Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kak, de muggen zijn onderweg: volgende week eerste plaag

Kijk, dat het mooier weer wordt is bepaald geen straf. Zeker nu we (mits op 1,5 meter afstand) langzaamaan weer naar buiten mogen. Maar één zomers tafereel blijft ons een doorn in het oog: de onvermijdelijke opmars van allerhande steektuig. De muggen arriveren volgende week al.

Kak, de muggen zijn onderweg: volgende week eerste plaag

Wespen, muggen... tuig!

Kijk, natuurlijk heeft ieder dier een functionele plek in ons ecosysteem. Ook rondvliegende steekbeesten. Maar waar we van bijen weten dat ze heel belangrijk zijn voor het in stand houden van onze plantenflora (iets met bestuiven enzo) vragen de meeste mensen zich af waar we in godsnaam agressief steektuig als wespen en muggen voor nodig hebben. Die doen namelijk helemaal niks met bestuiven.

Nee, wespen en muggen zijn een beetje de tasjesdieven van het dierenrijk: ze hangen graag rond op openbare plekken en slaan toe op het moment dat je het niet verwacht. Rotvolk. Maar helaas, ook deze straatrovers hebben een functie: zo houden muggenlarven water schoon en ruimen wespen andere insectenplagen op. Verdorie. Het maakt ze namelijk niet minder irritant.

Volgende week eerste piek

En ze zijn vroeg dit jaar, de muggen. Volgende week kunnen we namelijk de eerste piek verwachten, vanwege ons warme voorjaar. Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen zegt tegen RTL Nieuws dat de kans erin zit dat we met een langer muggenseizoen te maken krijgen. Zolang de temperatuur hoog blijft gedijen de muggen namelijk prima, en vormen zich meerdere generaties. Al gloort er ook positief nieuws.

Muggen kunnen namelijk niet goed tegen droogte. En het is dit jaar tot nu toe uitzonderlijk droog geweest. Dat betekent dat de muggen misschien wel vroeg zijn, maar dat er hopelijk niet méér muggen dan normaal komen. Al heeft het de afgelopen dagen op veel plekken wel weer flink geregend, dus dat is in het voordeel van de muggen. Verdorie.

Gelukkig kan je jezelf enigszins wapenen tegen de steekinvasie: gooi stilstaand water rondom je huis weg na regenbuien. Kieper bloempotten en emmers leeg, maak de dakgoot schoon en controleer putjes op verborgen plassen. Muggen leggen namelijk eitjes in stilstaand water. Gooi dat leeg over de tegels, laat het opdrogen en de eitjes drogen uit. Geen muggen in jouw tuin. Maar investeren in een goeie vliegenmepper is misschien geen overbodige luxe. Daaag tasjesdieven.

Misschien ook voor jou:
Platform eist info NVWA over vangst tijgermug
Nieuws
  • Hollandse Hoogte