Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tot 6 jaar celstraf geëist voor ontvoering jongen (15) in Amsterdam

Er stonden donderdag zeven verdachten terecht in de rechtbank voor de ontvoering van het 15-jarige slachtoffer.

Politie

Op 10 januari 2023 werd de jongen - inmiddels 16 jaar oud - in Amsterdam naar een busje gelokt. Een vrouw, verdachte Asmae el H. (36), vroeg het slachtoffer haar te helpen met het tillen van een ladder. Deze ladder moest in het voertuig gelegd worden. Toen de jongen behulpzaam met de vrouw meeliep, werd hij door mannen met geweld het busje ingeduwd. Het slachtoffer werd vervolgens geblinddoekt.

Volgens justitie wilden de ontvoerders het 15-jarige slachtoffer naar een vakantiehuisje in het Utrechtse Langbroek brengen. Echter kwam het busje nooit aan bij het huisje, want de politie wist het voertuig destijds op de A27 klem te rijden en het slachtoffer te bevrijden.

7 verdachten

In totaal staan er 5 mannen en 2 vrouwen terecht in deze zaak. Faysal A. (42) wordt gezien als de 'spil' en krijgt een eis van 6 jaar gevangenisstraf. Justitie ziet A. als het centrale figuur vanwege berichten in een chatgroep. Faysal A. zou vanuit een portiek hebben toegekeken en ter plaatse instructies hebben gegeven.

Twee andere mannen, Eedward N. (31) en Diëgo S. (35), worden ervan verdacht de 15-jarige jongen het busje in te hebben getrokken. Vervolgens zouden N. en S. het slachtoffer hebben geboeid en geblinddoekt met een zwartgemaakte skibril. De 37-jarige Kuku V. zou het busje vervolgens hebben bestuurd en richting zijn Utrecht gereden.

Volgens justitie is een geëscaleerd conflict de oorzaak van de ontvoering. Op 18 december 2022 zou er bij een gewapende overval in een woning in Amsterdam-Zuid zo'n 200.000 euro zijn buitgemaakt. De 15-jarige jongen zou op het moment van de overval aanwezig in de getroffen woning. De ontvoerders zouden hebben gedacht dat de ontvoerde jongen zelf ook geld had verdiend aan deze overval.

De officier van justitie liet weten dat de ontvoering professioneel en grondig was voorbereid. Er werden meerdere huurauto's geregeld. Daarnaast werden er telefoons en een stroomstootwapen aangeschaft. Ook de ramen in het vakantiehuisje in Langbroek waren afgeplakt.

Nachtmerries

Afgelopen dinsdag in de rechtbank van Amsterdam sprak de moeder van het slachtoffer namens hem. In de slachtofferverklaring van de inmiddels 16-jarige jongen sprak hij uit nog altijd nachtmerries te hebben door de ontvoering op 10 januari vorig jaar. "Het is voor mij een gevecht om het normale leven weer op te pakken."

Op 5 en 6 maart zal de zaak verdergaan met de pleidooien. Op 13 mei zal er uitspraak worden gedaan door de rechtbank.

Misdaad
  • RTL Nieuws, Algemeen Dagblad
  • Adobe Stock