Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Crisis compleet: 'Patatje vanaf januari rond de 7 euro'

Na het afgrijselijke nieuws dat er een heus frikandellentekort zou kunnen ontstaan in Nederland, blijkt dat er meer snackrampen op ons afstevenen...

Patat

Asielcrisis, stikstofcrisis, energiecrisis: Nederland heeft er weleens beter voorgestaan. Helemaal als u zich bedenkt dat er wellicht nóg meer crises aan de horizon verschijnen. Snackcrises, welteverstaan.

Frikandellen hamsteren

Eentje daarvan is een heus frikandellentekort. Groothandel Bidfood had eind augustus al korte tijd een tekort aan de vadsige vleesstaven. Volgens hen kwam dat door een tekort aan personeel en softwareproblemen. Ook zou de snackfabrikant die de frikandellen levert met grondstofproblemen kampen. Wanneer het probleem is opgelost, kan Bidfood niet zeggen.

Inmiddels merken steeds meer cafetaria’s dat er een probleem is. Sommige cafetariahouders mogen sinds kort nog maar een beperkt aantal dozen bij de groothandel bestellen. Echte duidelijkheid hebben ze niet gekregen, wat tot veel frustratie leidt. Frikandellen staan bij cafetaria’s namelijk in de top drie van meest bestelde producten (samen met patat en de kroket). Een frikandellentekort betekent voor veel cafetaria’s een flinke omzetdaling. Kut met peren dus.

Patat duurder

Daarbovenop komt nog eens een prijsstijging van patat (of friet, voor de zuiderlingen onder ons). De stijgende energieprijzen raken immers niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven, waaronder de o zo geliefde Hollandse snackbars. Sommige cafetaria's zullen daarom per 1 januari hun prijzen opschroeven. En flink ook.

Uit gesprekken die De Limburger en de Telegraaf voerden met cafetariahouders blijkt dat je op sommige plekken straks wel zeven euro neerlegt voor een patatje. Een cafetariahouder laat aan de Telegraaf zelfs weten dat zijn energierekening zo hard stijgt, dat een frietje eigenlijk drie keer zo duur zou moeten worden.

Andere snackbarhouders overwegen minder vaak open te gaan of zelfs hun toko maar helemaal te sluiten, aldus De Vereniging van Professionele Frituurder ProFri.

Nieuws
  • de Telegraaf, De Limburger, T&W
  • iStock, laartist