Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Satheesh werd doodgestoken in de Naughty Girl Club

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week: een dodelijke steekpartij in de clandestiene tippelzone van Singapore.

Naughty

Iedereen in Singapore kent Orchard Towers. Op het eerste gezicht zijn het gewoon twee troosteloze, betonnen kantoortorens in het centrum van de miljoenenstad, maar de twee danken hun faam vooral aan het roerige uitgaansgedeelte op de onderste vier verdiepingen: de Four Floors of Whores. Hier bevinden zich talloze erotische massagesalons, louche bars en nachtclubs met sexy animeermeisjes.

In de vroege uren van 2 juli 2019 maken de Orchard Towers deze ruige reputatie ruimschoots waar. Het begint in de dancing met de veelzeggende naam Naughty Girl Club. Draaideurcrimineel Tan Sen Yang (27) heeft net twee ‘biertorens’ besteld, de specialiteit van het huis. Aangemoedigd door zijn vrienden gaat hij een drankwedstrijd aan met de enige vrouw in het gezelschap, Natalie Siow (22). Tot hilariteit van de groep drinkt de iele vrouw hem volledig onder tafel. Tan kan er niet om lachen. Hij haalt zijn mes tevoorschijn en smijt het nijdig op tafel. Het is een karambit, een traditioneel steekwapen, geïnspireerd op tijgerklauwen. Zijn vrienden weten dat het tijd is om te gaan. Zodra de pullen bier zijn weggewerkt, verlaat de posse de club.

Natalie Siow

Rake klappen

Het is dan al 6.20 uur. De eerste winkeliers openen de rolluiken wanneer er opeens luide kreten door de torens galmen. Tans vriendengroep heeft het aan de stok met een vijftal jongeren onder leiding van ene Muhammad Fairus. Is er iets racistisch gezegd tussen de van oorsprong Chinese en Indiase groepjes? Behoren ze tot rivaliserende bendes? Of draait het, zoals sommige getuigen beweren, allemaal om een meisje?

Een paar tellen later stort Satheesh als een plumpudding in elkaar. Bij het slaan heeft Tan namelijk zijn steekwapen gebruikt, Satheesh’ keel is opengesneden 

Zeker is dat er een massale knokpartij ontstaat waarbij Tan met zijn karambit het gezicht van Muhammad openhaalt. Een beveiliger loopt lichte verwondingen op, maar weet wel de groepen uit elkaar te drijven. Daarmee lijkt de vrede teruggekeerd.

Een minuutje later registreren bewakingscamera’s hoe Tan druk pratend met zijn vrienden richting de uitgang op de eerste verdieping loopt. Maar op dat moment stormt een man in een zwart T-shirt de roltrap af. Het is Satheesh Noel (31), een vriend van Muhammad. Hij geeft iemand uit Tans entourage een harde zet. Als door een wesp gestoken, storten de Chinese jongeren zich op Satheesh. Ook Natalie weet een paar schoppen uit te delen. Op de beelden is te zien dat Tan de belager drie rake klappen geeft. Een paar tellen later stort Satheesh als een plumpudding in elkaar. Bij het slaan heeft Tan namelijk zijn karambit gebruikt, Satheesh’ keel is opengesneden.

De alarmcentrale krijgt verschillende meldingen van verontruste winkeliers. Sommige getuigen denken dat er een terroristische aanslag gaande is. De hulpdiensten zijn snel ter plaatse, maar de grote hoeveelheid bloed op de vloer belooft weinig goeds. Kort na aankomst in het ziekenhuis verklaren de artsen Satheesh dood. Tan geeft zichzelf aan bij de politie. Binnen twaalf uur zitten alle zeven vrienden achter de tralies.

De Orchard Towers.

Lichte straffen

De aandacht in de media richt zich voornamelijk op Natalie, de jongste en enige vrouwelijke verdachte. De berichtgeving levert haar hordes aanbidders en zelfs een fanclub op. Op een internetforum doet een doorgeslagen fan zich voor als een advocaat die Natalie pro bono wil verdedigen, gratis dus. Wanneer haar echte advocaten de aanklachten weten te veranderen van moord naar mishandeling huilt Natalie in de rechtbank tranen van geluk. “Wanneer ik gedronken heb, raak ik soms geïrriteerd en agressief,” verklaart ze berouwvol. “Ik heb echt niet gewild dat die Indiase man zou overlijden.”

Uiteindelijk krijgt Natalie in november 2020 vijf maanden cel opgelegd. Binnen honderd dagen staat ze buiten wegens goed gedrag. Op Instagram deelt ze blij een video van alle geschenken die ze van haar fans heeft gekregen, waaronder veel knuffelbeertjes en een ballon met de tekst: ‘Welkom terug, Natalie!’

Op Tan na komen de andere verdachten ook weg met relatief lichte straffen. Het leidt tot een storm aan reacties, zowel op social media als in de samenleving. Een van oorsprong Indiase rapper krijgt zes weken opgelegd voor opruiing door op Facebook te suggereren dat de rechtsstaat Chinezen voortrekt en ‘bruine mensen’ discrimineert.

Slachtoffer Satheesh Noel Gobidass.

Stokslagen

Het duurt bijna vijf jaar, maar op 25 april 2024 krijgt ook Tan zijn vonnis te horen. Aan de inzet van zijn advocaten heeft het niet gelegen. Ze hebben geprobeerd hem minder toerekeningsvatbaar te verklaren wegens een alcoholverslaving, maar de gerechtelijke deskundigen willen daar niet aan. Ook zaaien de advocaten twijfel door op de video nog iemand uit Tans groep aan te wijzen die gewapend is. Maar bij nader inzien blijkt dit ‘donkerkleurige steekwapen’ een e-sigaret te zijn.

Nadat is vastgesteld dat Tan echt in zijn eentje Satheesh heeft doodgestoken, zijn er twee mogelijke uitspraken: levenslang of de strop. De officier van justitie neemt genoegen met levenslange opsluiting, maar dan wel aangevuld met vijftien stokslagen.

De rechter neemt deze eis over en is zelfs bereid het aantal stokslagen terug te brengen naar twaalf. Omdat Tan toch zijn hele leven achter tralies moet doorbrengen, laat justitie de aanklachten over het verwonden van Muhammad en de bewaker schieten.

De autoriteiten zijn ondertussen met een grote schoonmaak begonnen in Orchard Towers. Sinds vorig jaar zijn er geen vergunningen meer afgegeven voor nachtclubs en massagesalons. Daarmee lijkt de zaak ook de definitieve doodsteek voor de Four Floors of Whores.

Moord in Singapore

Door de strenge gedragscodes, waardoor het weggooien van een kauwgompje een boete van duizenden euro’s kan opleveren, staat Singapore bekend als een veilige samenleving. Deze striktheid weerspiegelt zich in de lage criminaliteitscijfers. In het land met ruim 5,5 miljoen inwoners is het aantal moorden per jaar meestal op de vingers van twee handen te tellen. Singapore handhaaft nog steeds de doodstraf, vorig jaar zijn vijf veroordeelden opgehangen, allen voor drugsmisdrijven.