Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De jacht op pillenkoning John H.

In de jaren 90 was hij een van de grootste xtc-producenten van Nederland. Onlangs werd hij opnieuw opgepakt, samen met meer dan vijftig anderen. Het verhaal van John H. (60), ‘De Onderwijzer’ uit Sint Willebrord.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

John geeft geen ene moer om z'n uiterlijk,” zegt een bron die we voor dit verhaal spreken. “De ene dag draagt hij een korte broek en een open blouse, dan weer heeft hij een pak aan, maar dan wel een dat net iets te groot is.”

“Hij mag er dan misschien een beetje te jong voor zijn, toch is hij voor mij nog het type oude penoze,” zegt een andere bron.

“Hij kent nog de traditionele ‘normen en waarden’ uit het milieu. Hij zal altijd voor mensen zorgen om wie hij geeft.”

“John een intelligente drugshandelaar? Welnee,” zegt een derde bron. “Nul organisatie. John leeft bij de dag. Er zit geen idee achter wat hij doet.”

Zomaar wat typeringen van John H., een man die door justitie is opgepakt nadat hij in december is betrapt tijdens het afsluiten van een cokedeal in Scheveningen. De afnemer van de coke is een in lnfiltrant, een Brit, wiens bijnaam Mike luidt. John H. zou hebben geprobeerd hem een partij coke van 50 kilo te verkopen. Op basis van een later vrijgekomen verslag zou de infiltrant veel geld hebben geboden voor deze drugs. Het moet een aanbod zijn geweest dat ‘te mooi was om waar te zijn.’

Bij de arrestaties die volgen op de in lnfiltratieactie doen agenten invallen in meerdere panden in Den Haag. Bij die invallen confisqueert de politie 300.000 euro, 60 kilo cocaïne en vier vuurwapens. Tevens worden zeven andere personen aangehouden. De politie heeft dan al door dat dit een groep is die minimaal telefoneert en áls ze dat doet, vooral spreekt in codetaal.

John H. komt op 20 december 2017 vast te zitten. Niet veel later, op 11 januari 2018, pakken arrestatieteams bij een gezamenlijk opgezette operatie met het Belgische federale parket meer dan vijftig mensen op, verspreid over een groot aantal gemeentes in Zuid-Nederland en Noord-België. Een ‘operationeel gebied’ dat loopt van Zeeland, een dorpje vlak bij Oss, tot aan Poppel, onder Antwerpen. De verdachten worden vastgezet op verdenking van cokehandel, productie en verhandeling van xtc, wietproductie, wiethandel en witwassen. Om de reeks arrestaties te delen met de buitenwereld, organiseren de samenwerkende opsporingsautoriteiten op 12 januari van dit jaar een persconferentie. Daar zegt men dat al deze mensen via via in contact zouden staan met John H., de leider van het fijnmazige netwerk. 

Verhuurbedrijf Party King in Best was een soort supermarkt voor xtc-handelaren. 

Nog een infiltratie

Het is niet de eerste keer dat John H. vastzit. Al in 1999 wordt hij opgepakt op verdenking van xtc-handel, en gaat hij samen met zijn ‘York-organisatie’ achter slot en grendel. Daarnaast moet hij een bedrag van 800.000 euro aan de staat betalen. In die tijd weet justitie hem ook te pakken met inzet van infiltranten. In dit geval twee Israëliërs die met hem een xtc-deal willen beleggen in een Amsterdams restaurant. Vriend en vijand van John H. zijn het er dan ook roerend over eens als je zegt dat John H. misschien iets te makkelijk mensen in vertrouwen neemt. H. wordt in 2003 uiteindelijk veroordeeld tot elf jaar voor het leidinggeven aan de York-bende, samen met hem zijn dan 49 anderen vast komen te zitten. In feite bestaat de organisatie overigens uit twee groepen, zo ontdekken onderzoekers gaandeweg. Er zijn de mannen rondom John H. en er is een andere groep rondom Cor A., een man uit Rucphen. 

Dit is een voorstukje uit ons blad dat nu in de winkel ligt. Wil je het hele artikel over John H. lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.