendien al in aantocht. Dat komt door de warmte en vochtigheid, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit, die ook achter de site Muggenradar.nl zit.

Wakker

"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij in gesprek met NOS Nieuws. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."

Overlast

Door de extreem vroege komst van de muggen zijn er dit jaar waarschijnlijk één of twee generaties muggen extra. "Dat kan de populatie muggen flink uitbreiden", zegt Van Vliet. "Je hoort overal dat mensen er al last van hebben. Wij gaan ook 's avonds vroeger naar binnen, omdat je lek wordt gestoken. We zien ook op de Muggenradar heel veel meldingen van 'heel veel overlast'."