Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sandra den Hartog herhaalt haar verhaal

De ex van Sam Klepper en Willem Holleeder houdt zich aan de lezing die ze eerder al gaf bij de politie.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Misschien was het korte rijtje voor de deur van de Osdorp-Bunker wel een teken aan de wand. Waar de publieke belangstelling voor de zussen van Holleeder zulke vormen aannam dat er een speciale zaal gereserveerd moest worden om het publiek te herbergen, daar hadden slechts een twintigtal Holleederwatchers de weg gevonden naar de westelijkste woonwijk van de Amsterdamse stadsregio. Sandra den Hartog is kennelijk een minder hot item dan de Holleeder-zusters.

Vervormer

Getuige Sandra den Hartog deed ons soms denken aan een liedje van Acda en De Munnik, en dan vooral de zinsnede: ik ben de gangmaker op het verkeerde feest. De getuige vertelde een verhaal dat we al kenden van uitgelekte politieverhoren, sprekend op een rustige manier, met af en toe wat Amsterdams slang, zoals 'die kon ik helemaal niet'. Dat haar stem door een vervormer was gehaald vormde eigenlijk geen probleem, de kuchjes en het gemompel af en toe maakten haar toch een hele karateristieke 'koele' vrouw.

Vakantie

Dat verhaal van 'Sandra' begint op het moment dat de vader van haar kinderen - Sam Klepper - in 2000 wordt doodgeschoten. Vanaf dat punt begint haar directe omgeving zich op nogal opzichtelijke wijze enorm over haar te ontfermen. Gewoon zelf in bad gaan, haar eigen telefoon bedienen of een eigen vakantiebestemming kiezen is er niet bij. Reden is: Sandra moet oppassen voor een grote gevaarlijke crimineel uit voormalig Joegoslavië. Deze 'Joca' heeft Sam 'gedaan' en hij wil geld zien anders gaat hij door met moorden. Die omgeving betreft Holleeder, en daarnaast Johnny Mieremet en zijn vrouw Ria. Sandra krijgt in deze periode al snel een relatie met Holleeder, die met haar doorzakt en dan vaak wat ontboezemingen doet. 

Sandra dient Holleeder en Mieremet keer op keer grote geldbedragen af te staan om de gulzige handen van Joca te vullen. De ene keer vindt ze daartoe De Neus tegenover zich, die zachtjes aandringt: "Ik zou het toch maar doen, weet je. Denk aan de kids." Dan weer zit ze met een krijsende en tierende Mieremet naast zich, in een horecagelegenheid "waar het gelukkig nog erg rustig was."

In alle gevallen buigt ze als een rietje. Er is immers toch geld in de kluis van Klepper en op de bankrekeningen die hij heeft achtergelaten. Daarbij heeft ze alles over voor de veiligheid van haar kinderen over.

Het is een afpersingsverhaal pur sang. In een jaar of zes tijd draagt Sandra zo'n 7 miljoen euro af. En wat in dat opzicht fraai is, is dat de rechtbank er gisteren blijk van gaf dat er bij veel van die betalingstransacties afschriften zijn gevonden, op die momenten dat Sandra naar de bank ging bijvoorbeeld om contanten op te nemen.

Het tragische geval wil alleen dat 'de afpersing van Sandra Den Hartog' niet aan de orde is in het Holleederproces. In zekere zin zou je namelijk kunnen stellen dat Holleeder hiervoor aangeklaagd zou kunnen worden. Maar De Neus is al eens veroordeeld voor afpersing en wat we uit dat proces leerden was dat niemand minder dan haar eigen partner Sam Klepper een van de 'bedenkers' was van de wijze van afpersing die er bij Sandra den Hartog heeft plaatsgevonden. Holleeder bleek op dat gebied een ideale tovenaarsleerling.

De tactiek was simpel: eerst is er een probleem, dan er is de good guy die wil helpen, dan weer er is de bad guy die snel geld wil zien. Mieremet en Klepper hadden deze modus operandi al eens uitgeprobeerd bij de seksclub Yab Yum, en zo veel geld in handen gekregen.

@backlink(170059)

Liquidatie

Den Hartog vertelt ook hoe ze in de loop der jaren steeds meer begint te begrijpen dat Holleeder achter de moord op Klepper zit, al dan niet in samenwerking met anderen. Zo schreeuwt hij eens tegen haar, als het over haar zoon Mitri gaat: "Moet ik hem laten leggen, zoals ik ook zijn vader heb laten leggen?" Het is dan al 2013, kort voordat ze zal overlopen naar justitie.

De opmerking vormt een reden voor haar om afstand van De Neus te nemen. Jammer opnieuw is dat in dit proces 'de liquidatie' op Sam Klepper niet op de lijst van aanklachten tegen Holleeder staat, ondanks de zeer geloofwaardige getuigenissen van Den Hartog. Klepper had beter verdiend, zou je zeggen. Als er een moment was om deze zaak 'op te pikken' dan was het nu geweest. 

Maar goed, het heeft niet zo mogen zijn. Den Hartog staat - als weduwe van - dus een beetje op het verkeerde feestje te getuigen: Holleeder wordt aangeklaagd voor de liquidaties op personen die Sandra den Hartog - op Johnny Mieremet na - minder goed gekend heeft en waar ze minder bij betrokken is geweest. Goed, bij ieder slachtoffer heeft ze wel een passende anecdote. Sterk is namelijk dat ze Holleeder op ontwapenende momenten meemaakte. "Als hij effe een schouderklopje nodig had omdat hij trots was op wat hij had gedaan. Effe samen op het bankje gaan zitten. Die hele lichaamstaal van hem verraadde dan dat hij zich ontspande." Maar of dat ook echt de getuigenis is van iemand die 'wetenschap' heeft van misdaden dat is wat anders.