Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Urker visser André K. aangehouden voor liquidatie Vincent Jalink

De visser in kwestie was vanmorgen nog op zee toen het nieuws bekend werd dat de politie zijn woning op Urk was binnen gevallen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Vanmorgen meldden we nog dat er een interessante ontwikkeling gaande was in Urk. Daaruit is nu het volgende gekomen: in de namiddag heeft de Amsterdamse politie de Urker visser André K. opgepakt. Naar verluidt is dat in het onderzoek naar de moord op Vincent Jalink, mei 2016, in Diemen. Maar de Amsterdamse politie wil er tot nu toe weinig over los laten. Officieel luidt de verklaring enkel dat er vandaag iemand uit Urk is vastgezet in verband met een liquidatie-onderzoek.

Zuidoost

In die Vincent Jalink-zaak zit op dit moment een persoon vast. Dat is Gideon G. die in december aan de rechtbank van Amsterdam terecht staat voor zijn betrokkenheid bij deze criminele afrekening. Vincent Jalink was een flamboyante organisator van feesten in het Rembrantplein-gebied en in Amsterdam-Zuidoost. Zelf verkondigde hij dat hij legaal actief was. Al bestaat het vermoeden dat hij ook in de drugshandel zat.

Beelden van de verdachten in het Jalink-onderzoek.

Petje

Op de waarschijnlijke vluchtroute van de moordenaars in Diemen - waar Jalink werd omgebracht - lag een petje met het dna van deze Gideon G. De verdachte zou in contact hebben gestaan met een groepje jonge criminelen rondom de Amsterdamse Willy V. Maar tegen de mannen uit dat groepje heeft justitie nog te weinig bewijs verzameld. Wel gaat justitie er in dat verband van uit dat er in ieder geval een tweede verdachte zou zijn - Jerrelo G. - die op camerabeelden rondom de liquidatie te zien zou zijn. Maar ook zijn dossier is nog te dun om hem aan te klagen.

Viskotter

Mogelijk komt Urker visser André K. nu wel naast Gideon G. hem te zitten in het verdachtenbankje en presenteert justitie binnenkort bewijsmateriaal uit onderschepte pgp-telecommunicatie. Al eerder werd er in gerelateerde onderzoeken geput uit de dataset die naar boven is gekomen door het kraken van de server van encryptieleverancier Ennetcom. 

Conflict

Meerdere bronnen melden NRC/Handelsblad vandaag dat K. een financieel conflict had met Jalink. Over K. staat verder vast - en dat geeft hij vandaag ook toe in De Stentor - dat hij veel andere verdachten kent die nu terecht staan in de zaak die draait rondom het onderscheppen van een grote partij coke op een Urker viskotter, in 2017. In dat onderzoek zijn meerdere verdachten opgepakt, die in twee verschillende rechtszaken voor de rechter zijn verschenen.