Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
4

Pjotr R. eist 25.000 voorlopige schadevergoeding

De moordaanslag heet in de media bijna opgelost te zijn. Toch roept deze zaak nog wel wat vragen op. Dat bleek vanmorgen...

De moordaanslag heet in de media bijna opgelost te zijn. Toch roept deze zaak nog wel wat vragen op. Dat bleek vanmorgen bij de behandeling van de schadepost benadeelde partij in het 26-Tandem-proces in Amsterdam tegen de schutters die verantwoordelijk worden gehouden voor de liquidatiepoging op Pjotr R., in november 2015.

Wat is er precies gebeurd nadat Pjotr R, een speler in het criminele circuit, werd beschoten voor zijn woning in Diemen?

Dit is wat we weten: drie schutters benaderen hem op een parkeerplaats, waar het slachtoffer van plan is in zijn auto, een Opel-Antara, te stappen.

Nadat de eerste semi automatische Kalashnikov-schoten zijn gelost rijdt Pjotr zijn wagen de dijk af, en glipt hij even later het voertuig uit, om zich daarna in het water te laten zakken. Aldoor schieten de mannen die het op zijn leven hebben gemunt hun kogels op hem af. Met een geluk dat zelden iemand treft in deze wereld overleeft Pjotr de aanslag. Er blijken geen vitale organen geraakt te zijn.

Zenuwen

Pjotr is geraakt door zeven kogels. Twee daarvan zijn in zijn lichaam achtergebleven, evenals een groot aantal scherfresten. Een van die  kogels bevindt zich nog altijd in zijn rug. Die zal later dit jaar worden verwijderd, als alles goed gaat, zo werd vandaag bekend in de rechtszaal. Het zal een riskante operatie worden, waarbij het van levensbelang is dat de artsen geen zenuwen raken.

Horloge

Kort na de beschieting is Pjotr door artsen van de toegesnelde hulpdiensten 'losgeknipt' en vrijwel naakt in een ambulance gehesen. Hierbij is hij een Rolex-horloge ter waarde van 11.000 euro verloren, zo werd ook vandaag bekend aan de rechtbank in Amsterdam. De civielrechterlijke advocaat die hem 'als benadeelde' bij staat in het 26-Tandem-proces, mr. E. Huls, maakte vanmorgen bekend in de rechtszaal dat deze Rolex nooit meer door iemand is gezien. Politie noch OM hebben kunnen aangeven wat er met het sieraad is gebeurd. 

Kogelwonden

Kort na zijn opname in het AMC-ziekenhuis is een chaotische situatie ontstaan rondom Pjotr, zo bleek eveneens vanmorgen tijdens de zitting. R. wordt op 5 november 2015 beschoten aan De Fregat in Diemen. Zijn gezondheid heeft een enorme opdoffer gehad. Maar al op 10 november loopt hij alweer het ziekenhuis uit. Hij, noch de ziekenhuisdirectie, weten of zijn veiligheid binnen het AMC wel voldoende gewaarborgd is. Lees: mogelijk willen zijn vijanden hun klus nog afmaken. Pjotr duikt onder. Maar hij houdt wel contact met een arts. Die meldt hem al op 11 november dat hij 'als de sodemieter' weer terug moet naar het ziekenhuis. De kogelwonden kunnen gaan ontsteken, wat hem in acuut levensgevaar zou kunnen brengen. Meteen daarop laat Pjotr zich dan ook weer opnemen. Het begin van een lang en traag revalidatieproces. Met enorm veel gesprekken over de wonden die duidelijk zichtbaar zijn op zijn lijf. Hetgeen hem dikwijls een depressief gevoel geeft, zo liet zijn advocaat weten. Zij eist namens haar cliënt, naast de kosten voor horloge en kleding, een schadevergoeding van 25.000 euro.

Scherfresten

Het slachtoffer heeft naast zijn horloge ook zijn kleding niet meer terug gekregen. R. droeg ten tijde van de aanslag een recent aangeschaft 'setje', waaronder een paar Valentino-schoenen. Ook deze kosten zijn door zijn advocaat ingebracht als schadepost. Daarnaast kwamen naar voren, de kosten die verband houden met de reeds aangehaalde fysieke last die het slachtoffer nog altijd ondervindt. Zo lijdt R. aan enorme pijnen, mogelijk veroorzaakt door de achtergebleven kogel en scherfresten in zijn lichaam. Hij is het gevoel in onderbuik en bovenbeen deels kwijt. Helpen in het huishouden gaat hem zwaar af. R. heeft via zijn advocaat aangegeven in 2016 geen betaald werk te hebben kunnen verrichten als gevolg van zijn medische situatie.

En er is ook 'in het koppie' het nodige los gerommeld. R. loopt op dit moment bij een psycholoog. Zijn advocaat spreekt van een post traumatisch stress syndroom. Overigens gaat mr. Huls er nu al vanuit dat het hele schadeplaatje pas bij het hoger beroep in het 26Tandem-proces volledig in kaart zijn zijn gebracht. De kosten die nu zijn ingebracht moeten als een 'voorlopige' beraming worden gezien.

Lees hier een eerder stuk over deze aanslag.

Bekijk hier de Crime-online over de aanslag.

Lees hier een inleiding tot een coververhaal over de moordploeg achter deze aanslag.