Foto boven ter illustratie.
De bedreigingen
Paro gaf de brief aan een vriend, met de instructie deze pas na haar dood te openen. Hierin beschreef ze de bedreigingen van haar bovenbuurman, de 57-jarige Seyed alle S., en gaf ze aan wat er met haar zoontje moest gebeuren als haar grootste angst werkelijkheid zou worden. De politie ontving de brief pas enkele weken geleden, nadat deze door de vriend werd overhandigd. Het is nog onduidelijk wanneer de brief precies werd geschreven.
Hoewel Paro zich bedreigd voelde, deed ze geen aangifte bij de politie. Of er ander contact met de autoriteiten is geweest, is nog onderwerp van onderzoek. De inhoud van de brief werd ook tijdens de eerste zitting niet volledig besproken.
“Mijn moeder is neergeschoten”
Op de avond van 20 september stalde Paro haar fatbike in de kelder van de portiekflat, terwijl haar zoontje om de hoek wachtte bij de deur. De bovenbuurman, die eerder opdringerig gedrag vertoonde omdat Paro zijn avances had afgewezen, liep gewapend de flat binnen en schoot haar dood. Buren hoorden meerdere schoten en zagen haar zoontje huilend de straat op rennen: “Mijn moeder is neergeschoten.”
Seyed alle S.
Seyed alle S. zit vast op verdenking van moord. Tijdens de zitting bleek dat hij naast het gebruikte wapen nog een tweede wapen in bezit had. Hij wordt er tevens van beschuldigd dat hij Paro’s zoontje en drie buurtbewoners bedreigde. De verdachte verscheen niet in de rechtbank; zijn advocaat voerde namens hem het woord.
Het onderzoek naar zijn mentale toestand loopt nog. Psychologen en psychiaters zullen de komende maanden bepalen in welke geestelijke toestand hij verkeerde tijdens de moord.
Paro's verleden
Paro leefde zonder familie in Nederland en kende een moeilijk verleden, waaronder een gewelddadige relatie. Ze bouwde na een periode in een opvanghuis een nieuw leven op en was actief als zangeres bij muziekformatie Unique.
Geweld tegen vrouwen
In Nederland wordt gemiddeld elke acht dagen een vrouw vermoord, vaak door een (ex-)partner. Dit cijfer ligt relatief hoger dan in zogenoemde ‘macho’-landen zoals Spanje of Italië. Deskundigen verklaren dit deels doordat vrouwen in die landen zich bewuster zijn van de risico’s en sneller maatregelen nemen om zichzelf te beschermen.
- Het AD
- Adobe Stock