Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Tot 6 jaar celstraf voor grootschalig drugslab in Stevensbeek

De rechtbank 'Oost-Brabant' in Den Bosch heeft gisteren een 46-jarige man uit Tegelen veroordeeld tot een gevangenisst...

De rechtbank 'Oost-Brabant' in Den Bosch heeft gisteren een 46-jarige man uit Tegelen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor onder meer zijn betrokkenheid bij een drugslaboratorium in Stevensbeek. De eigenaar van de loods waarin het lab is gevonden en 4 andere verdachten krijgen voor hun aandeel celstraffen uiteenlopend van 6 maanden (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) tot 4 jaar.

Vorig jaar had weekblad Panorama een coverartikel over deze zaak. Daarvan leest u de aankondiging hier terug. Ton van D. werd in de jaren negentig van de vorige eeuw bekend als een van de eerste xtc-handelaren in Nederland binnen de georganiseerde misdaad. Zijn organisatie werd in 1992 opgerold, waarna hij een lange gevangenisstraf uit zat.

Nu, 25 jaar later, zou diezelfde Van D. een rol hebben gespeeld bij de organisatie van dat drugslab in Stevensbeek, met name omdat er geluids- en beeldopnamen van hem zouden gemaakt door justitie bij een afpraakplek voor drugshandelaren, het verhuurbedrijf Party King in Best. En daar zou het dus kennelijk ook over dit bewuste lab zijn gegaan. Dat werd ook zo gebracht door het OM toen deze zaak vorig jaar voor kwam. Maar bij de uitspraak gisteren is Ton van D. als verdachte buiten schot gelaten. Justitie wil zijn rol in de drugshandel nader onderzoeken.

Alles is dus nog mogelijk voor Ton van D. Het kan zo zijn dat het OM met nog nieuwe verdenkingen naar hem toe komt. Het kan ook dat ze zijn onderzoek gaan 'afbouwen', omdat er te weinig bewijsmateriaal voorhanden is. Van D. zou overigens lijden aan een kwakkelende gezondheid en rugproblemen hebben. Een jong familielid dat hem rond reed is gisteren wel veroordeeld. Deze 24-jarige Rotterdammer krijgt voor zijn (actieve) rol bij de productie in het lab een celstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Hier een filmpje van de ontmanteling van het lab:

Citaat uit de rechtbankuitspraak: "Bij een grootschalige politieactie (onderzoek 'Trefpunt') werden op 4 april 2016 tientallen verdachten aangehouden op verdenking van onder meer drugsdelicten. Bij die actie pakte de politie ook 6 verdachten op die betrokken waren bij het drugslab in Stevensbeek. De 46-jarige hoofdverdachte uit Tegelen was eigenaar van het lab. Ook had hij munitie in bezit en was hij actief betrokken bij het plan dat de eigenaar van de loods bij ontdekking een vals huurcontract zou laten zien.
Ook werden in de woningen van de hoofdverdachte en een 32-jarige man uit Venlo telefoons gevonden waarmee alleen versleutelde berichten konden worden verstuurd. Met die toestellen is veelvuldig gecommuniceerd over de handel en productie van harddrugs. Ook afgeluisterde gesprekken wezen daarop. Volgens de rechtbank hielden deze 2 mannen zich tussen april 2014 en april 2016 onafgebroken bezig met de productie van harddrugs."

Lees hier de hele uitspraak terug.