Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waar komt jeuk vandaan?

Jeuk: we hebben het de hele dag door, op ieder denkbare plek. Maar waar komt het vandaan? Wat kun je eraan doen, behalve krabben? En kan het kwaad?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar komt jeuk vandaan?

(En hoe komen we er vanaf)

 

Wat is jeuk precies?

Irritant, dat is jeuk zeker. Artsen noemen het een ‘sensatie in de huid die drang geeft om te krabben’. Over waar het precies vandaan komt is ook na veel onderzoek nog altijd geen eenduidig antwoord. Vast staat wel dat jeuk komt door zenuwen in de huid die geprikkeld worden. De uiteinden van deze zenuwen zijn gelegen op de grens van de opperhuid en de lederhuid. En die kunnen op heel veel verschillende manieren geactiveerd worden. Zoals door een droge of dunne huid. Vandaar dat ouderen vaker moeten/willen krabben. Ook een warme of transpirerende huid jeukt sneller.

Onschuldig of serieus?

Meestal is jeuk iets onschuldig, even zachtjes krabben en het is weer over (in ieder geval voor even). Dit gebeurt vaak al onbewust. Een muggenbeet of aanraking met een brandnetel: heel vervelend, maar het verdwijnt vanzelf. Een muggenbult jeukt zo door een allergische reactie, veroorzaakt door stoffen in het speeksel van de mug. Dat kan in principe geen kwaad, maar jeuk kan ook een hartstikke serieuze aandoening zijn. Bij eczeem, een schimmelinfectie of galbulten bijvoorbeeld. Jeuk kan zo vervelend zijn, dat u tot bloedens toe krabt. En dat maakt het allemaal nog een stuk erger, want wondjes jeuken ook en voor je het weet is er sprake van een vicieuze jeukcirkel. Die kun je trouwens op nog een manier bereiken: door stress. Stress is nergens goed voor, maar dus wel voor jeuk. Die kan leiden tot wondjes en ergere jeukklachten en dat kan ook weer stress opleveren.

Als de jeuk terugkomt op steeds dezelfde plek, zoals de anus, voeten of een behaard hoofd, dan is jeuk misschien wel niet zo onschuldig. Een bezoekje aan de huisarts is dan verstandig, want het kan duiden op onder meer suikerziekte en nier- en leverstoornissen.

Waar is het goed voor?

Nergens denkt u, maar dat is niet helemaal waar...

Wil je het hele artikel over jeuk lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..