Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Radio 538 zet Ali B op zwarte lijst: 'zoveel poen verdient de rapper nog via Spotify'

538 en andere radiozenders draaien hem misschien niet meer, maar via Spotify harkt Ali B nog aardig wat geld binnen. 

Ali B

Wie in de auto naar z'n werk de radio aanzet, hoeft geen plaatjes van de voormalig knuffelmarokkaan te verwachten. Helemaal niet als je Radio 538 opzet. Ali is namelijk op de 'zwarte lijst' gezet. Dat betekent dat zijn muziek niet meer gedraaid wordt.

Roddeljournalist Evert Santegoeds maakte dit bekend tijdens de Strikt Privé-podcast van de Telegraaf. Daarin vertelde Santegoeds dat de nummers van Ali niet te horen zijn in de zogeheten Top 1000-lijst van de zender.

Ali op de zwarte lijst

"In de 1000 nummers, die worden onthuld in aanloop naar de Grand Prix van Zandvoort, staat niet één nummer van Ali B", aldus Evert.

De Privé-hoofdredacteur stelt dat er wel degelijk mensen zijn die op de rapper hebben gestemd, maar dat 538 de nummers simpelweg niet meer in de lijst plaatst. Sterker, B wordt helemaal niet meer gedraaid op de commerciële radiozender. Hij is op een zwarte lijst gezet. Die beslissing zou genomen zijn na de veroordeling van Ali in juli van dit jaar.

Eerder verwijderde AVROTROS al alle programma's van de veroordeelde rapper van haar sites. En in 2022 deed RTL hetzelfde met alle afleveringen van The Voice Of Holland en The Only Way Is Up, een documentaire over Ali B.

Ali verdient nog wel aan zijn muziek

Maar de nummers van Ali B zijn nog wel gewoon via muziekdienst Spotify te luisteren. Iets waar de muzikant logischerwijs knaken aan verdient. Hoeveel precies is niet bekend, maar we kunnen een onderbouwde schatting maken.

Diverse bronnen schrijven dat artiesten in Nederland tussen de 0,003 en 0,005 euro opstrijken per stream. Laten we voor het gemak 0,004 pakken als gemiddelde.

Ali B wordt op dit moment 710.900 keer gestreamd per maand. Dat betekent dat meneer Ali Bouali bij deze streamcijfers maandelijks zo'n 2.843,60 euro op zijn rekening krijgt gestort. Een behoorlijk passief inkomen dus.

Spotify heeft hem overigens wel uit allerlei radiolijsten en playlists geknikkerd. Zo verschijnen de nummers van Ali B niet meer via de radiofunctie als je naar muziek van vergelijkbare artiesten luistert. Je moet de tracks van B dus echt zelf opzoeken als je ze wilt luisteren via Spotify.

Entertainment
  • NOS, de Telegraaf, FunX
  • NL Beeld / Patrick van Emst