Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Holleeder: van bajesklant tot knuffelcrimineel

Als er één crimineel vanuit de onderwereld is doorgeschoten naar de bovenwereld dan is het Willem Holleeder wel. Na zijn vrijlating, tweeënhalf jaar geleden, is hij overal te zien en te horen: op de televisie, op de radio, in zijn column in Nieuwe Revu.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Maar wat heeft hem dit alles gebracht? Panorama ontmoet de Neus op een Amsterdams terras en praat ook met zijn ‘gabber’ Ferry de Kok. 

Goed, eerst maar even over hoe hij eruitziet. Goed, gewoon goed. Daar kun je kort over zijn. Beter ook dan bijvoorbeeld bij College Tour. Maar toen was het ook herfst en nu is het zomer. Zijn huid glanst van de zon en zijn haar zit prima. De wind speelt af en toe met een paar haartjes. Hij lijkt wat verbrand te zijn in zijn gezicht en op zijn borst, goed te zien omdat hij een trui met een V-hals draagt. De crêmekleurige trui is gehaakt en valt ruim over zijn torso, her en der wat spieren accentuerend. Want hij is wel breed ja, dat kun je wel zien. Zou dat nog steeds zijn van z’n tijd met zijn gabbers Frans Meijer en Cor van Hout? Toen ze bij Frans thuis gingen ‘bodybuilden’, zoals dat in die tijd genoemd werd? Nee dat geloof ik niet. Als ik denk aan die eerste foto die Peter R. de Vries van Holleeder maakte na zijn vrijlating, dan zie je een wat magere man in een bos staan. Dit moet dus weer zijn opgebouwd na zijn vrijlating, concludeer ik.

Die rooie ietwat verbrand lijkende kop zal hij toeschrijven aan het rijden op de motor. Daardoor lijkt ie gezond, maar in wezen is hij verrot vanbinnen, zegt hij wijzend op zijn hartstreek. Hij doelt daarmee op zijn hartprobleem, dat voor het grote publiek duidelijk begon op te spelen tijdens de rechtszaak over de afpersing van onder anderen Willem Endstra. Nu slikt hij elke dag medicijnen en moet hij een beetje letten op wat hij inneemt. Ik denk dat die rooie kop trouwens ook komt door een terrasje hier, een terrasje daar. Ik vertel hem dat hij door vrienden van mij overal wordt gespot. Hij wil weten waar. Ik begin wat op te noemen: “De haven van Muiden, bij Andersom, die coffeeshop onder de Dom van Utrecht, en in Laren.”

Zijn ogen lijken een beetje rooddoorlopen, heeft hij gisteren een zware nacht gehad?

Hij knikt en zegt dat hij daar wel komt ja. Hij vertelt ook dat als iemand hem op dat moment vraagt wat hij daar doet, hij altijd zegt dat hij daar woont. Zo gunt hij iedereen zijn eigen primeurtje. Het gesprek komt op Utrecht. Hij vindt het een leuke stad. Hij zit ook weleens in een tent op het Wed, Orloff. Terwijl hij dit vertelt kijkt ie me aan. Zijn ogen lijken een beetje rooddoorlopen, heeft hij gisteren een zware nacht gehad? Of komt het doordat ie geen zonnebril draagt en moet knijpen met z’n ogen op deze toch wel zonnige dag op het terras van De Blaffende Vis in de Westerstraat te Amsterdam? Doordat het oogwit een beetje rood is accentueert dat het felle blauw van zijn ogen. Als hij je nu zo aankijkt terwijl hij zegt dat Utrecht mooie terrasjes heeft, voelt dat op een bepaalde manier heel indringend. Ik merk dat ik bij het eerste oogcontact ongewild even wegkijk.

Hij bestelt heel vriendelijk een spaatje rood. Met veel ijs. Dat onmiskenbaar Amsterdamse accent...

We zitten aan een tafeltje buiten op het terras op uitnodiging van Willem zelf. Hij heeft een plan. Hij wil dat plan graag samen met onze misdaadverslaggever Bas van Hout uitvoeren. Bas zit ook bij het gesprek, voor de gelegenheid geflankeerd door zijn dochter Robin. ‘Wij’ zijn Frans Lomans, hoofdredacteur van Panorama, en ik.

Het plannetje van Holleeder is ontstaan nadat besprekingen over een televisieprogramma rond Willem met de publieke omroep Powned op niets uitdraaiden. Ze wilden een programma met Holleeder maken. In dat programma zou hij politici in Den Haag interviewen met een eigen cameraploeg. Dominique Weesie, de baas van Powned, wilde zien hoe die mensen op Willem Holleeder als vragensteller zouden reageren. Maar Rutger Castricum zag dat niet zo zitten omdat Den Haag zijn gebied is. Bij Powned hadden ze van tevoren besloten dat iedereen het ermee eens moest zijn en omdat Castricum in ieder geval tegen stemde ging dat dus niet door.

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je het hele artikel van Vico Olling over zijn ontmoeting met Willem Holleeder lezen? De Holleeder special van Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.