Door: Y.M. Osterloh
Misdaad
4

Kok joeg Mike twee kogels door het hoofd

Tot aan zijn liquidatie, vorig jaar, werkte de criminele misdaadblogger Martin Kok mee aan het boek over zijn leven. Dez...

Tot aan zijn liquidatie, vorig jaar, werkte de criminele misdaadblogger Martin Kok mee aan het boek over zijn leven. Deze week komt het uit. Hieronder het schokkende verhaal over de dood van Mike Priem, de nieuwe vriend van Sandra, de ex van Martin. “Ik was ontzettend boos omdat Sandra de kinderen van me af probeerde te pakken.” Een GRATIS voorstukje van het coververhaal van de nieuwe Panorama.

Martin Kok (1967) hoort in Hoorn in het huis van bewaring van zijn vriendin Sandra dat ze zwanger is. Eenmaal weer vrij verhuizen de twee naar Zwaag, een dorpje vlak boven Hoorn. Eerst huren ze, daarna wordt het kopen. Ze krijgen samen twee kinderen, twee jongetjes. Martin verdient ondertussen bakken met geld met zijn escortbureaus. Maar daardoor heeft hij het ook ontzettend druk. “Altijd die telefoon. Altijd aan het werk. Ik was bijna nooit thuis,” zegt Martin. “Het geld klotste tegen de plinten, maar dat was uiteindelijk toch niet genoeg om onze
relatie te redden. Sandra wilde een burgerlijk leven. Huisje, boompje, beestje. Maar daar gruwde ik van.”

In 1999 gaan ze uit elkaar, na een relatie van vijf jaar. “Ik ben Sandra in het begin van onze relatie altijd trouw gebleven, ondanks alle verleidingen van het werk dat ik toen deed met al die prostituees. Maar na verloop van tijd kwam de sleet op onze relatie, zagen we elkaar te weinig en zwichtte ik af en toe toch voor het vrouwelijk schoon waarmee ik dagelijks omging.”

Algauw na hun breuk krijgt Sandra een nieuwe relatie met Mike Priem, wiens huwelijk in Duitsland was gestrand. Na zijn scheiding was hij aan
de slag gegaan als taxichauffeur in Amsterdam en bij zijn moeder in Blokker gaan wonen. Sandra en Mike, die elkaar in het uitgaansleven van Hoorn zijn tegengekomen, kennen elkaar nog van vroeger. Martin: “Mike was een aardige gozer, die twee kinderen bij een Duitse vrouw had. Die kinderen bleven in Duitsland wonen, die miste hij wel. Ik vond het wel een beetje een jaknikker. Maar goed, hij kwam in een gespreid bedje, hij kon zo bij zijn nieuwe vriendin intrekken.”

Lees ook: 'Het leven is geen wedstrijd in wie het oudste wordt': de liquidatie van Martin Kok (1967-2016)

Stoken en jaloezie

Ondanks het feit dat Sandra een relatie krijgt met Mike Priem blijft haar verstandhouding met Martin aanvankelijk goed. Langzamerhand verandert dat echter. Martin: “Ze begon te stoken, tussen mij en de jongens, maar ook tussen mij en Mike. Ze deed steeds moeilijker. Achteraf denk ik dat het jaloezie is geweest. Ik had nog steeds geld in overvloed, zij kon bijna niet rondkomen. Ik reed een lilakleurige Mercedes CLK, zij een Twingootje, dat ze nog van mij had gekregen. Ze wist op een gegeven moment wel waar ze me goed kon raken: de kinderen.”

Martin heeft na de scheiding twee dagen in de week de zorg voor zijn twee jongens. Iedere dinsdag en iedere vrijdag. Die dagen zijn voor hem een uitgelezen mogelijkheid om even te ontsnappen aan de hectiek van het werk. Rust met de kinderen. “Ik was erg blij met die regeling, de kinderen ook, maar Sandra wilde het anders. Ze vond dat ik de jongens maar één keer in de twee weken kon zien, in het weekeinde. Dat was volgens haar een afspraak die veel gescheiden ouders hadden gemaakt.”

Lees ook: 'Liever de kogel dan kanker': het verloren interview met Martin Kok

In buik geschoten

Op 23 juli 2001 escaleert de boel, als er op de deurmat van Martins woning in Zwaag een brief van een advocaat ploft waarin wordt gesteld dat de regeling met de kinderen met onmiddellijke ingang is aangepast. De daaropvolgende dag is het dinsdag, de dag waarop Martin
standaard zijn kinderen ophaalt bij zijn ex. Het is een halfbewolkte dag. Martin gaat die ochtend gewoon naar het huis van Sandra en Mike, een eenvoudige hoekwoning in de Fruitlaan, om de kinderen op te halen. Hij is door de brief van de advocaat tot het uiterste gespannen en heeft vrijwel de hele nacht niet geslapen. “Sandra had de politie al voordat ik aankwam gebeld, omdat ze de kinderen niet wilde meegeven en daarover problemen verwachtte. We hadden die zondag daarvoor al ontzettende ruzie daarover gehad.”

Maar de politie was niet komen opdagen en Sandra houdt de deur angstvallig op slot. Aanvankelijk bonkt Martin met zijn vuisten en trapt hij tegen de rode deur. Met zijn schouder probeert hij de toegang te forceren. Het is tevergeefs, de deur blijft potdicht. Dan trekt hij zijn Colt kaliber 45, die hij op dat moment altijd bij zich draagt.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete artikel van misdaadverslaggever Timo van der Eng van Crimesite.nl? Je leest het in editie 7 van Panorama, die vanaf morgen (15 februari) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws