Van origine komen wasberen voor in Amerika, maar ongeveer een halve eeuw geleden begonnen ze zich ook op Europese bodem te verspreiden. Met succes, want inmiddels leven er complete wasberenpopulaties aan deze kant van de oceaan. In Nederland zijn dat er enkele honderden, meldt Stichting AAP, maar in Duitsland gaat het om veel grotere aantallen; naar schatting leven er inmiddels 2 miljoen wasberen bij onze oosterburen. En dat worden er alleen maar meer.
Zijn de Duitsers daar blij mee? Niet echt. De wasbeer is op Europees niveau tot ongewenste exoot verklaard en in Duitsland worden er jaarlijks honderdduizenden wasberen afgeschoten. Eén van de mannen die er af en toe op uittrekt om op wasberen te jagen, is slager Michael Reiss. En sinds kort verdient hij daar ook geld mee. Reiss draait er namelijk worsten van.
Wasberenworst
Die exotische lekkernijen bood hij voor het eerst als 'gimmick' aan op een Berlijnse voedselbeurs, vertelt Reiss tegen The Times. De reacties op zijn worsten waren echter zó positief, dat hij besloot het product in zijn vaste assortiment op te nemen. Sterker, in zijn zaak de 'Wildererhütte Kade' kunnen klanten naast wasberenworst tegenwoordig ook wasberenleverpastij en wasberensoep kopen. De smaak van het vlees is 'moeilijk te omschrijven', aldus de slager, maar mensen proeven wel direct het verschil met ander vlees.
Elk jaar schiet Reiss zelf zo'n 200 wasberen, en daarnaast krijgt hij er nog 300 van andere mensen. Hij verdient zo'n 100 euro per wasbeer. Voor de slager een leuk extra zakcentje, voor de wasberen een worst case scenario.
Of de Duitser daadwerkelijk het wasberenprobleem oplost door worsten te draaien, valt te betwijfelen. Want hoewel hij naar eigen zeggen wel degelijk bijdraagt aan de bescherming van de biodiversiteit, wordt de plek van de geschoten wasberen net zo snel ingenomen door exemplaren uit omliggende gebieden. Volgens de slager schieten de Duitse autoriteiten tekort in het beheren van de populatie.
Nederland
Nederland is als EU-lidstaat wettelijk verplicht een invasieve exoot als de wasbeer permanent te verwijderen uit de natuur. Dat wordt per provincie geregeld. Sommige dieren worden opgevangen door onder andere Stichting AAP, andere Hollandse wasberen worden afgeschoten.
Voor zover bekend is er nog geen wasberenvlees te koop bij Nederlandse slagers, dus de nieuwsgierige eters onder ons moeten voorlopig nog de Duitse grens over voor zo'n exotische worst.
- The Times, HLN
- Adobe Stock