Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Epidemioloog: ‘Coronavirus kan 60% van de wereld besmetten’

Gabriel Leung is de epidemioloog uit Hongkong die zich bezighoudt met het Coronavirus. En hij komt nu met een fikse waarschuwing: "60% van de wereld kan besmet worden"

Epidemioloog: "Coronavirus kan 60% van de wereld besmetten"

Sars

Gabriel Leung is een epidemioloog aan de Universiteit van Hong Kong. Het is niet de eerste epidemie waar hij zich over buigt: hij speelde ook een belangrijke rol bij het onder controle krijgen van de Sars-uitbraak in 2002. Hij waarschuwde eind januari al dat uitbraken in grote steden in de rest van de wereld ongetwijfeld plaats zouden gaan vinden, aangezien er toen veel mensen toch uit China zijn vertrokken die geen symptomen, maar wel het virus hadden.

Topje van de ijsberg

Als blijkt dat de Chinese lockdown geen effectieve maatregel is geweest om verspreiding van het virus tegen te gaan, zal er een andere aanpak voor het virus moeten komen. Namelijk een aanpak om de gevolgen in te perken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde al dat de huidige uitbraken buiten China nog maar 'het topje van de ijsberg' zijn. 

Tweederde van de wereld

Experts schatten in dat iedere besmette persoon het virus overdraagt op zo'n 2,5 andere personen. Na berekening zou dit betekenen dat zo'n 60 tot 80 procent van de wereldbevolking besmet zou kunnen raken. Leung: "Zestig procent is een afschuwelijk groot getal. Zelfs bij een sterftepercentage van 1% is het aantal doden gigantisch."