Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schutter Jeremia T. tot 22 jaar cel veroordeeld voor vergismoord op Ayla Mintjes

Ayla Mintjes werd in 2021 doodgeschoten door mannen met automatische wapens. Later bleek haar vriend het eigenlijke doelwit van de moordaanslag te zijn.

Ayla Mintjes

Het Hof in Amsterdam heeft vandaag de 25-jarige Jeremia T. in hoger beroep 22 jaar cel opgelegd voor de moord op Friezin Ayla Mintjes. De veroordeelde T. was een van de schutters die Ayla onder vuur nam in 2021.

De moord op de blonde Friezin Ayla Mintjes vond op 16 mei plaats op een parkeerterrein in Amsterdam. Ayla zat achter het stuur van een Mercedes AMG, toen ze plots onder vuur werd genomen door twee mannen met automatische wapens. Ze wist nog uit te stappen en naar de bijrijdersstoel te lopen. Haar vriend Anis B. reed vervolgens naar het ziekenhuis, maar tevergeefs; Ayla overleed aan haar verwondingen.

Vergismoord

Het duurde niet lang voordat er werd gesproken over een vergismoord. Niet Ayla, maar haar vriend Anis B. had het doelwit van de aanslag moeten zijn. Hij stond volgens bronnen op een dodenlijst, maar overleefde de kogelregen. Sterker, B. werd niet geraakt.

Twee andere verdachten hebben later ook aangeven dat ze enkele dagen voor de moordaanslag een pijlbaken onder de Mercedes van B. hadden geplaatst. Beide verdachten werden eerder al tot 6 jaar veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de vergismoord.

Afgelopen september werden de andere schutter Samuel Y. en bestuurder van de vluchtauto Renato F. in hoger beroep veroordeeld tot 30 jaar. Het hoger beroep van Jeremia T. werd losgekoppeld van de zaak omdat hij op het laatste moment van advocaat wisselde.

Lagere straf

Nu is dus ook T. in hoger beroep veroordeeld. Zijn straf - Jeremia T. gaat 22 jaar de cel in - valt duidelijk lager uit dan die van Samuel Y. en Renato F. Dat komt doordat Jeremia T. na de veroordeling van Y. en F. twee bekennende verklaringen aflegde. Daarin gaf hij toe een van de schutters te zijn en zei hij spijt te hebben van zijn daad. Het Hof heeft daarnaast rekening gehouden zijn 'beperkte strafblad' en het feit dat deskundigen hem bestempelen als 'licht verminderd toerekeningsvatbaar'.