Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

SPORTCOLUMN: Van Persie legt dit seizoen met wervelend Guardiola-voetbal iedereen over de knie

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Robin van Persie.

Micha Jacobs & Edwin Struis

Edwin Struis

Toen een tijdje geleden Robin van Persie werd aangesteld als nieuwe trainer van Heerenveen moest ik onwillekeurig denken aan een van zijn voorgangers die in 2012 hetzelfde pad bewandelde. Ook toen straalde de clubleiding van trots dat ze een levende legende zover hadden gekregen om een contract te tekenen bij de nazaten van Abe.

Een onverdeeld succes werd dat niet. Daags na het eerste competitieduel, een 2-0-nederlaag tegen NEC, wilde Marco van Basten zijn contract alweer inleveren. Onderweg naar Amsterdam keerde de kersverse trainer zijn auto bij Emmeloord en reed de A6 weer terug naar het Abe Lenstra Stadion. Hij ging op zoek naar voorzitter Robert Veenstra, maar die bleek net vertrokken. Het gaf Van Basten genoeg adempauze om af te zien van zijn impulsieve daad en uiteindelijk maakte hij twee seizoenen vol in Friesland.

En nu staat er weer zo’n grillige ex-spits aan het roer van Heerenveen. Begrijp me goed, ik verwacht van Van Persie geen Van Basten-taferelen, weloverwogen als hij deze keuze heeft gemaakt, maar helemaal uitsluiten doe ik het ook niet. Man, man, wat had ik altijd veel met hem te stellen. Of hij met mij, het is maar net hoe je het bekijkt. Robin van Persie en ik was geen match made in heaven. Vervelend, vond ie me. Achterdochtig. Veel te nieuwsgierig ook, maar ja, dat vond ik zelf als journalist een van m’n betere eigenschappen. Ik liet me niet afschepen met een of ander kulverhaal. Vroeg altijd nog even door. Vaak tot grote ergernis van de maestro zelf die, als hij me ontwaarde in een of andere mixed zone, een diepe zucht slaakte. “Jij altijd met je negatieve vragen. Het is altijd hetzelfde liedje,” beet hij me een keer toe.

Toen hij eenmaal z’n schoenen aan de wilgen had gehangen, ontpopte daar opeens een nieuwe Van Persie. Als een vervelde slang die z’n huid had afgeworpen en voor een nieuw, fris omhulsel had gekozen. Die ook nog eens in een veel beter humeur stak. Dat begon bij een boekpresentatie van Raymond van Barneveld in Rijswijk, waar Van Persie het eerste exemplaar van Game Over kreeg overhandigd. “Hé, hoe is het?” informeerde hij breedlachend bij de ietwat beduusde toehoorder. Zo relaxed had ik ’m echt nog nooit meegemaakt.

Als ik de berichten uit het noorden mag geloven, heeft Van Persie die lijn voortgezet en is hij nog steeds een en al ontspanning. Benieuwd of hij dat volhoudt.

Micha Jacobs

“Jij altijd met je negatieve vragen”; zei Van Persie dat tegen jou, ja? Dat klinkt als Louis van Gaal die Edwin Winkels in de perszaal van Barcelona uitkafferde, omdat hij in zijn ogen siempre negativo was (altijd negatief) en nunca positivo (nooit positief). Je zou dus kunnen zeggen dat Van Persie zijn klassiekers kent, met jou als niet zo lijdend voorwerp, en dat hij leert van de besten. Dat lijkt mij siempre positivo, vrij naar Van Gaal.

Nu is Van Persie als trainer sowieso een spons die het beste van internationale toptrainers opzuigt. Arne Slot haalde hem al bij zijn technische staf toen hij in de Kuip begon, begin dit jaar liep Van Persie al eens stage bij Erik ten Hag in Manchester en hij maakt er ook geen geheim van dat Pep Guardiola zijn grote voorbeeld als trainer is: “Ik wil met mijn team net zo aanvallend spelen als hij, want dan is de kans dat je wint het grootst.” Nog steeds positivo dus.

Aanvallen zit blijkbaar nog steeds in zijn bloed, dat bleek een paar maanden geleden wel toen hij nota bene zélf aan de bel trok in Heerenveen toen Kees van Wonderen daar vertrok. Het lijntje met Ferry de Haan, algemeen directeur in Heerenveen, was door diens Feyenoord-verleden kort, vandaar. Ik mag dat wel, mensen die zelf het voortouw nemen in plaats van achterover te leunen en wachten op wat komt. Dat hij uitgerekend Heerenveen als eerste hoofdtrainersklus uitkoos, is ook niet zo gek: hij heeft zich altijd al als een vis in het Friese water gevoeld, zei hij tijdens zijn presentatie in het Abe Lenstra Stadion. Sterker nog, hij ging er vroeger vaak op vakantie. Hij ving er ook zijn eerste karper, zei hij glunderend, iets wat hij als fervent visser nooit zal vergeten. Tot zover nog steeds niks negativo.

Als ik alle gebruikelijke geruchten in transfertijd mag geloven, kon Van Persie overal naartoe. Ook naar Liverpool waar hij weer naast Slot op de bank kon gaan zitten, maar dat was vanwege zijn United-verleden, de aartsvijand in Liverpool, een no-go. Nee, Van Persie wil het eens zelf proberen en dan niet meteen in de top, maar veilig daaronder. De enige juiste weg natuurlijk: in Friesland legt hij dit seizoen met wervelend Guardiola-voetbal iedereen over de knie en gaat hij met Heerenveen Europa in. Dan kan hij na dit seizoen naast Van Nistelrooij gaan zitten als die het overneemt van Ten Hag op Old Trafford. Of van Priske in de Kuip, wie zal het zeggen?

Sport
  • NL Beeld/Pro Shots