doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

30 jaar cel voor 'gewetenloze moordmakelaar' Jomairo D.

Zes mannen, waaronder 'Joey' D., hebben gevangenisstraffen tussen de 5 en 30 jaar opgelegd gekregen voor de Beuningse vergismoord op klusjesman Mehmet Kiliçsoy. De straffen vallen iets lager uit dan de eis (20 jaar tot levenslang) van het Openbaar Ministerie.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-63d7cfdbd61ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7cfdbd61ce img{#fig-63d7cfdbd61ce img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-63d7cfdbd61ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7cfdbd61ce img{#fig-63d7cfdbd61ce img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-63d7cfdbd61ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7cfdbd61ce img{#fig-63d7cfdbd61ce img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-63d7cfdbd61ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7cfdbd61ce img{#fig-63d7cfdbd61ce img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Mehmet Kiliçsoy

Afbeelding boven: de witte VW Transporter.

De Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy werd op 6 juli 2020 op klaarlichte dag geliquideerd. Na een afspraak bij een appartementencomplex aan de Burgemeester Geradtslaan in het Gelderse Beuningen liep Mehmet naar zijn Passat. Uit een wit Volkswagen Transporter-busje stapten twee mannen. Ze droegen donkere kleding, hadden hun gezicht verborgen en vuurden van dichtbij vijf kogels op Mehmet af. De klusjesman werd geraakt in zijn lichaam en hoofd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Heel lang wist niemand waarom hij dood moest. Inmiddels gaat men er vanuit dat het een vergismoord betreft. "Wie het dossier leest kan zich niet aan de indruk onttrekken dat justitie een heus moordcommando op het spoor is", aldus misdaadverslaggever Martijn Haas van Omroep Gelderland een dag na de pro-formazitting.

Arrestaties

Uiteindelijk worden er zes mannen opgepakt. De rechtbank beschouwt Jomairo D. (29) uit Amsterdam als organisator van de moordklus. Uit gekraakte berichten zou blijken dat hij "zijn soldaten" aanstuurde en dat de opgepakte mannen geen respect voor mensenlevens hadden. De wijze waarop ze opereerden bestempelt de rechter als "onverschrokken en gewetenloos". De rechtbank gaat er nog steeds vanuit dat het een vergismoord betreft. Uit niks blijkt dat de mannen een conflict met het slachtoffer hadden.

Vijf verdachten hebben celstraffen tussen de 5 en 26 jaar opgelegd gekregen. Jomairo 'Joey' D. (29) is als 'aanstuurder' veroordeeld tot 30 jaar cel. Uit het vonnis: "Hij krijgt een opdracht en voert die uit in ruil voor geld. Hij gebruikt soldaten en regelt wapens. Hij noemt zichzelf Oplosser."

D. wordt door zowel justitie als de rechtbank gezien als "organisator van extreem gewelddadige delicten". Niet alleen bij de Beuningse vergismoord, maar ook omdat hij opdrachten zou hebben gegeven voor meerdere liquidaties en de beschieting van een chalet, aldus het Parool.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws