Betty Szabó heeft geen makkelijk leven gehad. Op 18-jarige leeftijd verliet ze haar geboortestad Nyíregyháza in Hongarije en kwam naar Amsterdam, op zoek naar betere kansen. Ze ging aan de slag als sekswerker en werkte zeven dagen per week vanuit haar vaste peeskamer op de Wallen.
Zelfs toen ze zwanger raakte bleef ze doorwerken tot enkele weken voor haar bevalling. Kort na de geboorte van haar kind werd de baby door Bureau Jeugdzorg in een pleeggezin geplaatst, wat een enorme klap was voor Betty. Desondanks stond ze slechts acht dagen na de bevalling alweer achter het raam.
De fatale avond
Op 19 februari 2009 viel het haar collega’s op dat de muziek, die normaal altijd uit Betty’s kamer klonk, ontbrak. Rond 1 uur ’s nachts besloten ze te kijken wat er aan de hand was. Wat ze aantroffen was afschuwelijk: Betty lag levenloos op de vloer, omringd door een grote plas bloed. Ze was met tientallen messteken in haar hals en nek om het leven gebracht. De brutaliteit van de moord en de locatie – een van de drukste plekken in Amsterdam – maakten de zaak des te schokkender.
Direct na de moord zette de politie een grootschalig onderzoek in gang. De zaak kreeg aandacht in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, maar ondanks alle inspanningen was er geen bewijs gevonden. Twee verdachten werden opgepakt, maar er was onvoldoende bewijs om hen aan de moord te linken. De zaak kwam uiteindelijk in de groeiende stapel onopgeloste misdrijven terecht en werd officieel een cold case
Levensgroot hologram
Om de zaak nieuw leven in te blazen, startte de politie een opvallende campagne. Sinds zaterdag is er een levensgroot hologram van Betty te zien in haar voormalige werkruimte op de Wallen. Het hologram toont haar terwijl ze om aandacht roept en ‘HELP’ schrijft in de condens op het raam.
De politie hoopt met deze innovatieve campagne mensen op te roepen om alsnog naar voren te komen met tips. "Betty is vermoord op een van de drukste plekjes van Amsterdam, misschien zelfs van heel Nederland. Het kan eigenlijk niet anders dan dat er mensen zijn die toen iets opvallends gezien of gehoord hebben", licht Anne Dreijer-Heemskerk van het Team Cold Case toe. "Het is inmiddels ruim 15 jaar later. We hopen dat getuigen die eerder mogelijk bang waren of om andere redenen zwegen, nu alsnog naar voren durven te komen. Mogelijk dat de naar 30.000 euro verhoogde beloning ze daar ook bij helpt."
- Het Parool, Politie
- Politie