Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Patatcrisis dreigt: tik je straks veel meer af bij de snackbar?

Grote kans dat je binnen afzienbare tijd meer betaalt voor je portie goudgele aardappelstengels.

Patatcrisis

Wie houdt er niet van patat? Of friet, als je onder de rivieren woont. Een hoop Nederlanders zweren bij de aardappelsnack, die niet zelden vergezeld wordt door een frikandelletje of kroket. 41% van de Nederlanders schijnt zelfs wekelijks een patatje naar binnen te schuiven, zo blijkt uit een onderzoek van Quest. 39% van de ondervraagden gaf aan maandelijks een portie te verorberen en de meerderheid van alle patatliefhebbers dipt z'n patat het liefst in een sloot mayo. Slechts 7% van de Nederlanders eet nooit patat, aldus het populairwetenschappelijke tijdschrift.

Behoor je tot de laatstgenoemde groep? Maak je niet druk dik, niks aan de hand. Maar als jij jezelf wel tot de frietfanaten schaart, lees dan vooral verder. Er dreigt namelijk een 'patatcrisis' te ontstaan.

Combinatie van factoren

Dat heeft onder andere te maken met de aardappelprijs, zo stelt Metro Nieuws. Twee jaar geleden kampten aardappelboeren nog met droogte, maar inmiddels lijkt de hevige regenval voor problemen te zorgen. Dat maakt dat de aardappels te laat (of helemaal niet) worden gepoot. En worden ze wel gepoot dan is de kans op rot groot. Bovendien is er kans dat phytophthora, alias 'waterschimmel' toeslaat, een ziekte waardoor de aardappelplanten in no time het loodje kunnen leggen. Een Deense schimmelvariant die resistent is voor beschermingsmiddelen is sinds enkele jaren geleden met een opmars bezig, waardoor de bestrijding nóg moeilijker is geworden.

In een situatie waarbij de vraag naar aardappelen gelijk blijft, maar er minder aanbod is, stijgen de prijzen. Dat is logisch. Maar de dreigende patatcrisis wordt daarnaast aangewakkerd door zaken als de hogere prijs van zonnebloemolie, de hogere energieprijzen voor ondernemers en stijgende personeelskosten.

Of, en zo ja, hoe ondernemers de stijgende lasten straks doorberekenen zal verschillen per snackbar.

Lifestyle
  • Metro Nieuws
  • Adobe Stock