Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

De moord op zakenman Tob Cohen: zat ex-vrouw Sarah achter zijn dood?

In 2019 kwam er een gewelddadig einde aan het leven van zakenman/miljonair Tob Cohen (69). De beschuldigende vinger wees naar zijn 19 jaar jongere vrouw Sarah, maar die is nog steeds op vrije voeten. Wordt de moord op Cohen ooit nog opgelost? 

Tob Cohen

I. Tob en Sarah

Cohen was ceo bij Philips East-Africa toen hij zich in 1987 vestigde in Nairobi, Kenia. Na zijn tijd bij Philips besloot hij definitief in Kenia te blijven en hij specialiseerde zich in 1991 in golfsafari’s in Afrika. Zijn reisbureau met de naam Tob’s Limited liep goed en op 3 maart 2019 schreef hij een lange brief over de toen nog vreedzame, eerste jaren van zijn bedrijf waarin hij zijn toekomstige vrouw Sarah Wairimu ontmoette.

Ook noteerde hij, tot in detail, de daaropvolgende heftige en gewelddadige aanvaringen die hij had met zijn Keniaanse echtgenote. Uiteindelijk liep het huwelijk uit op een vechtscheiding die zijn weerga niet kende en Tob Cohen vreesde op het laatst dagelijks voor zijn leven, zo blijkt uit zijn betoog. Zijn schriftelijke noodkreet stuurde hij begin maart 2019 naar zijn zus Gabrie en zwager Roy in Nederland, twee maanden voor zijn verdwijning. Na het vermelden van zijn naam en andere persoonlijke gegevens zoals zijn adres, telefoon- en ID-nummer, schreef hij: “….verklaart het volgende: Ik ben de hierboven genoemde volwassene van 69 jaar oud, een Nederlandse burger van gezond verstand en met de hierboven genoemde persoonlijke gegevens, momenteel werkzaam als eigenaar/directeur van Tob’s Limited.”

De schriftelijke noodkreet van Tob Cohen.

Hij vervolgde:

“Ik kwam naar Kenia in 1987 als voorzitter en C.E.O. van Philips (Electronics) Group of Companies in East Africa en stichtte Tob’s Limited in 1991. Het bedrijf werd gestart om Kenia als een super golfbestemming te promoten. Mijn eerste werknemer was Sarah Wairimu Kamotho, die mijn secretaresse werd. Vanaf het moment dat Sarah voor mij kwam werken heb ik het schoolgeld betaald voor haar dochter (naam dochter, red.) die toen 3 jaar was, en later betaalde ik ook haar studiegeld voor High School en voor haar studie aan de Technische Universiteit van Delft in Nederland waar zij haar Masters Degree in Aerospace Engineering behaalde.”

De directeur die Tob in 1991 had aangesteld in zijn bedrijf overleed in 1999 en Cohens secretaresse en inmiddels vriendin Sarah werd in datzelfde jaar de nieuwe directeur van Tob’s Limited. In 2007 trouwden Tob en Sarah waardoor hij een permanente verblijfsvergunning in Kenia kreeg:

“Sarah en ik trouwden op 30 mei 2007 en we gingen samenwonen op Spring Valley Road in 2007 terwijl ik een huis aan het bouwen was aan Farasi Lane. In september 2009 was het huis klaar en we verhuisden daar naartoe. Toen we daar eenmaal woonden begon Sarah K. aan te dringen dat zij 50% eigenaar wilde worden van dit huis, wat ik consequent weigerde. Toen Sarahs dochter ons met haar aanstaande echtgenoot bezocht in december 2014 ontstond er ruzie over de 50/50-verdeling van mijn eigendom aan Farasi Lane. Toen ik weer weigerde ging Sarah naar Spring Valley Police Station om een valse aangifte tegen mij te doen van bedreiging en vanaf dat moment sliep ze in een andere kamer en hebben we niet meer samen geslapen.”

II. De kink in de kabel

Na dit incident verslechterde de relatie tussen Tob en zijn vrouw in een snel tempo en vier jaar later, op 20 december 2018, op de bruiloft van zijn stiefdochter en haar vriend, knapte er iets bij hem toen hij tijdens het huwelijksfeest in zijn eigen huis totaal werd genegeerd door Sarah en haar dochter en zij zelfs weigerden hem en zijn vriend binnen te laten:

“Na hard op de ramen te kloppen liet Sarah K. ons binnen en ze zei, waar mijn goede vriend bij stond: jij bent maar een gewone gast. Ik zei toen tegen haar: genoeg is genoeg en ik ga van je scheiden.”

Tobs vriend Patrick: ‘Zij duwde hem van de trap en deed valse aangiftes tegen hem. Zij wilde bereiken dat hij gearresteerd zou worden en Kenya zou worden uitgezet’

In haar functie als directeur van het bedrijf had Sarah toegang tot de kluis waarin Tob al zijn belangrijke documenten bewaarde. Ook de originele eigendomsakte van het huis was in deze safe te vinden. Cohen schreef daarover:

“Hoewel ik Sarah bij verschillende gelegenheden om de combinatie van de kluis, waarin mijn eigendomsakte lag, had gevraagd, weigerde ze steeds om mij de code te geven. Op 24 december 2018 belde ik een slotenmaker met de bedoeling mijn originele eigendomsakte veilig te stellen. Hij kwam en opende de kluis. Ik nam alle documenten mee naar de keuken om te kijken of de originele akte erbij was. Ik legde de documenten op het keukenblad.”

Het hotel dat Sarah Wairimu liet bouwen.

III. De verdwenen eigendomsakte

Cohen zag al die tijd dat er drie van zijn personeelsleden op het terrein rondhingen die onafgebroken aan het telefoneren waren. Hij noemde deze medewerkers met naam en telefoonnummer in zijn verklaring. Om privacy-redenen zijn deze gegevens hier weggelaten.

“Toen ik alle documenten wilde gaan bekijken waren ze verdwenen van het keukenblad. Het bleek dat ik de schuifdeur naar de veranda open had gelaten.Ik denk dat (medewerker 1, red.) de documenten op Sarahs verzoek heeft weggepakt omdat hij zelf ook was verdwenen. (Medewerker 2, red.) verdween toen in het donker en ook (medewerker 3, red.) kwam niet meer terug. De documenten, waaronder de originele eigendomsakte, zijn nooit meer teruggevonden.”

Vervolgens wilde Cohen naar Spring Valley Police Station gaan om aangifte te doen van de vermiste eigendomsakte.

IV. Zijn beste vriend

De gepensioneerde Keniaanse ex-politicus Patrick Muiruri (79) was een goede vriend van Tob Cohen en hij vertelde kort na de moord op Cohen in een interview met het AD dat Tob hem had toevertrouwd dat Sarah zichzelf op frauduleuze wijze mede-eigenaar had gemaakt van de door Cohen zelf gebouwde woning: “Sarah stal de eigendomsakte van het huis en de grond, vervalste Tobs handtekening en gebruikte stiekem een foto van hem en zijn BSN-nummer om haar naam te laten toevoegen. Cohen ontdekte de fraude en startte een procedure om zijn echtgenote weer te laten schrappen uit de eigendomsakte. Die procedure zou nu nog lopen.”

De plek waar het lichaam van Tob Cohen was gedumpt.

Muiruri, die in 2020 volgens de Keniaanse media zelf betrokken is geweest bij twee verschillende zaken van frauduleuze transacties met eigendomsaktes en daarvoor niet verder werd vervolgd, herinnerde zich ook nog de volgende woorden van Cohen: “Hij zei: Als er iets gebeurt, als ik verdwijn of als mijn lichaam ergens wordt gevonden, dan is Sarah verantwoordelijk. In de nacht dat hij werd vermoord heb ik een kwartier met hem gesproken. Hij vreesde voor zijn leven. Ook vertelde Tob mij dat zijn leven al vier jaar een hel was. Toen hij eenmaal de echtscheidingsprocedure in gang had gezet gedroeg zijn vrouw zich nog vijandiger tegen hem,” aldus Muiruri in verschillende interviews in juli 2019. “Zij duwde hem van de trap en ze deed valse aangiftes tegen hem vanwege agressie. Zij wilde daarmee bereiken dat hij gearresteerd zou worden en na een veroordeling Kenya zou worden uitgezet.”

De laatste keer dat Patrick zijn vriend Tob in levenden lijve zag, was vier dagen voor zijn verdwijning, en dat was op 15 juli 2019.

Anonieme buurtbewoners uit de chique wijk waar Cohen en Sarah woonden, herinneren zich de Nederlandse zakenman desgevraagd als een aardige man die in de loop van de jaren steeds vaker dronken was en dan soms niet meer wist wat hij deed. Volgens hen kon hij dan zeer luidruchtig zijn en de controle over zichzelf verliezen. Hij begon dan ook op te scheppen over bijvoorbeeld de zuippartijen en wilde feestjes die hij samen met zijn vriend Patrick had gehad in het buitenland. Cohens echtgenote Sarah schreef ondertussen op 18 juli een opvallend verzoek om hulp naar de Nederlandse ambassade in Nairobi. Zij beweerde in deze hulpvraag dat haar man depressief was en dat hij leed aan een psychische aandoening. Dit alles gebeurde twee dagen voor zijn verdwijning.

V. Het hotel van Sarah

Dat de relatie van het echtpaar Cohen al jarenlang vertroebeld werd door achterdocht en wantrouwen wordt verder steeds duidelijker uit Tobs verklaring:

“Sarah kocht een stuk land in Njigari, Othaya Constituency, Nyeri County in 2010. In de afgelopen jaren ging ze daar regelmatig een paar dagen heen. Ik vroeg haar vaak hoe de bouwwerkzaamheden opschoten. Elke keer antwoordde ze: ”Ik bouw niet, ik plant bomen.” Eind januari, toen ik aan het golfen was bij Kiambu Golf Club, vertelde een clublid dat iemand een hotel bouwde in Njigari. Dat had ik al die tijd al verwacht.

Daarom besloot ik naar Othaya te rijden om met eigen ogen te zien of dat inderdaad Sarahs eigendom was. Toen ik daar rond het middaguur op 1 februari 2019 aankwam kon ik mijn ogen niet geloven toen ik een bouwwerk van ongeveer 700 m2 zag. Ik nam foto’s en ging weg. Tien minuten nadat ik de bouwplaats had verlaten belde ze me, maar omdat ik reed nam ik de telefoon niet op. Toen ik aankwam voor de lunch in Nyeri Golf Club ontving ik een woedende sms van Sarah, hoe durfde ik achter haar rug te gaan kijken bij haar project. Terwijl ik het financieel moeilijk had omdat de toeristenindustrie niet goed liep en ik geld moest lenen van mijn zus en van een vriend bouwde mijn vrouw een hotel. Ik weet niet hoe ze aan dat geld kwam.”

VI. Hevig bloedend onder aan de trap

Cohen schrijft verder: “Een paar dagen later, vrijdagavond 8 februari, vroeg ze me of ik whisky wilde en ik wilde dat wel. We gingen naar de veranda. Zij schonk mijn drankjes in terwijl ze zelf witte wijn nam. Later, tegen middernacht, terwijl ik boven aan de trap naar de tuin stond, stormde ze plotseling op me af en duwde me de trap af, ik viel daardoor en verwondde mijn voorhoofd. Terwijl ik op de grond hevig lag te bloeden begon Sarah me op mijn hoofd te stompen en ze schopte me ook op mijn lichaam. Ik dacht dat ze me zou vermoorden.

‘Terwijl ik op de grond hevig lag te bloeden begon Sarah me op mijn hoofd te stompen en ze schopte me ook op mijn lichaam. Ik dacht dat ze me zou vermoorden’

Al mijn gesmeek en geroep om hulp hielpen niets terwijl (medewerker 1, red.) kwam en alleen maar toekeek hoe Sarah me in elkaar sloeg en schopte. Na het slaan en schoppen liep hij van ons weg en hij verliet het erf om 5.30 die ochtend. Ik was serieus gewond en kon zonder hulp niet wegkomen. Ik zocht naar mijn privé Blackberry mobieltje om om hulp te vragen en ik wilde een selfie als bewijs nemen maar mijn mobieltje was verdwenen. Ik heb hem tot nu toe niet teruggekregen. Ik heb in al deze jaren dat ik Sarah ken haar nooit mishandeld, geslagen of geschopt. Ik heb in mijn hele leven nog nooit een vrouw geslagen en haar beschuldigingen dat ik haar ernstig mishandelde zijn leugens en helemaal vals en gelogen. Met heel veel pijn en hevig bloedend op mijn voorhoofd ging ik naar mijn kantoor en ik maakte een video van mijn bloedende hoofd met mijn laptop.”

Het stoffelijk overschot wordt afgevoerd.

VII. Tobs zus Gabrie

Cohens zuster Gabrie van Straten ontving deze video per mail van Tob. Hij is daarin te zien met bloed op zijn gezicht en hij beschuldigt hier zijn vrouw van deze mishandeling. Gabrie weet waarom haar broer besloot om al zijn ervaringen vast te leggen of om ze op te schrijven, zo vertelt zij bij haar thuis in Amsterdam: “Ik heb Tob gevraagd om alles op papier te zetten. De laatste zes maanden, nadat hij van de trap was geduwd, belde hij elke dag, urenlang, en dan hing hij op. Twintig minuten later belde hij dan weer. Het was daarvoor niet zijn gewoonte om zo vaak en lang te bellen maar hij wist dat er iets ging gebeuren. Hij wist dat hij vermoord ging worden.” Gabrie schudt haar hoofd: “Tob begreep dat Sarah een machtspositie over hem had zolang hij met haar getrouwd bleef als buitenlander. Na een echtscheiding zou hij het land moeten verlaten. Hij wilde daar niet weg. Alles zit in mijn huis, zei hij dan. Als ik nu wegga ben ik alles kwijt.”

Daarom wilde hij Keniaan worden en hij had de Keniaanse nationaliteit aangevraagd. Gabrie: “Hij begreep niet waarom het zo lang duurde en hij ontdekte later pas dat Sarah de documenten had onderschept. Hij was druk met werk en hij dacht zoiets van: dat zal wel komen. Maar zij had bewerkstelligd dat dit niet zou gebeuren. Wij denken dat hij in 2007 zo snel met haar is getrouwd omdat hij anders het land uitgezet zou worden. Hij wilde nu gewoon scheiden en verder gaan met zijn leven. Ze had een paar jaar moeten wachten, dan was hij vanzelf doodgegaan.”

VIII. Verdere escalatie

In de loop van februari 2019 begonnen de zaken meer en meer uit de hand te lopen voor het eens zo verliefde echtpaar. Tob schreef kort na de nachtelijke worsteling tussen hem en Sarah op de trap: “De hele zaterdag had ik zoveel pijn en was ik zo overstuur dat ik nergens heen kon. Zondagochtend 10 februari voelde ik me iets beter en ik ging naar het MP Shah Hospital waar ik werd nagekeken en een doktersrapport kreeg. De wond op mijn voorhoofd werd ook schoongemaakt en ik werd ontslagen. Op dinsdag 12 februari 2019 had ik een afspraak met mijn raadsheer die me adviseerde om een P3-formulier te halen. Woensdag 3 february ging ik naar Parklands Police Station voor de P3. Vrijdag de 15de ging ik naar de politiearts om het P3 formulier in te laten vullen door de politiedokter. Alle benodigde documenten heb ik vervolgens afgegeven aan (naam politiemedewerker, red.) op Gigiri Police Station op zaterdag 2 maart 2019.”

Hij had meer dan dertig botbreuken over zijn hele lichaam en om zijn nek zat een touw. Onderzoek wees uit dat Tob zwaar mishandeld was voor zijn dood

IX. De echtscheiding

Om verder in alle rust de echtscheidingsprocedure af te kunnen wachten nam Cohen nog een paar juridische stappen: “Tegelijkertijd werd er door mijn advocaat een verzoekschrift ingediend waarin werd verzocht om een gerechtelijk bevel om in afwachting van de zitting aangaande de scheidingszaak 35 of 2019, Sarah te verbieden om mij aan te vallen of lastig te vallen, te bedreigen, te intimideren, te verstoren, of mij op een andere manier te benaderen. In het verzoekschrift wordt het Hof tevens verzocht om Sarah te bevelen om het huis aan Farasi Lane te verlaten. Ik geloof echt dat de lichamelijke aanval op mij van tevoren was gepland door Sarah om mij uit dagen om haar terug te slaan.

Ik zeg nogmaals dat ik Sarah nooit heb mishandeld. Integendeel, ik ben mishandeld en serieus verwond door haar. Ik kon mijzelf niet eens verdedigen toen ik daar hevig bloedend aan mijn voorhoofd onder aan de trap lag terwijl zij me aan het slaan en schoppen was. Ik was daarom erg verbaasd om te horen dat zij een medisch rapport van een onbekende kliniek en een ondertekend P3 formulier had terwijl ze helemaal niet gewond was. Sarah heeft me heel duidelijk gemaakt dat ze uit is op mijn eigendom met een waarde van 300 miljoen khs of meer. Ze heeft dit al vele jaren gepland, sliep in een andere kamer, weigerde met mij te slapen sinds 2014 en deed valse aangiftes bij Spring Valley Police Station en nu bij Gigiri Divisional Headquarters.

Tobs zus Gabrielle wordt getroost door George Kinoti, leider van het moordonderzoek.

SARAH WAIRIMU KAMOTHO MISHANDELDE ME FYSIEK EN ZE VERWONDDE ME.

ZIJ ZOU AANGEKLAAGD MOETEN WORDEN IN PLAATS VAN MIJ OMDAT IK HAAR NOOIT MISHANDELD HEB.

HAAR VERKLARING IS GEMEEN, VALS EN COMPLEET GELOGEN

IK VERKLAAR DAT HET BOVENSTAANDE DE WAARHEID IS.

TOB COHEN

3 MAART 2019.”

Het bezit van Tob Cohen behelst zijn enorme landgoed in de residentiële buitenwijk Kitisuru in Nairobi met een geschatte waarde van ruim 3,1 miljoen euro, zijn aandelen in Tob’s Limited, banktegoeden bij ABN Amro in Amstelveen en bij de NIC Bank in Kenia en materiële zaken zoals zijn Porsche en zijn SUV.

Cohen schreef in juli 2019 een brief aan de politie met het verzoek om alert te zijn en op Sarah te letten en in te grijpen omdat zij volgens hem al zijn bezit met leugens en geweld probeerde over te nemen.

Bernard Cohen tijdens de uitvaart van zijn broer.

X. De verdwijning

Tob Cohens nachtmerrie werd werkelijkheid toen hij op 20 juli 2019 verdween. Toen zijn zus Gabrie geen contact meer met haar broer kon krijgen deed ze aangifte van vermissing bij de politie in Amsterdam.

Op 22 juli 2019 ontving de advocaat van Cohen in Nairobi een brief waarin haar werd opgedragen de echtscheidingsprocedure van zaak 35-2019 in te trekken De brief zou geschreven zijn door Cohen op 21 juli 2019, een dag na zijn vermissing.

Direct na de vermissing van Tob werden twee hoofdverdachten aangehouden: Cohens weduwe Sarah en haar vriend Peter K. Die laatste was rond de verdwijning van Cohen bij Sarah in de woning geweest, naar eigen zeggen voor een korte zakelijke afspraak. Zijn telefoondata lieten echter zien dat zijn telefoon ’s nachts en in de ochtend in de woning was gebruikt. De verklaringen van Peter K. leidden uiteindelijk tot de vondst van de stoffelijke resten van Tob.

Sarah verklaarde dat Cohen uit vrije wil en op eigen gelegenheid met spoed naar Thailand was vertrokken om medische hulp te zoeken voor zijn depressies. Op zaterdag 20 juli rond 14.00 uur zou Cohen voor het hek van zijn woning in een witte auto zijn gestapt volgens Sara en volgens een medewerker van Tob’s Limited. Die medewerker trok later zijn verklaring in en hij bekende te hebben gelogen onder dwang van Sarah.

XI. De gruwelijke vondst

Twee maanden later, op 13 september 2019, werd Cohens lichaam door de politie gevonden in een oude watertank achter zijn huis. Tob was geblinddoekt en beide handen waren vastgebonden. Hij had meer dan dertig botbreuken over zijn hele lichaam en om zijn nek zat een touw. Onderzoek wees uit dat hij zwaar mishandeld was voor zijn dood. De doodsoorzaak was een klap met een stomp voorwerp op zijn hoofd.

Sarah werd nu vastgehouden als hoofdverdachte in een moordzaak, maar na 44 dagen werd ze vrijgelaten. Volgens de aanklagers zou ze de moord met de hulp van zo'n twintig anderen beraamd en gepleegd hebben. Een van hen zou Peter K. zijn. Sarah en Peter pleitten onschuldig te zijn voor de rechter en ze werden tegen een borg van elk 14.000 euro vrijgelaten. De start van het proces tegen Sarah werd vertraagd door de coronapandemie en door alle juridische stappen die ze ondernam om onder de rechtszaak uit te kunnen komen. Ook trok een rechter zich terug uit de zaak omdat hij verstrengelde belangen zou hebben.

Weduwe Sarah bij het graf van Tob Cohen.

XII. De huidige stand van zaken

Op dit moment is de zaak tegen de hoofdverdachten van de moord op Tob Cohen ingetrokken. De openbaar aanklager Noordin Haji van het Keniaanse OM diende daar in november 2022 een verzoek voor in bij de rechtbank. Volgens Haji zaten er zoveel onduidelijkheden in het dossier, dat alleen een nieuw gerechtelijk onderzoek voor opheldering kon zorgen. De rechtszaak tegen de twee hoofdverdachten kon vanwege te veel tegenstrijdigheden en oponthoud niet voortgezet worden. Cohens familie stapte vervolgens naar de rechter omdat Haji volgens hen te kwader trouw handelde. Het verzoek van de familie om de moordzaak voort te zetten werd op 16 december 2022 afgewezen. De rechter stelde ook dat Sarah en Peter K. hiermee niet zijn vrijgesproken en dat zij na het onderzoek altijd nog vervolgd kunnen worden.

XIII. De strijd om de erfenis

Zus Gabrie beschikte enkele maanden voor Tobs dood al over een kopie van zijn testament dat hij op 30 april 2019 opstelde. Omdat hij door de vechtscheiding met Sarah voor zijn leven vreesde, besloot hij uit voorzorg om zijn testament veilig te stellen. In dit testament had Tob zijn oudere broer en zus als beheerders van zijn nalatenschap aangewezen en de nalatenschap werd op 18 mei 2021 dan ook toegekend aan Gabrie en haar broer. Tobs weduwe Sarah beweerde echter het echte testament te bezitten en zij beschuldigde Cohens familieleden van vervalsing van Tobs handtekening. Een Keniaanse rechtbank heeft daarom de afhandeling van de nalatenschap opgeschort in afwachting van een uitspraak over de geldigheid van het testament.
In de tussentijd krijgt Tobs familie geen cent.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • Ida van Dam, ANP