Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Patty Harpenau: 'Narcist Ali B is bang voor zijn eigen moeder'

Iedereen lijkt wat te vinden van Ali B en de feiten waar hij zich mogelijk schuldig aan heeft gemaakt. Zo ook schrijfster Patty Harpenau, die boviendien Ali's moeder een deel van zijn gedrag in de schoenen schuift.

Ali B

Vorige week was het eindelijk zover: de zedenzaak rondom Ali B ging van start. Vermeend slachtoffer Jill Helena deed haar verhaal, het OM hield een vurig pleidooi, de advocaat van Ali voerde een harde verdediging en uiteindelijk kwam ook de rapper zelf aan het woord. Daarbij hield Ali het niet droog. De huilende oud-knuffelmarokkaan snapt niet waarom de vrouwen, waarmee hij naar eigen zeggen 'zo'n goede band' had, zulke verschrikkelijke dingen over hem zeggen.

Het OM twijfelt daarentegen absoluut niet aan de slachtofferverklaringen. Ali is schuldig, aldus justitie. De officier eiste dan ook een onvoorwaardelijke celstraf van 3 jaar tegen de BN'er. Na het verhaal van het OM en het horen van de strafeis zei B 'opgelucht' te zijn. Een bijzondere uitspraak, aangezien hij mogelijk voor langere tijd achter de tralies verdwijnt. "Al hadden ze 20 jaar geëist, het gaat niet om wát ze eisen, maar waaróm ze het eisen."

B's advocaat heeft al laten weten dat de rapper hoger beroep zal aantekenen als hij wordt veroordeeld. Of het nu om een jaartje voorwaardelijk gaat of om de volle 3 jaar onvoorwaardelijk die het OM eist. De rechter doet op 12 juli uitspraak.

'Ali is een narcist'

Het is een paar weken wachten op een vonnis, maar ondertussen blijft B de gemoederen bezighouden. Ook Patty Harpenau vindt iets van de kwestie. Harpenau is kunstenares en schrijfster. De 65-jarige Amsterdamse heeft 46 voornamelijk spirituele boeken op haar naam staan en is bovendien de moeder van zanger Dotan.

In weekblad Privé zaagt Harpenau Ali B bij z'n enkels af, maar laat tegelijkertijd ook weten dat ze vindt dat Ali's moeder een aandeel heeft gehad in zijn gedrag. Ali is volgens Patty namelijk een narcist. Iemand bij wie een celstraf niet gaat helpen.

Patty: "Zo werkt dat met een persoonlijkheidsstoornis en heeft gevangenisstraf volstrekt geen zin, maar eerder een psychiater die hem helpt. Of nog beter, een moeder die hem aan de oren trekt."

Ali's moeder is zelfs de enige die een gedragsverandering bij hem teweeg kan brengen, stelt de schrijfster. En misschien had ze dat al veel eerder moeten doen.

"Want een narcist is maar voor één iemand bang: zijn eigen moeder", aldus Harpenau. "De enige die hem kan ontmaskeren, is de vrouw die hem heeft gebaard."

Geen contact met zoon

Over ingewikkelde moeder-zoonrelaties kan Harpenau overigens prima meepraten. Zoon Dotan - de zanger die betrapt werd op het inzetten van nepaccounts en 'een trollenleger' op social media om zijn muziek aan te prijzen - spreekt ze al jaren niet meer. Waarom de twee niet met elkaar spreken, is niet helemaal duidelijk, maar Dotan zei ooit dat het 'de beste keuze' in zijn leven is geweest.

Dotan: "Het is voor mij een stuk veiliger om dit in mijn leven zo te doen. Het is niet goed om haar te ontmoeten."

Moeder Patty denkt daar heel anders over. Zij wil juist heel graag weer een band opbouwen met Dotan.

"Ik heb gebeld, gemaild en gesmeekt", aldus Harpenau. Ze hoopt dat de twee weer contact krijgen voordat ze de pijp uitgaat.

Patty: "Ik word er niet jonger op, ik word 65. Dan denk ik: kom op nou."

Nieuws
  • Shownieuws, Privé
  • NL Beeld / Patrick van Emst