Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zware straffen voor vergismoord op Ayla Mintjes

Op 16 mei 2021 werd zonnestudio-uitbaatster Ayla Mintjes (27) doodgeschoten in Amsterdam. Gisteren maakte de rechtbank de straffen voor de drie hoofdverdachten bekend.

Zware straffen voor vergismoord op Ayla Mintjes

Er zijn drie mannen veroordeeld voor de moord op Ayla Mintjes. Het gaat om Samuel Y. (21), Jeremia T. (22) en Renato “Nato” F. (35). Respectievelijk kregen ze 22, 20 en 26 jaar celstraf voor de moord. Hoewel de mannen allemaal ontkennen dat ze betrokken zijn geweest bij de dood van Ayla, is het volgens de rechtbank duidelijk dat de twee jongere verdachten de kogels afvuurden, terwijl Renato F. de vluchtwagen bestuurde.

Brandwonden

Na de moord staken de mannen hun vluchtauto in de fik. Dat verliep onhandig, waardoor ze alledrie brandwonden opliepen. Een van de drie, Samuel Y. (20), raakte volgens justitie zelfs buiten bewustzijn door de brandwonden. Uiteindelijk dienden de brandwonden als belangrijk bewijsmateriaal voor de rechtszaak.

Een aantal dagen na de moord werden er twee verdachten aangehouden in een appartementencomplex aan de Nolensstraat in Amsterdam-Geuzenveld, waar de moeder van een van de verdachten woont. Op haar zolder vonden agenten zware wapens en handgranaten, maar ook dna-sporen en vingerafdrukken. Het totaal aan bewijsmateriaal, inclusief camerabeelden, maakte het volgens de rechtbank onomstotelijk bewezen dat de mannen betrokken waren bij de moord.

Vergismoord

De moord op Ayla Mintjes vond op 16 mei 2021 plaats op een parkeerterrein in Amsterdam. Ayla, die achter het stuur van een Mercedes AMG zat, werd geraakt, haar vriend bleef ongedeerd. Ze wist nog uit te stappen en via de achterkant naar de bijrijdersstoel te lopen, waarna Anis achter het stuur kroop en haar naar het ziekenhuis reed. Daar overleed ze.

Al snel nadat de knappe Friezin op die zondagavond onder vuur werd genomen met automatische wapens, ging het verhaal de ronde dat de kogels niet voor haar, maar voor haar vriend Anis B. bestemd waren. Later gaven twee andere verdachten, Sivinho R. (21) en Levert K. (22), toe dat ze vier dagen voor de moord een pijlbaken onder de auto van B. hadden geplaatst. Ze kregen allebei zes jaar celstraf voor de voorbereiding van de moord.