Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Fatbike-bende terroriseert Noord-Hollandse steden: 'Onze kinderen zijn echt bang voor ze'

Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, de fatbikes. Deze gemotoriseerde fietsen brengen je in korte tijd van A naar B. Er is nu alleen een groep jongeren die met hun fiets de buurt onveilig maken.

Fatbike

Het gaat hier om een ​​groep van ongeveer 50 jongeren die zich verplaatsen door Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Bennebroek. De fatbikers veroorzaken vooral overlast. Zo ook op het Teylerplein in Haarlem, vertelt bewoner Wanda. De Haarlemmer vertelt aan NH Nieuws dat het plein vol ligt met sigaretten, snoeppapiertjes en opgerookte vapes. Ook is de prullenbak helemaal zwartgeblakerd omdat de jongeren er vuurwerk zouden hebben afgestoken.

Mishandeling, straatintimidatie en berovingen

Normaal gesproken is het plein een fijne plek waar jonge kinderen spelen. In de avonduren zijn het echter de fatbikers die het plein bezetten, laat Wanda weten. Dan zitten er grote groepen tieners bij elkaar: "Ze maken veel lawaai, vernielen spullen en gooien met vuurwerk. Onze kinderen zijn echt bang voor ze."

Ouders in het gebied waar de jongeren actief zijn durven hun kinderen niet meer alleen naar buiten te sturen. Uit voorzorg brengen zij hun kinderen met de auto naar school. De jongeren zouden zich schuldig maken aan mishandeling, straatintimidatie en berovingen.

De bende heeft ook enkele leiders. Zij zorgen niet alleen voor overlast, maar begaan ook overtredingen. De gemeente Bloemendaal meldt dat meerdere van hen al een dagvaarding hebben gekregen. Ook is de jeugdpolitie op bezoek geweest bij andere tieners. Dit alles heeft echter nog niet geholpen.

Snapchat

De bende gebruikte sociale media als middel. Op die manier proberen ze potentiële slachtoffers (in dit geval andere tieners) te lokaliseren. Daarna worden andere fatbikers via Snapchat opgeroepen. De jongeren zouden vervolgens achtervolgd en mishandeld worden. De slachtoffers hebben geen idee waarom juist zij doelwit zijn.

Ook de politie lukt het niet om de jongeren een halt toe te roepen. Het lijkt er zelfs op dat de jongeren niet onder de indruk zijn van het ingrijpen van de agenten. De groep al een half jaar actief zijn in de omgeving.

Granaat

Winkeliers in Bloemendaal zien dat de sfeer totaal is omgeslagen. Ze moeten in de meeste gevallen zelf de rommel opruimen die de jongeren achterlaten. Leden van de bende zouden de weg blokkeren en ruzie zoeken. De winkeliers willen uit angst zelfs niet al te veel kwijt over de incidenten: "Dan gooien ze meteen een granaat door de brievenbus", vertelt één van hen.

Misdaad
  • NH Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie