Door: Jeroen Kraak Fotografie: OM
Misdaad

Bejaarden opgepakt vanwege miljoenenfraude

Als je denkt dat bejaarden rustig achter de geraniums zitten, heb je het mis. Er zijn ook nog ouderen die wel op heel lucratieve manieren hun geld binnen harken.

In het Limburgse Gennep zijn een 81-jarige man en zijn 61-jarige vrouw aangehouden op verdenking van een immense fraude. De twee zouden meer dan €41 miljoen hebben weggesluisd via eigen bedrijven in Hong Kong. Het tweetal wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrift en illegaal bankieren, meldt het OM.

Het stel stond nergens officieel geregistreerd en hebben dus geen vaste woon of verblijfplaats. Het koppel verdiende het geld vooral door het handelen in onderdelen van legervoertuigen en Chinese kunst.

Chinese kunst

Het geld (tientallen miljoenen) dat ze naast Hong Kong ook nog in Duitsland, Frankrijk en belastingparadijs Panama hadden gestald. Daar vonden tegelijkertijd met de aanhouding onderzoeken plaats. Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op Chinese kunst, een vakantiepark, een jachthaven en auto’s van het stel.

Natuurlijk is het goed dat het OM dit aanpakt, maar het is apart dat Den Haag niets doet aan de belastingontwijking van grote bedrijven en artiesten via Nederland.