Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Griep en kou zorgen voor dodelijkste week in Nederland in dik 70 jaar

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er niet meer zo veel mensen in Nederland overleden als in de week van 26 februari, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dodelijke week

De laatste week van februari was de week waarin het ijskoud was en de griepepidemie op een hoogtepunt kwam. En dat had bijzonder grote gevolgen voor Nederland: er stierven maar liefst 3887 mensen. Meer dan de helft van de slachtoffers van het ijskoude winterweer was 80+, zo ontdekten de collega's van het Algemeen Dagblad. De laatste keer dat er in één week nóg meer doden vielen was in januari 1945, tijdens de Hongerwinter aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Toen stierven er ongeveer 4500 mensen in een periode van zeven dagen. Zelfs in de week van de Watersnoodramp in januari 1953, vielen minder doden: 3200.

Schaatsen
Super dat we door de kou konden schaatsen, maar het was ook extreem dodelijk!

CBS

Jan Latten van het CBS verwacht dat de komende jaren het sterfterecord nog wel vaker verbroken zal worden. Latten: "Nederland telt meer ouderen dan ooit in onze geschiedenis. We leven allemaal langer, maar het grote nadeel van ouder worden is dat ons lijf zwakker wordt en we kwetsbaarder zijn voor dingen die samengaan met natuurfenomenen als zo'n extreem koude winterweek in combinatie met een stevige griepgolf."
@backlink(169991)