Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Drie nieuwe verdachten opgepakt in Marengo-onderzoek

Justitie kwam vandaag met veel nieuwsfeiten in het Marengo-onderzoek.

Topcrimineel Baghdad El H. opgepakt in Marengo-onderzoek

Noot voor de lezer: dit is een gecorrigeerde versie van een stuk dat eerder vandaag op deze site is verschenen.

Drie nieuwe verdachten zijn de afgelopen dagen opgepakt in het justitiële Marengo-onderzoek. Dat spitst zich toe op de vermeende criminele organisatie rondom de voortvluchtige Utrechters: Ridouan T. en Said R. De drie mannen die zeer recent zijn vastgezet zijn: Zeki R., Charif El A. en Baghdad El H.

Erraghib

Het OM presenteerde vandaag bij een nieuwe pro forma-zitting aan de extra beveiligde rechtbank op Schiphol opnieuw veel nieuw onderzoeksmateriaal in het Marengo-onderzoek. Leerden we bij een vorige soortgelijke zitting in deze zaak al dat het aantal liquidaties dat aan deze Utrechtse Mocrogroep wordt toegeschreven is uitgebreid naar de moord op Samir Erraghib in IJsselstein, nu blijkt de lijst langer te zijn.

Kroongetuige

Bij vrijwel alle moorden in de Marengo-zaak is een deel van het te presenteren bewijsmateriaal ingegeven door de verklaringen van de kroongetuige Nabil B., een speler in het Utrechtse milieu die in 2017 overliep naar justitie. Zijn broer werd in 2018 bij wijze van represaille uit het milieu omgebracht.

Vandaag kwam naar voren dat justitie - mede op basis van Nabil's verklaringen - 12 moordonderzoeken wil inbrengen in de Marengo-zaak. Dan gaat het ondermeer om de moord op Ranko Skekic, de vergismoord op Hakim Changachi en de reeds genoemde Samir Erraghib. Het is nog niet exact te zeggen welke rol justitie de drie nu nieuw opgepakte verdachten toe dicht, noch welke rol de vermeende opdrachtgevers 'exact' hebben gespeeld. Wel bracht justitie naar voren dat de verklaringen van Nabil naadloos aansluiten bij de gevonden pgp-berichten - en ook dat er zeven zaken zijn die direct terug te voeren zijn op Ridouan T. Er zitten nu in totaal elf '26Marengo'-verdachten vast.

Martin Kok

Nog een opvallend detail: op de dag van de moord op crimeblogger Martin Kok - 8 december 2016 - moesten diverse leden van de Utrechtse organisatie hun pgp-telefoons vernietigen. De beheerder van deze groep Blackberry's zou Zakaria A. zijn. Hij geldt als verdachte in het Martin Kok onderzoek- dat binnenkort afgesplitst van de Marengo-zaak aan de rechtbank in Zutphen zal worden behandeld. Ook die liquidatie wordt trouwens door het OM nog steeds gelinkt aan Ridouan T.

Zakaria A. - de man die ooit mee deed aan een rapvideoclip -  was even uit beeld als verdachte van de liquidatie op Ranko Skekic, in 2015. Maar hij is nu weer terug op die stoel, met name op basis van de verklaringen van de kroongetuige, die justitie heeft mee gedeeld zelf aanwezig te zijn geweest bij deze aanslag. Ook heeft justitie de beschikking over bewijsmiddelen als een administratie van A. Daaruit zou blijken dat hij Skekic al een poosje volgde, 'spotte', zoals dat heet in crimineel jargon.

Families

De twee van de drie mannen die nu zijn vastgezet kwamen her en der al voor in dossiers die spelen in de Utrechtse Mocro-scene. Opvallend zijn de familiebanden. 

- Zeki R. is de jongere broer van Said R. en Mohammed R. Over zijn aanhouding gingen al sinds eind 2018 geruchten.

- Charif El A. is de jongere broer van Mohamed El A. Deze Mohamed was in 2015 doelwit van een schietpartij op de Utrechtse Tiberdreef

- Baghdad El H. is minder genoemd tot nu toe. Zijn naam doet denken aan die van een andere Utrechtse crimineel met dezelfde initialen.

PGP-teksten

Vandaag presenteerden de officieren van justitie op Schiphol óók nieuwe pgp-telecom gegevens. Daaronder bevinden zich ook teksten die direct aan de vermeende leider van de criminele organisatie Ridouan T. toe te schrijven zouden zijn.

Een van die pgp-teksten sloeg terug op de verklaringen van een van zijn vermeende vijanden bij de politie, die volgens hem zijn verklaringen niet eens meer in hoefde te trekken. Daarvoor was het immers al te laat. "Ik heb bloed nodig. Bloed! Bloed!" Laat hij daarop weten aan een van zijn contacten.

Het aantal pgp-berichten zal volgens de officieren nog gaan toenemen, nu de IT-specialisten van de groep High Tech Crime erin geslaagd zijn nieuwe berichten van de servers van Ennetcom en PGP-Safe te kraken. Dat kan ervoor zorgen dat deze Marengo-zaak weleens lang kan gaan duren.