Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Vietnamese man (23) slacht op beestachtige wijze vrouw en schoonfamilie af

In de rubriek Moordzaken staan we stil bij opzienbarende moordzaken uit het buitenland. Deze week: een familiedrama op een Vietnamese garnalenkwekerij. 

Vietnamese

Foto boven: dader Bui Vu Khoa

De Vietcong-strijders en Amerikaanse GI’s zijn al lang verdwenen, maar verder lijkt de tijd te hebben stilgestaan in de Mekong-delta. Boeren met kegelvormige strohoeden werken in het drassige land, omringd door grazende waterbuffels en roeibootjes vol handelswaar. In communes als Thạnh Phú verdienen de dorpelingen de kost met de garnalenvangst. Zo ook Su Phan (69) en zijn vrouw Gon (68). Van de opbrengst moet het oudere echtpaar ook hun zwangere dochter Lien (38) en haar jeugdige lover onderhouden.

Het gezin leeft geïsoleerd; alleen de volwassen kinderen komen soms op bezoek vanuit ‘de grote stad’. Maar op 4 december 2023, rond een uur ‘s middags, staat dochter Vinh (37) voor een dichte deur. Ook de ramen zijn hermetisch gesloten. Ze ruikt meteen onraad, en de onverdraaglijke geur van rottend vlees… Wanneer ze samen met behulpzame buren de voordeur forceert, krijgt Vinh een gruwelijk tafereel voorgeschoteld. Een bloedspoor leidt naar het verminkte lichaam van vader Su. Hij is op beestachtige wijze afgeslacht. Daarna is er de aanblik van haar zwangere zus die dood op bed ligt. Ze is gewurgd en in gevorderde staat van ontbinding. Ten slotte vindt het gezelschap het lichaam van Vinhs moeder. Ze ligt in een kweekvijver voor garnalen achter de woning. Haar lichaam is verzwaard met stenen.

Een uitweg

Vinh weet wel wie dit op zijn geweten heeft: de jonge minnaar van haar zus, Bui Vu Khoa (23). Hij heeft haar een paar dagen eerder wijsgemaakt dat de familie ‘er even tussenuit is’ en dat de telefoon van haar vader ter reparatie is ingeleverd. Zo heeft Khoa zich ruimschoots de tijd gegeven om te vluchten, waarschijnlijk op de motor van de vader van Vinh. Want die is nergens te bekennen. Dus gaat elke agent in de wijde omgeving op zoek naar een Honda Innova met kenteken 69L1-4152.

Wanneer Su naar binnen loopt, volgt Khoa hem met een hamer. Met een welgemikte klap slaat hij de schedel van zijn schoonvader in

Nog diezelfde middag spotten twee motoragenten Khoa op de snelweg, zo’n dertig kilometer van de moordlocatie. Zodra hij de afslag neemt, grijpen de agenten hun kans en schoppen Khoa vakkundig tegen het asfalt. Op het bureau biecht Khoa de drievoudige moord meteen op. Hij vertelt honderduit over de moeizame verhouding met zijn oudere, hoogzwangere vriendin. Maar het is vooral zijn bemoeizuchtige schoonmoeder die hem over het randje heeft geduwd. Ze kleineert hem vanwege het feit dat hij geen vaste baan kan vinden. Khoa koeltjes: “Ik zocht een uitweg.”

Op de snelweg wordt Khoa ingerekend.

In de hangmat

Khoa en Lien hebben regelmatig overwogen om samen uit het leven te stappen, zegt de verdachte. Op 26 november 2023, rond zeven uur ’s ochtends, besluit hij min of meer in een opwelling om zijn hoogzwangere vriendin te wurgen terwijl zij ligt te slapen. Nadat hij minutenlang haar keel heeft dichtgedrukt, bedekt hij haar lichaam met een dekentje.

Op dat moment besluit Khoa af te zien van zijn zelfmoordplannen; hij wil wraak op zijn schoonouders. Maar dan staan om 9 uur opeens Liens broer en zijn gezin voor de deur. Khoa vertelt hoe hij ze urenlang om de tuin leidt. Bij tijden gaat hij demonstratief in de hangmat voor de slaapkamerdeur liggen. Khoa wimpelt de familieleden af met een simpele smoes: “Lien ligt te slapen, ze wou niet gestoord worden.”

De plek van de moordpartij.

Wanneer hij de gasten na de lunch eindelijk de deur uit heeft gewerkt, wacht Khoa zijn kans af om zijn schoonouders te grazen te nemen. Eerst richt hij zijn vizier op mevrouw Phan. Khoa besluipt haar terwijl ze hout sprokkelt in de achtertuin. Hij brengt haar op dezelfde wijze om het leven als haar dochter, door verwurging. Nadat ze haar laatste adem heeft uitgeblazen, sleept Khoa haar stoffelijk overschot naar de garnalenvijver.

Ondertussen drinkt de man des huizes nietsvermoedend een kopje thee op de veranda, aan de voorkant van het huis. Wanneer Su naar binnen loopt, volgt Khoa hem met een hamer. Met een welgemikte klap slaat hij de schedel van zijn schoonvader in. Dat het Khoa niet alleen om wraak te doen is blijkt wel uit het feit dat de dader hierna een telefoon en miljoenen Dongs, een slordige tweeduizend euro, uit de slaapkamer van het bejaarde echtpaar steelt. Maar tot Khoa’s schrik staat Su opeens weer voor zijn neus. De man is bijgekomen van de klap. Khoa vertelt de rechercheurs koelbloedig hoe hij het ‘karwei’ vervolgens met een houten stok en een lang keukenmes afmaakt.

Bij buurtbewoners zit de schrik er stevig in.

Na zijn vlucht op de gestolen motor, houdt Khoa zich schuil bij armlastige familieleden. Hij geeft ze wat geld. Ze stellen verder geen vragen...

Teenslippers

De zaak begint op 8 augustus 2024. Voor de Volksrechtbank van Ca Mau, de grote stad, staat Khoa terecht voor moord en beroving. Het proces loopt meteen vertraging op omdat de beklaagde een ‘andere zienswijze’ hanteert dan de advocaat die hem is toegewezen. Aangezien Khoa’s leven op het spel staat, gaat de meervoudige kamer akkoord met een maandje uitstel.

In zijn verklaring vraagt Khoa, gekleed in blauw gevangenispak en zwarte teenslippers, de nabestaanden in de zaal om vergiffenis. De rechters zijn duidelijk niet overtuigd. “De verdachte is kil en emotieloos,” oordeelt de voorzitter tijdens de strafoplegging op 16 september. “Uit zijn criminele handelen blijkt een totaal gebrek aan menselijkheid. Er is geen hoop op rehabilitatie.” Daarom is er maar één straf denkbaar: de dood. De rechters doen er voor de volledigheid acht jaar bij voor de beroving en leggen een schadevergoeding van 721 miljoen Dong (25.000 euro) op. Al kunnen de nabestaanden waarschijnlijk fluiten naar dat bedrag…

Moord in Vietnam

Vietnam telt met 98 miljoen mensen meer inwoners dan Duitsland (84 miljoen), op een iets kleiner landoppervlak. Het Aziatische land registreert echter bijna twee keer zoveel moorden. Vietnam is een van de meest fervente aanhangers van de doodstraf ter wereld. Er staan meer dan 1200 gevangenen op de wachtlijst voor een dodelijke injectie, ook voor minder zware delicten als fraude en drugshandel. Hoeveel executies er daadwerkelijk plaatsvinden, blijft een goed bewaard geheim.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct