Door: Martijn Haas Fotografie: ANP
Misdaad
3

Schouwarts gearriveerd, onderzoek Anne Faber nadert ontknoping

Nu de GGD is ingezet zal het niet lang meer duren voordat de politie met een verklaring naar buiten komt

Meer en meer nadert de zaak Anne Faber de ontknoping. En daarmee wordt het ook steeds duidelijker wat er gebeurd 'kan' zijn met de 25-jarige Utrechtse vrouw die nu sinds bijna twee weken vermist is. De politie in Utrecht heeft aangekondigd dat er later vandaag een personferentie zal volgen. Eerder was al gezegd dat men niet eerder met zo'n actie zou komen als er niet ook sprake zou zijn van 'nieuws'. 

Jonge vrouw

Wie was Anne? Een jong mens nog, aan het begin van een hele levenscyclus, met plannen voor nu en voor later. Afkomstig uit Gelderland, waar ze ondermeer het Stedelijke Gymnasium in Nijmegen doorliep. Daarna ging ze studeren in Utrecht, en werkte ze ondermeer bij het Louis Hartloper Complex, een filmhuis opgezet door echte filmliefhebbers. Recentelijk was ze werkzaam bij een theater-productiehuis. Iemand die zeer begaan was met kunst en cultuur, en die die ene middag even wat stoom moest afblazen. Ze had nog een trouwerij voor de boeg dat weekeinde, lazen we.

Den Dolder

Een terrein bij Den Dolder waar militairen afgelopen week helpen zoeken naar Anne

Vrijdag de 29ste september is een broeierige dag. Het is al een paar dagen officieel herfst maar het lijkt alsof de zomer geen afstand wil doen van het weertype. Het is zo'n dag dat mensen nog gewoon een t-shirt of blouse dragen, voorzolang de dag het toelaat. Pas 's avonds gaat het regenen en wordt het snel kouder. Onverwacht komt die bui niet. Het is in die bui, om half acht in de avond dat Anne Faber het contact met de wereld om haar heen verliest. Het is het laatste moment dat haar telefoon een signaal afgeeft. Ze zal dan ergens tussen Huis ter Heide en Den Dolder zijn geweest, diep in de bossen. 

Michael P.

Schets van Michael P.

Vermoedelijk komt ze daar de 27-jarige Michael P. tegen. Iemand met een gestoorde geest. Een individu met een inktzwart strafblad waarop delicten staan als verkrachting en beroving. Een man die die dag op bezoek mocht bij zijn familie in Zeewolde, aan de oever van het Nulderdiep, in de provincie Flevoland, maar die eigenlijk zijn dagen slijt in de Aventurijn-Altrecht-instelling voor ex-gedetineerden die worden voorbereid op een nieuw plek in de maatschappij. Iemand die zondermeer veel beter gemonitord had moeten worden dan nu het geval is geweest en zeker ook een persoon die de vrijheid niet heeft verdiend die hem nu was toegezegd. Dit gezien de veroordeling tot 16 jaar gevangenisstraf in eerste aanleg, die de rechtbank zeven jaar geleden voor hem weggelegd zag, nadat hij twee jonge vrouwen met zwaar geweld seksueel had mishandeld. Het was dat hij in hoger beroep een lichtere straf kreeg opgelegd dat hij nu alweer 'klaar' zou zijn voor de buitenwereld.

Ondertussen heeft de rechter-commissaris vanmiddag besloten dat Michael nog twee weken in voorarrest blijft. Het lijkt daarmee zo goed als uitgesloten dat hij niets met deze zaak van doen heeft.

Rapport

De schouwarts arriveerde vandaag 12 oktober vanmiddag iets na tweeën bij het Nulderpad in Zeewolde. Dat was een veelbetekenend moment. Een schouwarts komt ter plaatse om een rapport op te stellen waarin staat hoe hij een stoffelijk overschot heeft aangetroffen. Om om daarmee een juridisch document te kunnen tekenen dat kan worden overhandigd aan de betreffende instanties en aan de familie van de overledene.

Verslag

In feite is het onderzoek naar Anne daarmee op een cruciaal punt aanbeland. De NFI zal over een paar dagen verslag uitbrengen van de werkzaamheden die nu worden verricht.