Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Aftrap songfestivalseizoen trekt 199.000 kijkers

Het songfestivalseizoen is dinsdag officieel afgetrapt met de traditionele sleuteloverdracht en loting voor de halve finales. Het feestelijke moment werd dinsdagmiddag live uitgezonden op NPO 1 en trok 199.000 kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

In het stadhuis van Rotterdam droeg Tel Aviv, de gaststad van vorig jaar, de 'Eurovisiesleutel' over aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. Dit is traditiegetrouw de eerste officiële handeling voor de nieuwe gaststad en wordt daarom ook gezien als de aftrap van het nieuwe songfestivalseizoen.

Het was ook het debuut van songfestivaltrio Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit. Ze presenteerden de loting voor de halve finales. Zo werd bekend dat onder meer België, Zweden en Noorwegen op 12 mei voor het eerst in actie komen en landen als Oostenrijk, Denemarken en Polen op 14 mei strijden om een plekje in de grote finale op 16 mei. Nederland is als gastland automatisch geplaatst voor de finale. Net als de 'big five' Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië.

Met 199.000 kijkers was de live-uitzending niet een van de 25 populairste programma's op dinsdag. De meeste mensen, ruim 2 miljoen, stemden af op het NOS Journaal van 20.00 uur. Het NOS Journaal van 18.00 uur was met 1,41 miljoen kijkers het tweede best bekeken programma van de dag. De Slimste mens completeert de top 3 met 1,40 miljoen kijkers.