Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waar zit veel eiwit in en weinig vet?

Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen en herstellen van weefsels, het aanmaken van enzymen en hormonen, en het ondersteunen van het immuunsysteem. Voor iedereen die zijn of haar eiwitinname wil verhogen zónder veel vet binnen te krijgen, geven wij in dit artikel een handig overzicht met interessante eiwitrijke voedingsmiddelen die je vrij makkelijk in je dieet kunt opnemen. 

Eiwitten

Veel eiwit in een eiwitshake 

Eiwitshakes zijn een handige manier om je eiwitinname te verhogen, vooral voor sporters en mensen met een actieve levensstijl. De hoeveelheid eiwit in een eiwitshake varieert: één schepje eiwitpoeder bevat gemiddeld ongeveer 20 tot 30 gram eiwit. Dit is uiteraard afhankelijk van het type eiwitshake dat je kiest, zoals wei-eiwit (whey protein), caseïne, soja-eiwit of erwteneiwit.

Daarnaast bevatten eiwitshakes bevatten over het algemeen weinig vet. De meeste eiwitpoeders zijn ontworpen om een hoge eiwitconcentratie te bieden met een minimale hoeveelheid vet, meestal minder dan 2 gram per portie. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor diegenen die hun eiwitinname willen verhogen zonder extra vet binnen te krijgen.

Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten en laag in vet 

Eiwitrijke, vetarme voedingsmiddelen zijn ideaal voor een gezond dieet en het ondersteunen van spieropbouw en herstel. Ze bieden essentiële voedingsstoffen zonder extra calorieën uit vet. Hieronder vind je voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en weinig vet bevatten, perfect voor een evenwichtig en voedzaam dieet.

Kipfilet
Kipfilet is een van de beste bronnen van magere eiwitten. Een portie van 100 gram kipfilet bevat ongeveer 31 gram eiwit en slechts 3,6 gram vet. Het is een veelzijdig ingrediënt dat je op verschillende manieren kunt bereiden, zoals grillen, bakken of stomen, zonder dat het veel vet toevoegt aan je dieet.

Kalkoenborst
Kalkoenborst is een andere uitstekende bron van magere eiwitten. Per 100 gram bevat kalkoenborst ongeveer 29 gram eiwit en minder dan 2 gram vet. Net als kipfilet is kalkoenborst veelzijdig en kan het gemakkelijk worden toegevoegd aan salades, sandwiches of als hoofdgerecht.

Magere kwark
Magere kwark is niet alleen een goede bron van eiwitten, maar ook een vetarme optie. Per 100 gram bevat magere kwark ongeveer 11 gram eiwit en slechts 0,2 gram vet. Het is ideaal voor ontbijt of als tussendoortje, gecombineerd met fruit of honing.

Eiwit van het ei
Het eiwit van een ei is bijna puur eiwit met weinig calorieën. Een groot eiwit bevat ongeveer 3,6 gram eiwit en minder dan 0,1 gram vet. Het is perfect voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen zonder extra vet binnen te krijgen.

Tonijn in water
Tonijn in water is een uitstekende bron van magere eiwitten. Een portie van 100 gram tonijn bevat ongeveer 25 gram eiwit en slechts 1 gram vet. Het is een handige optie voor een snelle maaltijd of als ingrediënt in salades en wraps.

Magere yoghurt
Magere yoghurt biedt een goede hoeveelheid eiwitten met een laag vetgehalte. Per 100 gram bevat magere yoghurt ongeveer 10 gram eiwit en 0,4 gram vet. Het is een gezonde keuze voor ontbijt, snacks of als basis voor smoothies.

Linzen
Linzen zijn een plantaardige bron van eiwitten die weinig vet bevatten. Per 100 gram gekookte linzen krijg je ongeveer 9 gram eiwit en minder dan 0,4 gram vet binnen. Ze zijn veelzijdig en kunnen worden toegevoegd aan soepen, salades en curry's.

Zalm
Hoewel zalm iets meer vet bevat dan andere voedingsmiddelen in deze lijst, is het vet voornamelijk gezond omega-3 vetzuur. Per 100 gram bevat zalm ongeveer 20 gram eiwit en 13 gram vet, waarvan het meeste gezond is. Het is een uitstekende keuze voor een voedzame maaltijd.

Garnalen
Garnalen zijn een uitstekende bron van magere eiwitten. Per 100 gram bevatten garnalen ongeveer 24 gram eiwit en minder dan 1 gram vet. Ze zijn ideaal voor salades, pasta's en roerbakgerechten.

Tempeh
Tempeh, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, is een plantaardige bron van eiwitten. Per 100 gram bevat tempeh ongeveer 19 gram eiwit en 10 gram vet. Het is een goede optie voor vegetariërs en veganisten die hun eiwitinname willen verhogen.

Skyr
Skyr is een IJslandse yoghurt die rijk is aan eiwitten en laag in vet. Per 100 gram bevat skyr ongeveer 11 gram eiwit en 0,2 gram vet. Het is daarom echt een goede keuze voor een gezond ontbijt of snack.

Conclusie  

Het kiezen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en laag in vet is essentieel voor een gezond dieet en kan helpen bij het bereiken van je persoonlijke fitnessdoelen. Of je nu kiest voor dierlijke of plantaardige eiwitbronnen, er zijn genoeg opties om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen zonder veel vet binnen te krijgen.

Daarnaast zijn eiwitshakes niet alleen handig voor sporters en mensen die aan krachttraining doen, maar ook voor iedereen die moeite heeft om voldoende eiwitten via hun dagelijkse voeding binnen te krijgen. Bovendien bevatten de meeste eiwitpoeders weinig vet, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een eiwitrijk, vetarm dieet.

Lifestyle
  • Unsplash