De Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy werd op 6 juli 2020 op klaarlichte dag geliquideerd. Net op het moment dat hij aan een schilderklus wilde beginnen, stapten er twee mannen uit een wit Volkswagen Transporter-busje. Ze schoten Mehmet in zijn lichaam en hoofd. De 49-jarige klusjesman was vader van drie jonge kinderen. Waarom de mannen hem moesten hebben, was lange tijd een groot vraagstuk.
Vergismoord
Uiteindelijk worden er zes mannen opgepakt. De rechtbank beschouwt Jomairo D. (29) uit Amsterdam als organisator van de moordklus. Uit gekraakte berichten zou blijken dat hij "zijn soldaten" aanstuurde en dat de opgepakte mannen geen respect voor mensenlevens hadden. De wijze waarop ze opereerden bestempelt de rechter als "onverschrokken en gewetenloos".
De rechtbank gaat ervan uit dat het een vergismoord betreft. Uit niks blijkt dat de mannen een conflict met het slachtoffer hadden. Wie het daadwerkelijke doelwit was, is echter nooit duidelijk geworden.
Jomairo 'Joey' D. en zijn broer rapper Auki
Afgelopen dinsdag veroordeelde de rechter Jomairo 'Joey' D. (29) tot 30 jaar cel. Hij wordt als 'aanstuurder' gezien. Uit het vonnis: "Hij krijgt een opdracht en voert die uit in ruil voor geld. Hij gebruikt soldaten en regelt wapens. Hij noemt zichzelf Oplosser."
Vijf andere verdachten hebben celstraffen tussen de 5 en 26 jaar opgelegd gekregen. Onder hen is ook Jomairo's broer August D. (33) - hiphopfans kennen hem wellicht als rapper Auki. In 2019 kwam zijn album Dem Gyal uit. Er staan gastbijdrages op van onder meer Kempi en Hef.
Maar August moet nu 20 jaar brommen voor zijn aandeel in de moord op Mehmet Kiliçsoy. Hij bewaarde volgens het Openbaar Ministerie wapens voor zijn broer 'Joey' en gebruikte de groep zijn woning als 'uitvalsbasis'. Daarnaast zou de rapper voorverkenners van de liquidatie op Kiliçsoy hebben ontmoet.
August D. gevlucht
Maar voordat August D. alias Auki aan zijn straf van 20 jaar kan beginnen, moet hij eerst worden gevonden. De 33-jarige man heeft namelijk zijn enkelband doorgeknipt en is op de vlucht geslagen, meldt het AD.
August D. zat nog niet vast omdat zijn voorlopige hechtenis in november was opgeheven door de rechtbank. Dit omdat men vond dat er te weinig bewijs tegen hem was. Wel droeg hij een enkelband wegens een eerdere veroordeling, waardoor justitie kon controleren waar hij was. Uiteindelijk werd er op een extra zittingsdag meer bewijsmateriaal tegen D. aangeleverd en werd hij alsnog veroordeeld voor zijn aandeel in de Beuningse vergismoord.
August D. moest zich daarom voor 21 december melden bij justitie, maar nam in plaats daarvan de benen. Hij staat inmiddels internationaal gesignaleerd.
- AD, de Telegraaf
- Videostill