doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Dit zijn de meest bizarre festivals

Festivals schieten als paddenstoelen uit de grond. Doorsnee insteek: muziek en springen maar. Gelukkig zijn er uitzonderingen voor wie dit jaar eens een ehh... ‘aparter’ festival wil bezoeken.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-616b76c8ee562 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b76c8ee562 img{#fig-616b76c8ee562 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-616b76c8ee562 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b76c8ee562 img{#fig-616b76c8ee562 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-616b76c8ee562 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b76c8ee562 img{#fig-616b76c8ee562 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-616b76c8ee562 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b76c8ee562 img{#fig-616b76c8ee562 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Dit zijn de meest bizarre festivals

Januari: Up Helly Aa

Elk jaar gehouden op de laatste dinsdag van januari in het Schotse Lerwick. Dit jaar dus op 28 januari. Een ‘moetje’ voor wie van Vikingen en vuur houdt. Dan heb je namelijk de tijd van je leven op dit festival. Het is een eerbetoon van de bewoners aan hun Noorse voorouders. Wat er zoal te doen is? Een grote parade van als Vikingen verklede mensen, veel fakkels en vuur en een schip dat wordt afgefikt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Februari: Busójárás Festival  

Carnaval met een duivels tintje, dat is wat het Busójárás Festival in Mohács in Hongarije jaarlijks te bieden heeft. Uiteraard inclusief heel veel drank en - onder meer - het (speels, zeggen ze) achtervolgen van vrouwen. De oorsprong van het festival is een oude vertelling waarin bewoners van Mohács de binnengevallen Turken verjagen door ze te bestormen met enge maskers op. Tegenwoordig hoeven de Turken niet meer verjaagd te worden, dus verjagen ze de winter. Het feest begint dit jaar op 21 februari en duurt een week. Gedurende die week gelden vrijwel geen regels. Negen maanden na het festival is er trouwens steevast een geboortegolf. 

Februari: The Battle of Oranges  

Paintballen  met sinaasappels. Wie van fruit en ermee gooien houdt, komt vast aan zijn trekken bij dit jaarlijks in het Noord-Italiaanse stadje Ivrea gehouden evenement. Daar gaan negen geselecteerde groepen met elkaar in gevecht door sinaasappels naar elkaar te gooien. Tot er een winnaar overblijft, een team dat niet tot pulp is gegooid. Vorig jaar werd met ruim 250.000 kilo sinaasappels gesmeten. Toeschouwers wordt aangeraden enige afstand te houden, want zo’n sinaasappel kan best hard aankomen. Met het feest wordt de opstand herdacht die in de twaalfde eeuw een einde maakte aan de tirannieke overheerser van de stad. Deze wilde een einde maken aan de maagdelijkheid van de jonge dochter van de molenaar, maar kwam daar niet aan toe. Voor hij zijn plannen tot uitvoer kon brengen, sloeg zij zijn hoofd eraf met een zwaard. Reden genoeg om ook dit jaar op 22 februari weer helemaal los te gaan met de sinaasappels.  

Maart: International Hair Freezing Contest

Raar haar en daarmee ook nog een prijs winnen? Dan moet u meedoen aan dit festival. Het wordt jaarlijks gehouden in Yukon in Canada. Bedoeling is dat deelnemers in een warme geiser zittend hun haar in de buitenlucht - het vriest dan nog dat het kraakt - in de vreemdste creaties laten bevriezen. En daar dan een foto van maken. Wie het fraaiste bevroren-haarkiekje heeft, kan daarmee 2000 dollar winnen. De finale vindt dit jaar plaats op 15 maart. 

April: Cheung Chau Bun Festival 

Houdt u van broodjes, dan moet u hier bij zijn. Van 27 april tot 1 mei staat op het kleine eilandje Cheung Chau in Hongkong alles in het teken van (nep)broodjes. Na een parade waarin kinderen verkleed als goden en beroemdheden worden rondgedragen, begint het echte werk. Mannen bestormen een bamboetoren die helemaal volhangt met plastic nepbroodjes. Ze moeten er zoveel mogelijk van pakken, en hoe hoger ze hangen des te meer punten ze waard zijn. Wie de meeste punten scoort is koning of koningin van het festival. Aanleiding voor het evenement is de ceremoniële parade die een eeuw geleden op het eiland werd gehouden om een pestepidemie te verdrijven. 

Lees het helemaal in Panorama

Wil je het hele verhaal van Frenk Klein Arfman over bizarre festivals lezen? Ga dan nu naar de winkel voor de nieuwe Panorama of bestel 'm HIER.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws