Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ali B in rechtszaal: 'Ik ga bidden voor die vrouwen, mijn deur staat altijd voor ze open'

Na het pleidooi van Bart Swier - Ali's advocaat vraagt om vrijspraak in alle drie de zaken - heeft ook de rapper zelf een statement gemaakt in de rechtszaal. 

Ali B

De dag des oordeels moet nog komen voor Ali B, maar de rapper hoorde vandaag wel de strafeis van het OM. Justitie wil dat B 3 jaar de cel in gaat. Onvoorwaardelijk, welteverstaan.

Volgens de officier van justitie is er genoeg bewijs tegen Ali B. Zowel voor de aanranding en verkrachting van Naomi tijdens een schrijverskamp in Heiloo in 2018, als voor de aanranding van zangeres Jill Helena in 2018 in Amsterdam en de verkrachting van Ellen ten Damme in Marokko in 2014.

Ali B ging in alle gevallen op vergelijkbare wijze te werk, aldus het OM. "Hij overviel vrouwen, pinde ze vast en accepteerde geen 'nee'." Een celstraf van 3 jaar is dus wat hij verdient, vindt justitie. Daarbij is overigens al rekening gehouden met het feit dat de rapper de afgelopen tijd flink is aangepakt in de media. En bovendien door alles en iedereen is 'gecanceld'.

'Opgelucht'

Na het verhaal van het OM en het horen van de strafeis zei B 'opgelucht' te zijn. Een bijzondere uitspraak, aangezien hij mogelijk voor een aantal jaar achter de tralies verdwijnt. "Al hadden ze 20 jaar geëist, het gaat niet om wát ze eisen, maar waaróm ze het eisen", aldus de voormalig Voice-coach tegenover de pers. Ook zei hij het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop van de zaak.

Advocaat vraagt om vrijspraak

Na een onderbreking van de zitting was het vervolgens de beurt aan Ali's advocaat Bart Swier. Hij hakte onder andere flink in op de werkwijze van de zedenrechercheur die Ellen ten Damme zou hebben overgehaald een verklaring af te leggen. Ook stelde hij dat de BOOS!-aflevering van Tim Hofman mogelijk invloed heeft gehad op de verklaringen van Ten Damme.

De verklaringen van Jill Helena neemt hij eveneens met een korrel zout. Volgens de advocaat heeft de ontmoeting bijvoorbeeld niet op een verlaten bospad plaatsgevonden en was er geen sprake van dwang. Bovendien is er 'geen doorslaggevend bewijs', aldus Swier.

Toen de advocaat het over het vermeende slachtoffer Naomi had, haalde hij haar zware drugsgebruik aan. Dit is volgens hem mogelijk de reden dat ze zo wisselend heeft verklaard over wat er die dag tijdens het schrijverskamp zou zijn voorgevallen.

Bart Swier vroeg in zijn pleidooi daarom om vrijspraak in alle drie de zaken.

Ali's statement

Vrijdagavond iets na 19:00 uur kreeg Ali B zelf nog het allerlaatste woord. Maar daarvoor had hij geen ellenlang verhaal voorbereid. Sterker, naar eigen zeggen had de rapper niks voorbereid. "Ik durf ook bijna niks te zeggen, want voor de ene kant van het land ben ik een monster", aldus een bijna huilende Ali.

Verder had hij het nog over signalen - van de vrouwen - die hij niet heeft gezien. En dat hij niet snapt dat Jill Helena en Ellen ten Damme met deze beschuldigingen komen, terwijl ze volgens hem zo'n goede band hadden. Ook stelde de voormalig Voice-coach dat hij gaat 'bidden voor die vrouwen'.

Ali B: "Mijn deur staat altijd voor ze open."

Met zijn laatste woorden richtte hij zich tot de rechter: "U bent mijn laatste hoop."

Misdaad
  • Saskia Belleman, de Telegraaf
  • NL Beeld / Patrick van Emst