Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Frank ging een petje kopen en kwam nooit meer terug

Op een zaterdagmiddag in oktober 2014 loopt Amsterdammer Frank Kater (42) uit een afkickkliniek in Zuid-Afrika. Hij komt nooit meer terug. Ondanks intensieve zoekacties in Kaapstad, is er nooit meer iets van hem vernomen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Zelfs de minister-president uitte in een tweet zijn bezorgdheid over de vermiste man,” schrijft een Zuid-Afrikaanse krant. Die tweet is niet meer terug te vinden, maar het zou zomaar kunnen: Amsterdammer Frank was niet van de straat. Hij had een topfunctie bij een Brits telecombedrijf, en verkeerde in de betere kringen. Toch ging het mis. Na een bezoek aan New York was hij verslaafd geraakt aan crystal meth, het spul dat we in Nederland vooral kennen van de serie Breaking Bad. Hij zou het toegediend hebben gekregen zonder dat zelf te weten. Iedereen weet: als je dat blijft gebruiken, ga je er aan onderdoor. Afkicken was het devies, en dan kom je haast vanzelf in Thailand of in Zuid-Afrika terecht. In zijn geval werd het de kliniek Stepping Stone, zo’n 25 kilometer van Kaapstad, in het kustplaatsje Kommetjie aan de Westkaap.

“U moet die foto verwijderen, anders krijgt u problemen,” zegt de resolute directrice van afkickkliniek Stepping Stone in Kommetjie. Hier verdween Frank Kater ruim drie jaar geleden. Als ik er langsga is het december 2017. De kliniek valt nu onder een andere instelling, de naam van de overkoepelende organisatie is veranderd en moet vooral niet in verband worden gebracht met Frank Kater. Anders volgen er juridische maatregelen.

De gevoeligheid is te begrijpen: de gang van zaken met Frank Kater roept heel veel vragen op. Hoe kan het dat hij na een verblijf van amper vijf weken in z’n eentje een bezoek aan Kaapstad kon brengen? Als er werk van zou zijn gemaakt, had de kliniek een serieuze schadeclaim tegemoet kunnen zien. Op publiciteit zitten ze sowieso niet te wachten: een opname hier kost zo’n 5500 dollar (5000 euro) per maand. De verzekering betaalt, maar je mag toch verwachten dat cliënten met een ernstige verslaving serieus worden behandeld. Frank was hier terechtgekomen via SolutionS in Barneveld. Ook daar is om privacyredenen weinig behoefte aan commentaar. Bovendien: de banden met Stepping Stone zijn al enige tijd verbroken en SolutionS doet sowieso niks meer met verslaafden. Afgesproken was dat Frank twee keer vier weken in Stepping Stone zou blijven, waarvan de tweede vier weken in het Beach House, met meer vrijheden. Wat ook al een uiterst dubieus uitgangspunt lijkt.

De kliniek in Zuid-Afrika.

De Kaapse gayscene

Er is zowel in Nederland als in Zuid-Afrika aardig wat aandacht geweest voor deze ongewone spoorloze verdwijning. De toenmalige partner van Frank reisde vijf weken na de vermissing naar Kaapstad, met nog een vriend. Ze staan op foto’s in Zuid-Afrikaanse kranten, om aandacht te vragen voor hun zoektocht. Tal van anderen werden ingeschakeld: privédetectives, de plaatselijke politie, de ambassade; er volgden intensieve zoektochten in de krochten van Kaapstad, waarbij wel het een en ander boven tafel kwam dat in de kranten niet of nauwelijks werd vermeld. Misschien omdat het toen nog niet bekend was, of omdat er een goede reden was bepaalde details niet naar buiten te brengen.

Het bezoekje dat Frank aan Kaapstad wilde brengen die zaterdagmiddag was niet zo onschuldig als afgespiegeld. Hij zou een petje hebben willen kopen, maar er was wel wat meer aan de hand dan dat. In de dagen ervoor had hij kans gezien contacten te leggen in de Kaapse gayscene en dáár ging hij naar toe. Daar was hij op verschillende locaties aanwezig en het is ook daar dat hij verdween. 

Dit is een voorstukje uit ons blad, dat nu in de winkel ligt. Wil je het hele verhaal over Frank lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.