Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Orde der advocaten gaat Holleeder-tape onderzoeken

De geluidsopnamen die Peter R. De Vries heeft ingeleverd bij justitie zullen volgens het NRC-Handelsblad ook door de advocatenorde worden bestudeerd.

Orde der advocaten gaat Holleeder-tape onderzoeken

De Amsterdamse orde van advocaten onderzoekt de gespreksopname die het Openbaar Ministerie (OM) deze week heeft toegevoegd aan het strafdossier van Willem Holleeder.

Affaire

Op die band was te horen hoe de crimineel in 2011 een uur lang belde met journalist Peter R. de Vries. De twee spraken elkaar via een ‘geheime lijn’, die slechts is bedoeld voor communicatie tussen advocaat en cliënt. Panorama publiceerde over deze bijzondere affaire al in november een coverartikel. Dat is hier nog eens na te lezen.

Geheimhouders-lijn

Mr. Evert Jan Henrichs, deken in Amsterdam, doet geen interviews over deze zaak. Maar hij heeft dus wel te kennen gegeven dat hij gaat onderzoeken hoe het kan dat Holleeder een gesprek heeft gevoerd met Peter R. De Vries, ten kantore van mr. Stijn Franken. Een gesprek dat over de geheimhouders-telefoonlijn van de advocaat werd gevoerd maar dat nu toch is gelekt.

Brief

Het onderzoek van de deken, toezichthouder op de bij de zaak betrokken advocaten, zal zich onder meer daarop concentreren. De brief die Holleeder aan De Vries gaf is volgens justitie belastend. Daarin had Holleeder onder meer geschreven zich bedreigd te voelen door advocaat Bénédicte Ficq. Ook verklaarde hij Stanley Hillis te hebben geholpen bij het terughalen van een geldbedrag dat 'de ouwe' bij Endstra had staan. Peter R. de Vries had beloofd de brief alleen te openbaren als Holleeder zou zijn overleden, mogelijk door een liquidatie.