Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Advocate dropt bommetje: 'Ellen ten Damme onder druk gezet om haar mond te houden over Ali B'

Een bizarre wending aan het eind van de drie zittingsdagen in de zaak rondom Ali B.

Ellen ten Damme

Op dag drie - de zaak is met een dag verlengd nadat er zich op donderdag ineens een nieuwe getuige meldde - kreeg de rapper de strafeis te horen van het Openbaar Ministerie: 3 jaar onvoorwaardelijke celstraf. Het OM vindt dat beide aanrandingen en beide verkrachtingen bewezen zijn.

Maar met het bekend worden van de strafeis is de zaak nog niet gedaan. Nog steeds staan Ali, zijn advocaten, de officier van justitie en andere betrokkenen in de rechtszaal in Haarlem. Daar dropte Ruth Jager zojuist een bommetje. Jager is de slachtofferadvocate van Ellen ten Damme.

'Druk uitgeoefend om verklaring in te trekken'

Jager stelt namelijk dat Michael Ruperti, op dit moment de advocaat van de meest beruchte crimineel van Nederland Ridouan Taghi, haar gebeld heeft namens Ali B. De raadsman zou hebben gezegd dat het beter zou zijn voor Ten Damme om haar verklaring over de rapper - Ten Damme deed geen aangifte, maar wel melding van een vermeende verkrachting - in te trekken.

Als ze dat niet zou doen, zouden 'de nodige nare dingen' over haar op straat komen te liggen. "Als dat bekend zou worden, zou Ellen daar echt niet blij van worden, en haar management al helemaal niet." Volgens Jager stelde Ruperti voor om Ellens manager in contact te brengen met Ali en de raadsman.

Reactie Ruperti

Via een reactie op LinkedIn heeft Ruperti inmiddels gereageerd op de aantijgingen. Die ontkent hij.

Ruperti: "In het gesprek heb ik me zeker niet dreigend of intimiderend geuit. De weergave van Ruth Jager ter zitting verbaast mij ten zeerste. Ik kan ook aantonen dat het niet klopt. Iedereen die mij kent weet dat ik niet zo praat."

Verder zegt de advocaat dat hij niet benaderd is door Ali B om mensen onder druk te zetten. Ook ontkent hij te werken voor de rapper. Bovendien zegt hij appjes te hebben waaruit blijkt dat Ruth Jagers statement niet klopt. Ruperti geeft overigens wel toe met Jager gesproken te hebben, al wil hij niet zeggen waarover. Het is volgens hem een vertrouwelijk overleg geweest tussen advocaten.

Of dit akkefietje nog een staartje krijgt, moet nog blijken. Ruperti wil in ieder geval dat Jager haar woorden terugneemt en gaat de kwestie voorleggen aan de Orde van Advocaten, de publiekrechtelijke beroepsorganisatie van de advocatuur.

Misdaad
  • de Telegraaf, Saskia Belleman
  • NL Beeld / Patrick van Emst