Is Badr uitgeknokt?

Maandenlang hoorden we vrijwel niets van Badr Hari. Bereidde de Bad Boy zich in alle rust voor op een nieuwe kickbokswedstrijd? Dat lijkt sinds vorige week verder weg dan ooit: Hari blijkt in 2018 doping te hebben gebruikt.
@media (max-width: 679px){#fig-65d9b90f06209 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d9b90f06209 img{#fig-65d9b90f06209 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65d9b90f06209 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d9b90f06209 img{#fig-65d9b90f06209 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65d9b90f06209 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d9b90f06209 img{#fig-65d9b90f06209 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65d9b90f06209 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d9b90f06209 img{#fig-65d9b90f06209 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Badr

Maandenlang hoorden we vrijwel niets van Badr Hari. Bereidde de Bad Boy zich in alle rust voor op een nieuwe kickbokswedstrijd? Dat lijkt sinds vorige week verder weg dan ooit: Hari blijkt in 2018 doping te hebben gebruikt. Panorama-reporter Jens Olde Kalter, tevens schrijver van de bestseller BADR, over het enfant terrible uit Amsterdam-Oost.

Vorige week maandag, einde van de middag. Ik sta in de file als opeens het ene na het andere app-bericht binnenkomt. Omdat ik de afspraak met mezelf heb dat ik tijdens het rijden niet meer lees, weet ik niet waar het over gaat. Maar aan de afzenders te zien heb ik een vermoeden dat er iets in de vechtsportwereld speelt. Bellen mag gelukkig wel. “Heb je ’t al gehoord,” vraagt een stem enigszins opgewonden aan de andere kant van de lijn. “Badr en Hesdy zijn positief getest op doping.” “Joh,” zeg ik. “Sinds wanneer hebben ze bij Glory (organisator, red.) dan een dopingcontrole?” “Nou, in ieder geval sinds die laatste pot van Badr tegen Hesdy.” Zowel mijn gesprekspartner als ik zijn kennelijk meer verbaasd dat er überhaupt een echte controle is dan over het feit dat Badr Hari er niet doorheen is gekomen. “Wel goed dat Glory dat doet,” zeg ik. “En ballen ook om hun posterboy te slachten. Gaat de penningmeester niet leuk vinden.”

Het blijkt dat vechters Hesdy Gerges en Badr Hari zijn betrapt na hun onderlinge partij in maart vorig jaar in Rotterdam. Dat meldt althans actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Mijn hemel, denk ik. Dat zelfs Nieuwsuur zich tegen kickboksen aan bemoeit. Daar konden de oude K-1-vechters in hun gloriejaren alleen maar van dromen. Kickboksen is nu dus echt mainstream. Met dank aan twee mensen: Rico Verhoeven en Badr Hari. Het was de Bad Boy (met toen al een hele carrière binnen en buiten de ring op zak) die Verhoeven transformeerde van een bekende kickbokser in een nationale knuffelbeer. Enkel en alleen door met hem in de ring te stappen. De ‘good’ tegen de ‘ugly’. Begrippen waar een zak met geld overigens geen onderscheid in maakt. Beiden werden vorstelijk betaald. En voor een half miljoen wilde een relatief ongetrainde Hari wel ‘uit zijn pensioen’ komen. ‘The Fight Of The Century’ heette de partij op voorhand. Alsof Mohammed Ali weer met Jo Frazier tussen de touwen ging staan. Maar ook ik was er zeker benieuwd naar, al had ik mijn twijfels of die benaming de lading uiteindelijk zou dekken. Hari, de man met het onmetelijke talent, maar ook een bak gezeik (onder meer het hoger beroep van zijn strafzaak) aan zijn ongetrainde hoofd, tegen de natuurlijke zwaargewicht. Tegen de gedisciplineerde topsporter Verhoeven. Voer genoeg dus voor een uitgebreide voorbeschouwing in Panorama, waarbij alleen al de voorpret tijdens het schrijven ervan al meer dan de moeite waard bleek.

Een aanfluiting

In sportief opzicht liep de partij helaas uit op een deceptie; net toen Verhoeven in ronde 2 op stoom kwam, greep Hari met een van pijn vertrokken gezicht naar zijn arm en staakte de wedstrijd. Commercieel was het wel een succes: liefst een miljoen mensen keken naar de battle op tv. Thuis met vrienden, of met honderden tegelijk in de kroeg. “Wat een aanfluiting,” klonk het naast me aan de bar, terwijl er in de ring van Oberhausen nog lang door de twee kemphanen werd nagepraat. “Altijd als ie het moeilijk krijgt tijdens de wedstrijd flikt ie iets geks. Bij Remy Bonjasky ging hij op diens hoofd dansen (K-1 finale van 2008, red.), Hesdy kreeg een penalty in zijn gezicht bij It’s Showtime (Amsterdam Arena in 2010, red.), en bij Rico doet ie het maar op deze manier. Gewoon omdat ie geen lucht meer had en zo onder een knock-out en dus gezichtsverlies uit kon komen.”

Wil je het hele artikel over Badr Harit lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..