Deze week werd bekend dat de voortvluchtige Eindhovense Janus van W. onderwerp is van een Belgische televisieserie waarvan de opnamen deze zomer beginnen. We portretteerden hem vorig jaar in de Panorama. Nog steeds is hij onvindbaar.
Van woonwagencrimineel tot Zuid-Amerikaanse vluchteling
De duistere wegen van Harry Potter
Eindhovenaar Janus van W. (54) geldt in de ogen van Justitie als een van de grootste drugshandelaren van West-Europa. Daarom probeerde Justitie hem afgelopen april ook op te pakken. Dat mislukte. Nu schijnt de drugsbaron in Paraguay te zitten. Reconstructie van een route door de criminaliteit.
Tekst Martijn Haas
Woonwagenkamp Doolplein, Eindhoven, 1961-1980
Adrianus ‘Janus’ van W. wordt in 1961 op een woonwagenkamp onder de rook van Eindhoven geboren. Zijn vader Gerard van W. is bij de geboorte van zijn oudste zoon pas 21 jaar oud. Ook zijn moeder is nog piepjong. Vader verdient zijn inkomen met het opkopen en opknappen van schrootauto’s. Zo kan het dat ieder vrij hoekje van het woonwagenkamp vol ligt met dergelijk schroot.
Janus en zijn vrienden voetballen er voor hun eigen club Oranje-Zwart, een geduchte tegenstander in het streekvoetbal. Het is zo’n kamp waarvan een grote afschrikkende werking uitgaat tot diep in Eindhoven en het nabijgelegen Geldrop. Zo zijn de kinderen die het kamp naderen danig onder indruk van een voddenverkoper genaamd ‘het Bosduvelke’, iemand die met wat oud schroot van de Van W.’s de straten en markten in de omgeving afstruint en dan luidt schreeuwt: “Kom eens hier, dan snij ik oewe nek af.”
Kleiner woonwagenkamp, Eindhoven, 1980 tot jaren negentig
Rond 1980 heft de gemeente Eindhoven Doolplein op; het is te groot en daardoor te onbeheersbaar, bijna een dorp op zich. De familie Van W. moet naar een kleiner kampje, gelegen aan hetzelfde kanaal ten oosten van Eindhoven. Ze houden wel nog lang hun ‘parkeerterrein’ op het voormalige kamp aan. Uit luchtfoto’s die Panorama vindt bij haar research zien we een Mad Max-achtig decor vol roestend metaal. De verhuizing van het grote naar het kleinere kamp vormt ook de periode waarin Van W. van de familiehandel in schroot overstapt nar de softdrugsbranche. Janus en zijn jongere broer Tinus zijn van een nieuwe generatie die is opgegroeid in een periode waarin de coffeeshopbranche bloeit als nooit tevoren. De ene na de andere drugshandelaar overlaadt hen met verhalen over hoeveel geld er wel niet te verdienen valt met cannabis. De Van W.’s zetten geïnspireerd door de gouden bergen die hen zijn beloofd al snel hun eigen lijnen op, op basis van een vervoersmethode met kampeerwagens. Stromannen van de familie rijden met deze wagens kriskras door heel Europa en leveren overal partijtjes af, blijkt uit een onderzoek dat Justitie ‘Orka’ heeft gedoopt. De rechter veroordeelt Janus en zijn familieclan tot lange celstraffen.
Den Bosch, jaren 90 tot 2003
In de jaren negentig begint Janus met de handel in softdrugs en volgens politie en Justitie ook met een strak georganiseerde handel in ecstasy, waarbij geweld niet wordt geschuwd. In 1997 wordt Van W., samen met zijn vader, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor drugssmokkel. In 2000 wordt hij door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot het betalen van 1,6 miljoen euro aan drugsgelden.
De bende van Van W. is onder meer verantwoordelijk voor een onderschept transport van bijna 900.000 ecstasy-pillen naar Australië. De partij wordt in 2003 in een zeecontainer in Sydney ontdekt. Het spoor leidt naar Van W., die zich als handelaar in landbouwmachines presenteert. Voor die partij krijgt hij een celstraf. Wanneer hij vrijkomt, verdwijnt hij over de grens naar België en geeft Justitie het nakijken met haar vordering. Van W. nestelt zich in Lommel.
Camping Parelstrand, Lommel (België), 2003-2009
Janus heeft aan het begin van de 21ste eeuw niet alleen de reputatie van een heel grote speler in het milieu, maar bracht ook al wat jaren achter de tralies door. Ondertussen heeft hij het stokje van zijn vader overgenomen waar het de leiding over de familiezaken betreft. Passend bij deze nieuwe status kiest hij ervoor om niet al te zeer in de openbaarheid te opereren. Camping Parelstrand in Lommel ligt in een bos verscholen. Op het terrein vlakbij de Nederlandse grens, ter hoogte van Eindhoven en Valkenswaard, bevindt zich een ijshal, een zwembad en je kan er met mooi weer in een meertje zwemmen. Er staan zo’n tweehonderd recreatiewoningen, keurig in rijtjes opgesteld. Alles op deze camping komt samen bij Cafetaria Het Lekkerbekje. Wie niet beter zou weten zou er niets achter zoeken, het is zo’n recreatieoord als zovelen in de Benelux.
Maar niemand minder dan misdaadbaas Janus van W. woont tussen 2003 en 2009 op deze camping, zo weten we inmiddels aan de hand van justitiestukken. Hij bivakkeert in die jaren in een bruin chalet met rozenstruiken voor de deur. Een soort Hans en Grietje-huis met drie kamertjes. Ook andere boeven uit zijn organisatie wonen voor langere tijd op het terrein. En niet alleen collega-criminelen. Ietsje verderop, op een meter of vijftig van de woning van Janus, verblijft rond 2007 een Engels stelletje – Billy en Nina - dat in de beschreven periode volgens eigen zeggen werkzaam is in de plezierscheepvaart. De vader van Janus zegt over dat Engelse duo tegenover een Belgische journalist in 2011: “Ik kon al vanaf een kilometer afstand ruiken dat die twee politiemensen waren. Ja, die lui ruik je gewoon!” Geheel tegen het vaderlijke advies in knoopt Janus met de twee Britten toch een vriendschappelijk contact aan. We schrijven dan juni 2009, wanneer Janus door de Belgische politie wordt opgepakt op basis van onder meer de verklaringen van twee door de Belgische recherche ingezette burgerinformanten. Een groot arrestatieteam van honderd man valt het kampeerterrein binnen, waarbij Janus al barbecueënd in de kraag wordt gevat.
De camping is overigens te bereiken via de Luikersteenseweg, een drukke provinciale weg met een lange sliert aan grote villa’s die voert naar het dorpscentrum van Lommel. Aan deze laan heeft Van W. in dezelfde periode als dat hij op de camping verblijft ook een villa tot zijn beschikking, die tot op de dag van vandaag ‘in de familie’ zou zijn. Het is een breed wit gekalkt pand met rood dak, gebouwd op een perceel waaromheen een slecht onderhouden witte afscheidingsmuur is gebouwd. Een villa zoals er wel meer zijn in dit stuk voormalig boerenland. Ooit zou Janus hier een hele dierentuin hebben laten rondlopen. Maar uiteindelijk vond hij het zelf te veel aandacht trekken en liet hij de beesten verwijderen. Opvallend is het boerenkarrenpad langs de villa, waarover diverse chauffeurs zijn gereden om vervolgens hun wagen achter de villa, uit het zich van de mensen op de weg te plaatsen.
De vete met achterneef Piet P., McDonald’s Best, 2009
‘Best is the best’, staat er in graffiti op een muur in het Brabantse dorp boven Eindhoven, maar voor Janus is het een plek des onheils. Aan de rand van het dorp ligt de McDonald’s van Best waar op 2 februari 2009, een half jaar voordat de politie hem arresteert op de camping, een liquidatiepoging op hem wordt ondernomen door zijn achterneef Piet P. Met dertien kogels probeert deze Piet hem plat te krijgen, maar wonder boven wonder wordt Janus alleen in zijn arm geraakt. P. is al jaren met zijn familie onderweg van woonwagenkamp naar woonwagenkamp en heeft zwaar geldgebrek ten tijde van de liquidatiepoging. Naar verluidt krijgt Janus nog flink wat pegels van zijn achterneef en is hij het zat om daar telkens maar weer om te moeten vragen. P. probeert aanvankelijk onder de beschuldiging uit te komen dat hij de schutter is geweest. Maar zodra blijkt dat de schietpartij door diverse getuigen is waargenomen, komt hij bij de rechtbank van Den Bosch met een bekentenis. Volgens hem was er alle reden om bang te zijn. Zo zou Van W. volgens hem achter de moord op Jo van Asten in Bergeijk zitten. Deze veteraan in het drugscircuit werd in 2008 door hoofd en knieën geschoten. Ook zou zijn machtige achterneef betrokken zijn bij de verdwijning van P.’s vriend Frank van Koenendaal in Mexico. P. zegt dat hij bang was het volgende slachtoffer te zullen zijn en schetst onderwijl een luguber beeld van zijn achterneef. Het helpt P. niet: hij wordt veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf.
Café Vrienden van Amstel, Best, 2009
De politie registreert Janus met een arm in een mitella wanneer hij op 3 maart 2009, een maand na de beschieting in Best, een afspraak heeft met een zekere Punto, een Italiaanse maffiaconnectie. Plaats van handeling is een van de populairste carnavals- en schlagerkroegen die de stad kent: Café Vrienden van Amstel, zo’n tent waar om- en- om Guus Meeuwis en André Hazes gedraaid wordt. De Brabantse drugslord wil met Punto praten in een ontspannen sfeer, om er zo voor te zorgen dat het ook naar de buitenwereld lijkt alsof hij gewoon met wat vrienden een biertje komt pakken. Janus arriveert keurig op tijd voor de afspraak en blijft vervolgens een uur lang zitten zonder dat er ook maar één Italiaan komt opdagen. Zo noteert de politie, die ook ziet hoe de Eindhovense woonwagencrimineel nors opstapt als hij door heeft dat de ontmoeting echt niet meer plaats gaat vinden. Toch vindt er daarna handel plaats, zo zal de rechter in het Belgische Hasselt in 2011 uit de stukken voorlezen. Overigens niet tot Janus zijn genoegen. Een jaar lang na de mislukte ontmoeting in Café Vrienden van Amstel wordt hij door Punto aan het lijntje gehouden, alsof hij een of andere domme sukkel is en niet de grote man die vele anderen in hem zien. Op een bepaald moment heeft hij het zo gehad dat hij het Italiaanse contact het volgende door de recherche opgevangen bericht verstuurt: ‘Vriend, wanneer wordt alles betaalt, want ik vind dat het nu een beetje kinderachtig begint te worden. Ik heb me altijd aan mijn woord gehouden en gedaan wat ik zij dus ik vind het ook normaal dat jullie mij betaalen.’
Of er daadwerkelijk een verrekening heeft plaatsgevonden is niet bekend, maar het verhaal met Punto vormt een anekdote die a-typisch is voor de koele Van W. De Eindhovenaar heeft dan al jaren een strakke, gesloten criminele organisatie waarbij discipline, discretie en professionaliteit hoog in het vaandel staan. Opvallend zijn de bijnamen waarvan de organisatie gebruik maakt, zo noteren rechercheurs die in de vroege jaren van de 21ste eeuw de taps van- en naar Camping Parelstrand afluisteren. Een hele filmcast komt voorbij: Janus zelf wordt vrijwel voortdurend ‘Harry Potter’ genoemd, niet alleen vanwege zijn brilletje, maar ook vanwege de brouwsels die hij verhandelt. Zijn rechterhand Robert van V. gaat door het leven als ‘Omar Sharif’. Ene Awraham G., die de contacten met Zuid Amerika runt komt in sms’jes terug als ‘Shrek’.
Hendrik Staetslaan, Eindhoven, 2009
We rijden door naar Woensel-Zuid, een redelijk beruchte buurt in Eindhoven met veel arbeiders- en doorzonwoningen. Het heftige jaar 2009 heeft Janus niet alleen mot met zijn achterneef Piet P. Hij is ook in conflict geraakt met een beruchte Schotse drugshandelaar, Walter D., alias ‘The Tartan Pimpernel’. Volgens nooit bevestigde berichten zou Janus een hitman genaamd Lesley Tunk naar Zuid-Afrika hebben gestuurd om de aldaar verblijvende Walter D. koud te maken. Tunk keert echter onverrichterzake naar huis. Daarna zijn de rollen omgedraaid. ‘The Tartan Pimpernel’ stuurt volgens hetzelfde geruchtencircuit daarop een hitman naar het safehouse van Tunk, en laat hem daar een magazijn leegschieten. Daarbij komt een toevallig aanwezige vriend van Tunk om, een ‘vergismoord’ zouden we nu zeggen. De Schiedammer Tunk duikt dan onder, zo vermoedt Justitie achteraf. Toch moet er een lek in zijn omgeving zijn, iemand die zijn verblijfplaats heeft verklapt. In november 2010 schiet een liquidatieploeg Tunk dood in een woonwagenkamp aan de Castiliëlaan in Eindhoven-Noord. Zij transporteren zijn lichaam naar een bos bij Esbeek, vlakbij Hilvarenbeek, waar men de auto met lijk in de fik steekt. De dan alweer jaren samenwerkende Justitie-rechercheteams uit Nederland en België die ook Janus op de korrel hebben, zetten een groot onderzoek op, maar weten de moord niet op te lossen. Walter D. wordt 6 februari 2016 opgepakt in Thailand door Interpol en de Thaise autoriteiten. Hij leefde al jaren een dubbelleven met allerlei vervalste paspoorten. Binnenkort zal hij worden overgebracht naar Groot-Brittannië. De liquidatie van Lesley Tunk is hem officieel nooit aangerekend.
Party King, Ambachtsweg, Best, 2016
Janus is nog geen jaar op vrije voeten na zijn tienjarige veroordeling voor een reeks van delicten in België (u weet wel, de rechtszaak na de grote inval op Camping Parelstrand). Dan gaat het alweer bijna mis.
Het verhuurbedrijf The Party King in ziet er aan de buitenkant maar klein uit, zeker vergeleken met de vijf andere panden in de buurt. Het aanpalende bedrijf verkoopt scooters en motoren, daarnaast zit een firma met zonnewering en een bedrijf dat zegt ‘de leverancier voor al uw tuinartikelen’ te zijn. Aan de achterzijde is een afgeschermd parkeerterrein. Op meer dan één plaats hebben hier in de buurt camera’s gehangen, zoveel is zeker. Het is dan ook een berg informatie die Justitie naar voren brengt bij Operatie Trefpunt in april van dit jaar. Maar liefst vijftig mensen worden opgepakt die iets met de drugshandelpraktijken in deze bedrijfsruimte te maken zouden hebben. Maar niet Janus van W. en zijn zoon Richard. Die zijn spoorloos.
Volgens justitie organiseerde ene Marcel G. – net als Janus ook oorspronkelijk van het Doolplein – hier samen met enkele handlangers een heuse ontmoetingsplaats om de drugshandel mee te kunnen bedienen. Janus van W. zou hier zelf niet lijfelijk bij aanwezig zijn geweest, maar zoon Richard wel. Van hem zouden geluidstapes bestaan die zijn gemaakt in de Party King.
Paraguay, 2016
Het Zuid-Amerikaanse Paraguay hoort bij de 24 meest corrupte landen ter wereld. Met geld kun je er alles regelen. Weet ook Heineken-ontvoerder Frans Meijer, die hiernaartoe vluchtte nadat hij slechts een klein deel van zijn straf voor de legendarische ontvoering had uitgezeten. Meijer woont nog steeds een deel van het jaar in Paraguay, ook nadat Peter R. De Vries hem in 1994 namens Panorama ‘vond’ toen hij nog op de vlucht was voor Justitie, waarna Meijer uiteindelijk toch nog zijn reststraf in Nederland uit zat.
Staat Janus ook zo’n onthulling te wachten? Justitie heeft namelijk bekendgemaakt dat het vermoedt dat Janus en zijn zoon naar dit land zijn gevlucht. Het zou in ieder geval zeker de ‘catch’ van de eeuw zijn. Volgens diegenen die het land goed kennen, moet het niet al te moeilijk zijn om de drugsbaron in dit land te vinden. Een figuur als Janus – die letterlijk nog geen drie woorden Engels spreekt, laat staan Spaans, heeft de hulp van tolken nodig, en valt niet alleen daardoor op, maar ook door zijn blanke uiterlijk. Samen met zijn zoon zijn het twee vreemde eenden daar. De kans is trouwens groot dat hij verblijft in de regio bij grens met Brazilië. Dit gebied staat zowel bekend als strijdtoneel vanwege de landhervormingen alsook het treffen van rivaliserende maffia die hun smokkelroutes en drugstransporten hier organiseren, veelal beschermd door de politie, en boeren met eigen beveiligingstroepen. Wie de lokale media bijhoudt, treft wekelijks de meest gedetailleerde foto’s van gruwelijke liquidaties, want enige terughoudendheid op dat gebied kent de mediacode hier niet. Ook daar moet Janus natuurlijk voor oppassen. Iemand met geld is altijd een ‘target’ voor de arme bevolking en de bendes die dit land onveilig maken.
Maar goed, hier zou hij dus kunnen zitten. Weet u meer over de verblijfplaats van ‘Don Janus’? Reacties naar redactie@panorama.nl o.v.v. Waar is Janus?