In februari van dit jaar kwam Schouten ineens uit de kast als iemand die 'niet op deze wijze' verder wil in het leven. Dat deed hij in het boek Dennis Schouten - Beschadigd op weg naar de dood, geschreven door journalist en showbizz-verslaggever Andries Jelle de Jong.
'Zal niet langer zijn dan 10 jaar'
Schouten, ooit begonnen als PowNed-verslaggever, liet begin dit jaar in zijn eigen YouTube-show RoddelPraat weten niet van plan te zijn om door te gaan tot zijn pensioen. In andere woorden: Schouten wil er vroegtijdig een eind aan breien.
"Ik wil daar geen beloftes van tijd aan doen, want de ene dag is anders dan de andere dag", aldus Dennis tegen zijn RoddelPraat-partner in crime Jan Roos. "Maar het zal niet langer zijn dan 10 jaar."
De reden voor zijn levensmoeheid is volgens Schouten zelf zijn zware jeugd, waardoor hij op dit moment nauwelijks plezier en geluk voelt.
"Ik heb uiteindelijk voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik eigenlijk niet lang meer op deze wijze verder wil."
Hij benadrukte dat het niet om een stunt ging om zijn boek te promoten.
'Laat hem toch, Dennis is gehandicapt'
In het EO-programma De Kist praat Kefah Allush met BN'ers over leven en dood. In de meest recente aflevering is het de beurt aan Schouten, die verder uitweidt over zijn levensmoeheid.
Hij vertelt over zijn moeder, die hem naar eigen zeggen onnodig en tegen zijn wil in volstouwde met medicatie. Mogelijk heeft hij daardoor blijvende schade opgelopen, al kunnen artsen dat bevestigen noch uitsluiten. Zijn moeder noemde hem daarnaast regelmatig 'gehandicapt' en zette hem op speciaal onderwijs.
Als Dennis' verhaal klopt, lijdt zijn moeder mogelijk aan Münchhausen by proxy, een syndroom waarbij iemand opzettelijk een kind (of iemand anders) ziek maakt, of ziekteverschijnselen verzint of overdrijft. Het onnodig zoeken van medische hulp is daar een kenmerk van.
Op 14-jarige leeftijd verbrak Schouten al het contact met zijn moeder. De periode erna kwam hij in 'vechtmodus' en gebruikte hij 'uit frustratie of rancune' om zichzelf te bewijzen. Om te laten zien dat hij wél wat kan.
Geen gezin stichten
Die instelling leverde hem een succesvolle mediacarrière op. In eerste instantie als PowNed-verslaggever bij de publieke omroep, tegenwoordig als presentator van zijn eigen juicekanaal. "Maar het geluk dat ik erbij zocht, heb ik niet gevonden", zegt Dennis tegen De Kist-presentator Kefah Allush.
Schouten geeft toe dat hij 'op papier' alles voor elkaar heeft. Maar dat levert tot dusver geen levensgeluk op. Pogingen om daar iets aan te doen, mislukten en inmiddels is hij gestopt met het zoeken naar een oplossing.
Dennis: "Ik probeer er het beste van te maken. Sinds ik die conclusie heb getrokken is het beter, want ik frustreer mij niet meer over het rotgevoel."
Overigens beleeft hij nog wel 'fijne momenten'. Die omarmt hij. Maar een leven met vrouw en kinderen zit er bijvoorbeeld niet in.
"Kijk, als jij niet zelf van het leven houdt, hoe kun je dan iemand anders op aarde zetten die van het leven moet gaan houden?" legt hij uit. "Ik wil die vrouw en die kinderen iets heel goeds bieden. Niet materialistisch, maar een goeie mij. Dat durf ik niet."
Waar hij wel voldoening uit haalt: zijn succes met RoddelPraat, zijn YouTube-kanaal met ruim 282.000 abonnees.
"Als mij niet was gelukt, wat mij is gelukt, dan was ik er niet meer."
- RTL Boulevard
- NL Beeld / Heukers Media