Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: de Bolle Jos-hunter en de Vlaamse kustplaats Knokke. 

Winnaar

De winnaar: de Bolle Jos-hunter

Dankzij de Turkse acteur Betal Özay, die in Amsterdam woont, maakt ‘heel Turkije’ jacht op Nederlands meest gezochte crimineel: Bolle Jos. Voor zijn film over de zoektocht naar de ondergedoken drugsbaron beplakte hij de stad Edirne in Noordwest-Turkije met ‘wanted’-posters waarop een foto prijkt van Bolle Jos, van wie de opsporingsdiensten vermoeden dat hij zich in Turkije schuilhoudt.

Na de opnames haalde Özay de posters weer weg, maar hij vergat er één: op een muur in de binnenstad. Een lokale journalist zag deze hangen, verdiepte zich in het onderwerp en niet veel later ging Bolle Jos viraal.

“Ik word al dagen platgebeld en geappt door mensen vanuit heel Turkije die denken Bolle Jos te hebben gezien, of menen te weten waar hij zit,” zegt Özay tegen Het Parool. Nu is het wachten of de gouden tip ertussen zit.

De verliezer: de Vlaamse kustplaats Knokke

Met zo’n naam roept de Vlaamse kustplaats het natuurlijk over zichzelf af, maar avond na avond braken er afgelopen week in het uitgaansgebied van Knokke vechtpartijen uit. De schuldigen? Onze ‘eigen’ Hollandse jongeren, voornamelijk uit het Gooi, die er komen zuipen en feesten.

In veel gevallen gaat het om tieners, van 16 of 17 jaar, die voor het eerst zonder hun ouders op vakantie zijn. In Nederland mogen zij pas vanaf hun achttiende alcohol drinken, maar in België al vanaf hun zestiende, met alle gevolgen van dien. Het is zelfs zo erg dat de Nederlandse politie de Belgische autoriteiten bijstaat om de overlast aan te pakken. De zomervakantie duurt in Nederland nog wel even, dus licht aan het eind van de tunnel schijnt er in Knokke voorlopig nog niet.