Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Apengeluiden richting Vinícius Júnior afgestraft met celstraffen

Tijdens de voetbalwedstrijd Valencia-Real Madrid maakten drie mannen apengeluiden richting de Real-voetballer. 

Vinícius Júnior

Het gebeurde niet eerder, maar er moet iemand de eerste zijn. Of in dit geval drie mannen moeten de eersten zijn. De mannen zijn namelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden wegens hun racistische uitingen richting Vinícius Júnior in mei van vorig jaar. De oorspronkelijke straf was een celstraf van één jaar, maar het meewerken aan het onderzoek leverde hen een strafvermindering van vier maanden op. Daarnaast kregen de drie allemaal een stadionverbod van twee jaar, geldig in heel Spanje.

Het komt vaker voor in het voetbal: supporters die zich racistisch uiten richting voetballers. Tijd voor actie, vond ook de hoogste Spaanse voetbalcompetitie La Liga. De organisatie spande dan ook deze zaak aan tegen drie mannen die apengeluiden maakten richting Vinícius Júnior.

De baas van La Liga, Javier Tebas, reageerde verheugd op de veroordeling: "Deze uitspraak is geweldig met betrekking tot de strijd tegen racisme in Spanje. Het zet het onrecht tegen Vinícius recht en stuurt een duidelijke boodschap naar de mensen die naar het stadion gaan om anderen te beschimpen."

Vinícius jr. in tranen

Het racisme gaat de profvoetballer zeker niet in de koude kleren zitten. Zo was hij zichtbaar geëmotioneerd te zien tijdens een persconferentie van het Braziliaanse elftal in maart. "Ik wil gewoon weer voetballen. Alles doen voor mijn club, land en familie. En ik wil dat zwarte mensen niet lijden. Ik word er moe van dat ik altijd alleen ben. Ik heb veel klachten ingediend, maar geen club of persoon wordt gestraft. Ik vecht iedere dag voor iedereen die dit meemaakt."

Grote kans dat de veroordeling van maandag niet alleen voor La Liga, maar ook voor Vinícius zelf als een grote overwinning voelt.

Reactie Real Madrid

De club van de voetballer, Real Madrid, heeft een officiële verklaring geplaatst op de website: "De drie verdachten hebben hun strafrechtelijke verantwoordelijkheid aanvaard en hebben een verontschuldigingsbrief gemaakt, gericht aan onze speler Vinícius Júnior, Real Madrid en de rest van de mensen die zich vernederd en beledigd voelen door hun gedrag. Naast het tonen van hun spijt, vragen de drie verdachten de fans in hun brief om alle sporen van racisme en intolerantie in de competities uit te bannen."

Daarnaast laat de club weten dat Real Madrid 'zal blijven werken aan het beschermen van de waarden van onze club en het uitroeien van racistisch gedrag in de voetbal- en sportwereld'.

Of de drie mannen daadwerkelijk achter de tralies belanden is echter de vraag. Dit komt doordat celstraffen van minder dan twee jaar voor misdrijven waarbij geen geweld is gebruikt zelfden moet worden uitgezeten door personen die niet eerder veroordeeld werden.

Sport
  • Real Madrid
  • NL Beeld / Proshots